ΤΑ 6 ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
Δεν λέει ο καιρός να κρυώσει, για να απολαμβάνουμε τα βιβλία μας μαζί με μια κούπα ζεστό τσάι; Δεν πτοούμαστε, καθώς οι νέες εκδόσεις είναι εδώ. Το OW επέλεξε έξι νέα βιβλία που θα ευχαριστηθούμε αυτό το φθινόπωρο –γιατί όχι;– ακόμη και στην παραλία!
Τι θα λέγατε για μια μπύρα στις εργατικές συνοικίες της Γλασκώβης; Για μια περιπλάνηση στην Ευρώπη, από τα πρωθυπουργικά γραφεία ως το διαμέρισμα κάποτε αντιφρονούντων της Ανατολικής Γερμανίας; Για λίγη από τη σοφία του Κομφούκιου; Ή μήπως είστε έτοιμοι για debunking μύθων που ανέθρεψαν γενιές και γενιές; Με τα βιβλία που επιλέξαμε μπορείτε να τα κάνετε όλα: να «βουτήξετε» σε λογοτεχνία παγκόσμιας εμβέλειας, σύγχρονη και κλασική, σε Ιστορία εγχώρια εκλαϊκευμένη και ευρωπαϊκή βιωμένη από πρώτο χέρι, όπως και στα κορυφαία και –πιο βοηθητικά– διδάγματα της κινεζικής φιλοσοφίας.
1. «Πατρίδες. Μια προσωπική ιστορία της Ευρώπης», Timothy Garton Ash
Μπορεί ένα βιβλίο-περιπλάνηση από χώρα σε χώρα της Ευρώπης να μας διδάξει πώς διαμορφώνεται η Ιστορία, να μας επιτρέψει να δούμε τις κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις την ώρα που συμβαίνουν; Φυσικά, αν το υπογράφει ο Timothy Garton Ash, ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής. Διατρέχει την ήπειρο στον χώρο και τον χρόνο, περνώντας από την «Κατεστραμμένη» Ευρώπη του 1945, στη «Διαιρεμένη», την «Ανερχόμενη», τη «Θριαμβεύουσα» και τελικά στην «Κλονισμένη».
Στις «Πατρίδες» πρωταγωνιστούν οι συνομιλητές του συγγραφέα: τόσο οι κορυφαίες προσωπικότητες που καθόρισαν τα πράγματα –Helmut Kohl, Margaret Thatcher, Toni Blair– όσο και άνθρωποι καθημερινοί, όπως ένας συνταξιούχος οδοντίατρος στη Νορμανδία. Όλοι μαζί θα δείξουν τον δρόμο προς την Ευρώπη του σήμερα.
2. «Ο νεαρός Μάνγκο», Douglas Stuart
Μετά το «Shuggie Bain», με το οποίο απέσπασε το βραβείο Booker πριν 3 χρόνια, ο Σκωτσέζος- Αμερικανός Douglas Stuart μας συστήνει τώρα τον «Νεαρό Μάνγκο». Ο προτεστάντης Mango και ο καθολικός James ερωτεύονται. Έφηβοι, σε μια Γλασκώβη που μαστίζεται από ανεργία λίγο μετά την κυβέρνηση Thatcher.
Με λόγο άμεσο, όπως και στο πρώτο και πολυβραβευμένο του έργο, ο συγγραφέας πλάθει άκρως ρεαλιστικούς χαρακτήρες και καταστάσεις και μας βάζει μέσα στην ιστορία, σαν να την παρακολουθούμε από κάπου κοντά εκεί. Με εξαιρετική μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.
3. «Η καρδιά του σκότους», Joseph Conrad
Κλασικό και αξεπέραστο: η ζοφερή νουβέλα του Joseph Conrad ήρθε σε νέα μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου για να μας βάλει ξανά να αναμετρηθούμε με το φως και το σκοτάδι του ίδιου μας του εαυτού. Marlow και Kurtz, δύο ήρωες πρωταγωνιστές, με τον πρώτο να αφηγείται πώς βρήκε τον δεύτερο στα βάθη της ζούγκλας του Κονγκό και να ενσαρκώνει τα πιο μελανά χρώματα της αποικιοκρατίας.
Η «Καρδιά του σκότους» είναι ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1900. Σε αυτό βασίστηκε η ταινία του Francis Ford Coppola, «Αποκάλυψη τώρα». Οι 145 σελίδες του είναι αρκετές για μπόλικη τροφή για σκέψη και προβληματισμό.
4. «Ο Πολωνός», J. M. Coetzee
Ο Νομπελίστας Νοτιοαφρικανός συγγραφέας «ξαναχτυπά» στα 83 του χρόνια: «Ο Πολωνός» είναι μια νουβέλα που μιλά για τον έρωτα που –όπως και ο συγγραφέας– δεν παραδίδει τα όπλα και δεν γερνά. Με ατμόσφαιρα που ενίοτε παραπέμπει σε θρίλερ, ο Coetzee μετατρέπει τη σχέση ενός 72χρονου πιανίστα και μιας 40χρονης προστάτιδας των τεχνών σε μια πραγματεία πάνω στον χρόνο που περνά, τον θάνατο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο σπουδαίος πεζογράφος, που είναι και ο μοναδικός συγγραφέας που έχει αποσπάσει δύο βραβεία Booker, πέραν του Νόμπελ Λογοτεχνίας, χαρίζει και σε αυτό το βιβλίο του την ελαφράδα και το χιούμορ που χαρακτηρίζει τα πιο πρόσφατα έργα του.
5. «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας», Σταύρος Παναγιωτίδης
Ένα βιβλιαράκι τσέπης, με κατακόκκινο εξώφυλλο, όπου ξεπετάγονται κροπαρισμένοι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ιωάννης Καποδίστριας μαζί με μια μερίδα πατάτες, και...οι Σουλιώτισσες. Τι γίνεται εδώ; Ο Σταύρος Παναγιωτίδης, διδάκτωρ Ιστορίας, αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Με απλά λόγια, στο «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας. Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν συνέβησαν» μας εξηγεί πως το Κρυφό Σχολειό δεν ήταν παρά επινόηση και ότι ο Καποδίστριας δεν είχε σκαρφιστεί τελικά κανένα κόλπο για να καλοδεχτούν οι Έλληνες την πατάτα. Κι ο Winston Churchill ποτέ δεν την είπε τη φράση, «Από δω και πέρα δεν θα λέμε πια ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Διάσημοι μύθοι και αγαπητές θεωρίες συνομωσίας καταρρίπτονται με τρόπο απολαυστικό.
6. «Το μονοπάτι. Διδάγματα της κινεζικής φιλοσοφίας για μια καλύτερη ζωή», Michael Puett / Christine Gross- Loh
Η κινεζική φιλοσοφία αποκαλύπτεται, όχι με βαρύγδουπα κείμενα δυσνόητης ιστορίας, αλλά ούτε και με εύπεπτα τσιτάτα. Με το «Μονοπάτι» ανά χείρας, τα διδάγματα των Κομφούκιου, Μέγγιου, Λάο Τζι, Τζ’ουάνγκ Τζι και Σουν Τζι γίνονται προσιτά. Ό,τι έχουν να μας πουν καλλιεργεί σκέψη και πνεύμα με τρόπο μοναδικό, κόντρα στα tips αυτοβοήθειας της σύγχρονης εποχής που –όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, καθηγητής Κινεζικής Ιστορίας & Ανθρωπολογίας και διδάκτωρ Ιστορίας της Ανατολικής Ασίας, αντίστοιχα – εντέλει εγκλωβίζουν αντί να βοηθούν.