ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΥΛΟΥ»
Μέλος της Εθνικής Γυναικών, η Τατιάνα Γεωργίου δεν άκουσε ποτέ όσους της έλεγαν ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, ή ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για άντρες.
Το φετινό καλοκαίρι συνδέεται μεταξύ άλλων δρωμένων και με το EURO 2024, ένα ποδοσφαιρικό γεγονός που λόγω του υπερεθνικού του χαρακτήρα συγκεντρώνει συστατικά ποδοσφαιρικής γιορτής και τραβάει το ενδιαφέρον ατόμων που μπορεί να μην είναι τυπικοί φίλαθλοι. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι έναν χρόνο αργότερα θα πραγματοποιηθεί το Women’s EURO 2025; Πόσοι βλέπουμε γυναικείο ποδόσφαιρο;
Επιχειρώντας μια εναλλακτική ματιά στον ανδροκρατούμενο –ιδίως στην Ευρώπη– χώρο του ποδοσφαίρου, συναντάμε την Τατιάνα Γεωργίου, από τα βασικά μέλη της Εθνικής Ομάδας Γυναικών, με πολυετή εμπειρία σε πρωταθλήματα εκτός ελληνικών συνόρων.
Τη συναντήσαμε λίγο πριν αγωνιστικές υποχρεώσεις της Εθνικής Γυναικών στις 12 και στις 16 Ιουλίου, για τα Προκριματικά του Women’s EURO 2025.
Η συζήτηση μαζί της κινήθηκε από τις διαφορές στη νοοτροπία και τον τρόπο εργασίας στο εξωτερικό που της έχουν κάνει εντύπωση, μέχρι την αξία του να κυνηγάει ένα τέτοιο όνειρο ένα κορίτσι από μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας κόντρα σε κάθε είδους στερεότυπο, και βέβαια τι σημαίνει ότι έφτασε να αγωνίζεται με το εθνόσημο στο στήθος σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Η Τατιάνα Γεωργίου είναι άλλωστε μία από τις πέντε Ελληνίδες παίκτριες που αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα και πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση του 1ου Girls Football Camp στα Χανιά, από τις 21 μέχρι τις 23 Ιουνίου 2024, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά κορίτσια να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.
Στόχος δεν ήταν μόνο οι ανερχόμενες Ελληνίδες ποδοσφαιρίστριες να έχουν έναν ευκολότερο δρόμο με όσο το δυνατόν πιο ισότιμες συνθήκες, αλλά και να έρθουν όσα κορίτσια ήθελαν σε επαφή με τον αθλητισμό και να πάρουν μια γεύση από την επαφή με το διασημότερο σπορ της Υφηλίου.
– Τι κάνει το EURO Γυναικών να μην προβάλλεται όσο του αξίζει και να μην βρίσκουν οι γυναίκες αθλήτριες χώρο στα ΜΜΕ την ώρα που το επίπεδο στο ποδόσφαιρο γυναικών βελτιώνεται διαρκώς;
Το ποδόσφαιρο γυναικών στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει κάνει τεράστια άλματα και αυτό φαίνεται στο ότι πλέον γεμίζουν τα γήπεδα. Όπως είδαμε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο το προηγούμενο καλοκαίρι στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, τα γήπεδα ήταν γεμάτα. Σίγουρα αυτό που θεωρώ ότι επηρεάζει πολύ είναι ότι ο κόσμος πολλές φορές έχει την προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να παρουσιάσουν το θέαμα των αντρών και ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για τους άντρες. Είναι κάτι που έχω συναντήσει πολλές φορές, ακόμα και όταν πρέπει να παίξουμε με την εθνική μας ομάδα.
Πολλοί πριν καν δουν έναν αγώνα έχουν ήδη την προκατάληψη ότι εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Όταν όμως έρχονται στο γήπεδο και βλέπουν ότι δεν ισχύει αυτό και ότι στους περισσότερους αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζουμε, τότε ξεκινάνε να μας παρακολουθούν και να μας στηρίζουν. Οπότε, θεωρώ ότι η νοοτροπία και η άγνοια είναι αυτό που κρατάει πίσω πολύ κόσμο από το να έρθει στα γήπεδα ή να δώσει την προβολή που αξίζει.
– Δουλεύοντας στην Ιταλία και στη Σλοβενία ποιες εμπειρίες αποκόμισες που θα σε καθορίζουν στο μέλλον; Τι λειτουργεί διαφορετικά σε σχέση με την εμπειρία που είχες από την θητεία σου σε ελληνικούς συλλόγους;
Έχοντας παίξει στο εξωτερικό και κυρίως στην Ιταλία έμαθα να δουλεύω σε πιο επαγγελματικά πρότυπα. Ζητούμενα που πολλές φορές στην Ελλάδα διεκδικούσαμε παλαιότερα, στο εξωτερικό ήταν δεδομένα. Πολύ καλύτερες εγκαταστάσεις, γυμναστήρια εξοπλισμένα, περισσότερα άτομα στο τεχνικό επιτελείο, φυσιοθεραπευτές και γιατροί κάθε μέρα στις προπονήσεις, και ό,τι χρειαζόταν μία ομάδα γενικότερα για να μπορεί να δουλέψει και να αποδώσει καλύτερα στις καθημερινές προπονήσεις και στα παιχνίδια.
Βέβαια, πλέον και στην Ελλάδα έχουν γίνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν ανέβει στην Α' Εθνική μεγάλες ομάδες όπως ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Aστέρας Tρίπολης, που έχουν τις ΠΑΕ από πίσω, και αυτό έχει ανεβάσει πολύ τον ανταγωνισμό και ταυτόχρονα το επίπεδο.
– Ποιο ήταν το βασικό κίνητρο για να γκρεμίσεις τα στερεότυπα που σου έκλειναν το δρόμο στην αρχή της καριέρας σου και να καταφέρεις να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου ώστε να βρίσκεσαι στο υψηλότερο επίπεδο σήμερα;
Να κάνω αυτό που αγαπώ! Να μην ακούω κανέναν που μου έλεγε ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι, ή ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για τους άντρες. Απλά έκλεινα τα αυτιά μου και συνέχιζα. Δεν είχα στο μυαλό μου βέβαια ότι κάποτε θα αγωνίζομαι στο εξωτερικό για τόσα χρόνια και ότι θα μπορώ να ζω κάνοντας μόνο αυτό.
– Τι κρατάς από το φετινό Camp και την επαφή σου με τις «αυριανές ποδοσφαιρίστριες»; Πώς προέκυψε η ιδέα;
Αυτό που κρατάω είναι τα πολλά χαρούμενα πρόσωπα που είδαμε γεμάτα ενθουσιασμό και ενέργεια. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς. Όλες έφυγαν χαρούμενες, ζητώντας να το οργανώσουμε και το επόμενο καλοκαίρι.
H ιδέα του camp που ήταν μόνο για κορίτσια προέκυψε με άλλες συμπαίκτριες μου της Εθνικής, ώστε να διαφημίσουμε το ποδόσφαιρο γυναικών και να δώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε σε αυτά τα κορίτσια που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Σκοπός μας ήταν να περάσουμε κάποια μηνύματα στα κορίτσια αλλά και στους γονείς τους και να δείξουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Ότι αν θες κάτι πάρα πολύ και δουλεύεις γι’ αυτό, μπορείς να το καταφέρεις ανεξαρτήτως φύλου.
Η συμμετοχή ήταν τεράστια, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναληφθεί του χρόνου και να κρατήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε.