ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕΣ ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;
Ιδέες για τη μείωση των σκουπιδιών υπάρχουν πολλές. Μάλιστα, μερικές φορές η φαντασία οργιάζει και κάποιες χώρες τολμούν να πειραματιστούν. Οποιοδήποτε ομοιότητα με την ελληνική πραγματικότητα είναι σίγουρα τυχαία.
Πριν λίγο καιρό έγραφα έξαλλη για την κατάσταση στους καφέ κάδους και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, γιατί στην Ελλάδα αρνούμαστε να κάνουμε το ελάχιστο για το περιβάλλον. Κι ενώ εδώ αγωνιζόμαστε να μην πετούν οι γείτονες χαλιά και ηλεκτρικές συσκευές στους κάδους αυτούς (εν έτει 2023, να θυμίσω!) και εστιάζουμε στην διαχείριση ενός προβλήματος, υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να προλάβουν το πρόβλημα των διατροφικών απορριμμάτων πριν αυτό γεννηθεί, επιδιώκοντας τη μείωσή τους.
Χαζεύοντας στον λογαριασμό μου στο instagram έπεσα πάνω σε δύο ειδήσεις που δείχνουν πώς όταν το κράτος και οι πολίτες θέλουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, λύσεις υπάρχουν. Όταν, πάλι, δεν θέλουν… απλώς ρίξτε μια ματιά στα σκουπίδια που παράγουμε ως χώρα καθημερινά.
Οι υποχρεώσεις των σούπερ μάρκετ
Τον Φεβρουάριο του 2016, η Γαλλία υιοθέτησε έναν πρωτοποριακό νόμο για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων (άρα και τη μείωση των βιοαποβλήτων). Ο νόμος αυτός εν συντομία απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ να καταστρέφουν απούλητα προϊόντα διατροφής και παρέχει κίνητρα για τη δωρεά τους σε φορείς, οργανώσεις ή τη χρήση τους ως τροφή ζώων. Αν και αρχικά επικεντρώθηκε στον τομέα του λιανικού εμπορίου, από την υιοθέτησή του μέχρι σήμερα, το πεδίο εφαρμογής του επεκτάθηκε με νέα διατάγματα και νόμους.
Μάλιστα, είναι πλέον διαθέσιμο και πιστοποιητικό που έχει σκοπό να βοηθήσει τους καταναλωτές να ανακαλύψουν ποια καταστήματα κάνουν τα περισσότερα βήματα προς την εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων, φέροντας σχετική σήμανση. Η σήμανση αυτή μπορεί να εμφανίζεται στις βιτρίνες σούπερ μάρκετ και χονδρεμπόρων, καθώς και τοπικών καταστημάτων, όπως κρεοπωλεία και τυροκομεία. Οι ανεξάρτητοι ελεγκτές που έχουν αναλάβει την πιστοποίηση και τις επιθεωρήσεις είναι διαπιστευμένοι από το κράτος.
Ωστόσο, εναπόκειται στην επιχείρηση, αν θέλει, να ζητήσει την πιστοποίηση και να πληρώσει τον έλεγχο. Επίσης, η πιστοποίηση αποδίδεται σε μεμονωμένα καταστήματα και όχι σε ολόκληρες αλυσίδες.
Με το νόμο αυτό απαγορεύτηκε, επίσης, η χρήση χλωρίνης για την αλλοίωση των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, ως τρόπος να αποτραπούν οι λεγόμενοι «freegans» (άτομα που καταναλώνουν πεταμένα τρόφιμα). Μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί και στη χώρα μας.
Οι κότες στη μάχη της μείωσης βιοαποβλήτων
Έχουμε πολλούς λόγους να καταναλώνουμε αβγά ελευθέρας βοσκής. Ο ένας είναι σίγουρα οι καλύτερες συνθήκες ζωής των ζώων. Ένας άλλος αφορά τη διατροφική τους αξία, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι έχουν πολλαπλάσια ποσότητα βιταμίνης D, περισσότερες βιταμίνες Β, υψηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα και λιγότερη χοληστερόλη.
Οι κότες ελευθέρας βοσκής προσφέρουν ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι στα χωριά: αποτελούν ένα εξαιρετικό μηχανισμό κατανάλωσης τροφών που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, όπως ψωμί, φρούτα και λαχανικά. Την εξαιρετική αυτή ιδιότητα αξιοποίησαν πιλοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες στο Βέλγιο, όπου δόθηκαν σε πολίτες κοτόπουλα, τα οποία έπρεπε να έχουν στην αυλή τους και να ταΐζουν αποφάγια.
Η περιφέρεια Limburg, για παράδειγμα, προσέφερε πριν χρόνια 3 κοτόπουλα σε περίπου 2.000 νοικοκυριά στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος για τη μείωση των οικιακών απορριμμάτων. Αποτέλεσμα; Τα οργανικά απόβλητα μειώθηκαν σημαντικά και οι οικογένειες είχαν δωρεάν, φρέσκα αβγά.
Το πόσο επιτυχημένες θα είναι οι προσπάθειες αυτές όσον αφορά τη μείωση των βιοαποβλήτων θα φανεί στο μέλλον. Το σημαντικό είναι ότι προτείνονται -και κυρίως εφαρμόζονται- λύσεις εφικτές, που στην ουσία δεν κοστίζουν και ωφελούν την κοινωνία και τον πλανήτη.