ΤΑ 7 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Το OW βγήκε στα βιβλιοπωλεία και βρήκε τα βιβλία που θα απολαύσουμε τα Χριστούγεννα, αλλά και τη νέα χρονιά που έρχεται.
Οι διακοπές των Χριστουγέννων πλησιάζουν. Αν σας αρέσει να φτιάχνετε στο σπίτι τη γωνιά όπου θα καθίσετε αναπαυτικά για να διαβάσετε το βιβλίο σας –ευχόμενοι πως κανείς και τίποτα δε σας ενοχλήσει– ήδη ονειρεύεστε τις ώρες που θα περάσετε εκεί. Σκέφτεστε ήδη και ποιο θα είναι το βιβλίο που θα κρατάτε στο χέρια σας; Εμείς ξεχωρίσαμε και έχουμε να σας προτείνουμε μια επτάδα που αξίζει να αποκτήσετε.
Η λίστα μας έχει έναν «γκουρού» της ψυχολογίας, μια νομπελίστρια λογοτέχνη, μια πρωτοεμφανιζόμενη Αφροαμερικανίδα, μια βραβευμένη με Πούλιτζερ Λογοτεχνίας, έναν ποιητή-αποκάλυψη, έναν Ελβετό που γνωρίζει τους Ισλανδούς πιο καλά κι από τους ίδιους, αλλά και έναν νεαρό Έλληνα... δευτεροεμφανιζόμενο: γνωρίστε τους και απολαύστε τους.
1. «Το χρυσό σημειωματάριο», Ντόρις Λέσινγκ
Το 2007, η Ντόρις Λέσινγκ ενημερώθηκε πως της απονεμήθηκε το Νόμπελ βγαίνοντας από ένα ταξί μπροστά από το σπίτι της, το Λονδίνο. Μετά την αρχική έκπληξη, κάθισε στο σκαλάκι του σπιτιού και έδωσε την πρώτη της συνέντευξη ως νομπελίστρια. Ήταν 88 χρονών.
Το «Χρυσό σημειωματάριο» το έγραψε στα 43 της και είναι ένα από τα καλύτερά της. Οι σκέψεις και οι ιδέες μιας νεαρής συγγραφέα, της Άννας Βουλφ, στο Λονδίνο του ‘50, όπως της καταγράφει στο σημειωματάριό της, αντανακλούν τη δύναμη και τον πολιτικό λόγο της ίδιας της Λέσινγκ. Μην αφήσετε τον όγκο του βιβλίου να σας τρομάξει.
2. «Ο χρόνος είναι μάνα», Όσιαν Βονγκ
Το είδος της ποίησης το προσεγγίζει συχνά κανείς με έναν δισταγμό, συγκριτικά με την πεπατημένη των μυθιστορημάτων. Στον Όσιαν Βονγκ, όμως, αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία.
Ο Αμερικανο- Βιετναμέζος λογοτέχνης, που μας συνεπήρε με το «Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» πριν δυο χρόνια– κυκλοφορεί, επίσης, από τις εκδόσεις Gutenberg– μας δίνει μια συλλογή από βαθιά συναισθηματικά ποιήματα, που έγραψε μετά τον θάνατο της μητέρας του. Οι στίχοι του μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας, αφήνοντας κι εμάς να εκτεθούμε, όπως κι αυτός, κι έπειτα να κρατηθούμε, τελικά, από την ίδια σανίδα αισιοδοξίας για το μέλλον.
3. «Δυναμώστε τη μουσική, παρακαλώ», Μιχάλης Μαλανδράκης
Περιμέναμε αυτό το βιβλίο του Μιχάλη Μαλανδράκη. Για το «Patriot» (2019), το πρώτο του μυθιστόρημα, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα.
Στο νέο του βιβλίο, ο 27χρονος συγγραφέας μας συστήνει τον Χάρη, που θα καλύψει ως πολεμικός ανταποκριτής τον πόλεμο στο Σαράγεβο, ώσπου η φρικαλεότητα του πολέμου να τον τσακίσει. Πίσω στην Αθήνα, ζητά να περάσει στην ψυχαγωγική δημοσιογραφία, να γίνει παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιού. Ελπίζοντας πως «δυναμώνοντας τη μουσική» θα σκεπάσει όσα νιώθει. Ο Μαλανδράκης ζωντανεύει τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, οι σελίδες του «μυρίζουν» εμπόλεμη εξαθλίωση– ενώ ο κεντρικός του ήρωας είναι δοσμένος με ξεχωριστή ειλικρίνεια.
4. «Nυχτοπερπατήματα», Λέιλα Μότλι
Με το πρώτο της αυτό βιβλίο, η Αφροαμερικανίδα Λέιλα Μότλι καταφέρνει στα 21 της χρόνια να χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο», και μας ρίχνει στα βαθιά χωρίς περιστροφές.
Σελίδα τη σελίδα, πέφτουμε μέσα στη διαφθορά, το ρατσισμό, σε όλη την δυσβάστακτη καθημερινότητα που βιώνουν οι καταπιεσμένες ομάδες στην Αμερική του σήμερα. Η Μότλι δίνει, όμως, στην 17χρονη Κιάρα, την ηρωίδα της, και μια αστείρευτη δύναμη, και έναν τρόπο σκέψης που μας μένει στο μυαλό.
5. «Κάλμαν», Γιοαχίμ Μπ. Σμιντ
Μια μυστηριώδης εξαφάνιση σημειώνεται στα παγωμένα τοπία της Ισλανδίας. Ο Κάλμαν, ένας κυνηγός και αλιευτής καρχαριών, βρίσκει μέσα στο χιόνι μια λακκούβα γεμάτη αίμα, και αναλαμβάνει, αυτόκλητα, να λύσει την υπόθεση.
Σ’ αυτό το ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με έναν λόγο που ρέει, ο Ελβετός Σμιντ– που ζει στην Ισλανδία από το 2007– δίνει στον Κάλμαν, τον «τρελό του χωριού», τον λόγο στην αφήγηση της ιστορίας και φτιάχνει μια ιστορία με χιούμορ και σασπένς, ενώ ταυτόχρονα μας συστήνει κι αυτόν τον άγριας ομορφιάς τόπο.
6. «Ο μύθος του φυσιολογικού», Γκάμπορ Ματέ & Ντάνιελ Ματέ
Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που συνδυάζει ιατρική και ψυχολογία και να πάρετε ουσιαστική βοήθεια μέσα από αυτό, τότε ένα βιβλίο του Γκάμπορ Ματέ είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Σε αυτό το βιβλίο, ο κορυφαίος γιατρός με ειδίκευση στο τραύμα και τους εθισμούς, που γυρνά όλο τον κόσμο δίνοντας ομιλίες, αποκρυσταλλώνει τα 40 χρόνια της ιατρικής πρακτικής του. Τι μας αρρωσταίνει στ’ αλήθεια; Και ποια είναι μια «φυσιολογική» θεραπεία; Ο Ματέ μας δείχνει πώς τα δυτικά συστήματα υγείας συμβάλλουν στον εθισμό στα φάρμακα, αντί να θεραπεύουν και πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας επιβαρύνει.
7. «Αχ, Ουίλλιαμ!», Ελίζαμπεθ Στράουτ
Η Λούσυ Μπάρτον επιστρέφει και πάλι– η αγαπημένη ηρωίδα που έχει πλάσει η Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Στράουτ μας βάζει για τρίτη φορά εντός του μικρόκοσμού της.
Στα 60 της πλέον, ξεκινά μια εξερεύνηση μαζί με τον πρώτο της σύζυγο, και αρχίζει να βλέπει τη ζωή της ως τώρα μέσα από ένα νέο πρίσμα, που το αποκτά κανείς μόνο όταν παρατηρεί αναδρομικά. Η βραβευμένη με Πούλιτζερ Λογοτεχνίας Στράουτ σκιαγραφεί τις οικογενειακές σχέσεις με μοναδική επιδεξιότητα, ενώ βρίσκει την ευκαιρία να κάνει και το δηκτικό σχόλιό της για τις κοινωνικές τάξεις. Δικαίως το «Αχ, Ουίλλιαμ!» ήταν ένα από τα βιβλία της βραχείας λίστας του βραβείου Booker για το 2022.