ΤΑ 5 ΤΖΑΖ ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ επισκεπτόμαστε τα πιο γνήσια αθηναϊκά στέκια αυτού του διαχρονικού είδους μουσικής που ενώνει και διχάζει.
Σε όλη την ιστορία της μουσικής δεν πρέπει να υπάρχει άλλο είδος, πέρα από την τζαζ, που να έχει διχάσει και να έχει ενώσει ταυτόχρονα τόσο πολύ τον κόσμο.
Γεννημένη στη Νέα Ορλεάνη, γύρω στο 1880, η τζαζ προέκυψε ως ένα μείγμα από μουσικές της Αφρικής και της Δυτικής Ευρώπης και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στους Κρεολούς, μια φυλή γαλλόφωνων και ισπανόφωνων έγχρωμων με καταγωγή από τις Δυτικές Ινδίες.
Η δύναμη της τζαζ
Την αγάπησαν πολλοί. Ήταν πρωτίστως μια χορευτική, λαϊκή μουσική που πήρε στοιχεία από όλα τα είδη, την κλασική, τη λάτιν, τη βραζιλιάνικη κ.ά., ενώ στην πορεία έδωσε πάρα πολλά και στη ροκ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο ΟΗΕ ανακήρυξε τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ –στις 30 Απριλίου– για να υπογραμμίσει τη δύναμη της μουσικής αυτής «να ενώνει τους ανθρώπους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη».
Σήμερα την αγαπούν πολύ, αλλά... λίγοι. Υπολογίζεται ότι οι πιστοί της φίλοι ανέρχονται στις 500 χιλιάδες παγκοσμίως. Υπάρχουν όμως και πολλοί που αδυνατούν να βρουν σημεία επαφής μαζί της. Τη θεωρούν υπερεκτιμημένη.
«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η τζαζ είναι μια δύσκολη μουσική. Εγώ πιστεύω ότι είναι στο χέρι των ίδιων των μουσικών να μυήσουν το κοινό. Ξέρετε, υπάρχει καλή μουσική και κακοί μουσικοί», μας λέει ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος, ντράμερ και ιδρυτής του σεξτέτου της τζαζ Brothers From Another Mother.
Κλασικός μουσικός της τζαζ είναι ο Miles Davis με πιο αντιπροσωπευτικό δίσκο το Kind of Blue.
Μια σύντομη ιστορία της τζαζ
Παρόλο που η τζαζ γεννήθηκε στην Αμερική, ήταν η Ευρώπη του Μεσοπολέμου που ανέδειξε μια δυναμική σκηνή του είδους. Το περίφημο κλαμπ της Μονμάρτης –ποιος δεν ξέρει την αφίσα με τη «Μαύρη Γάτα» που φιλοτέχνησε ο Théophile Alexandre Steinlen;– δημιούργησε σχολή η οποία εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες, με σημαντικότερη τη Δανία. Στις σκηνές αυτών των κλαμπ, δίπλα στα μεγάλα ονόματα της τζαζ, έπαιζαν και ντόπιοι μουσικοί του είδους που αυτομάτως αναδεικνύονταν.
«Αν και η τζαζ χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη εποχή, είναι μια μουσική που αναπτύσσεται συνεχώς», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Αυτό συμβαίνει επειδή αντιμετωπίζεται με πολύ σοβαρό τρόπο από τους μουσικούς της. Είναι το μοναδικό είδος μουσικής που συνεχίζει να παράγει πολιτισμό στις μέρες μας».
Ακούστε επίσης τον John Coltrane στον δίσκο The Quartet Plays.
Υπάρχει ελληνική τζαζ;
Μιλώντας για την ελληνική σκηνή της τζαζ ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι οι καλλιτέχνες δεν είναι αναγνωρίσιμοι, επειδή δεν υποστηρίζονται από τους αρμόδιους φορείς. «Οι μεγάλες δισκογραφικές δεν ποντάρουν σε αυτούς, τα κέντρα δεν πληρώνουν καλά, συχνά οι μουσικοί βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για να παίξουν ή να βγάλουν έναν δίσκο. Οι Έλληνες τζαζίστες δουλεύουν από μεράκι –δεν γίνεται να ζήσεις μόνο από την τζαζ– και αναγκάζονται να κάνουν και άλλες δουλειές», εξηγεί.
Τα 5 τζαζ μπαρ της Αθήνας που αξίζει να πας
Του ζητήσαμε να μας υποδείξει τα 5 σημαντικότερα τζαζ μπαρ στην Αθήνα. Μας μίλησε για τις πιο αξιόλογες live σκηνές που προωθούν τους Έλληνες καλλιτέχνες και στις οποίες μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση από την ντόπια μουσική παραγωγή.
Half Note Jazz Club
To πιο σημαντικό τζαζ κλαμπ της Αθήνας, από τη σκηνή του οποίου έχουν περάσει πολλά μεγάλα ονόματα της τζαζ, των blues και της world, ιδρύθηκε το 1977 στην πλατεία Αμερικής ως Braxton’s Jazz Next.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Jazzet Cafe, The Jazz Club
Φιλοξενεί ελληνικά τζαζ συγκροτήματα, αλλά και βραδιές κλασικής μουσικής και βιβλιοπαρουσιάσεις.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΣΠΙΤΙ Art Bar
Δυνατή είναι η τζαζ και η μοντέρνα αυτοσχεδιαστική σκηνή, ενώ σημαντική παρουσία έχουν το φλαμένκο και οι παραδοσιακές μουσικές του κόσμου.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Afrikana Jazz & Wine
Ένα τζαζ μπαρ με φιλική ατμόσφαιρα, το οποίο φιλοξενεί καθημερινά μπάντες από την ελληνική σκηνή και μερικές φορές από το εξωτερικό. Σερβίρει μεζέδες και καλό κρασί.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Orfeas Bar Cafe Restaurant
Ένα κλασικό στέκι στη Φωκίωνος Νέγρη που φιλοξενεί βραδιές ελληνικής αλλά και ελληνόφωνης τζαζ, ενώ παράλληλα σερβίρει και νόστιμα πιάτα.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος είναι ντράμερ και ιδρυτής του σεξτέτου των BFAM που αποτελείται από τους: Παναγιώτη Καψαμπέλη (κιθάρα), Φίλιππο Παππά (σαξόφωνο), Δημήτρη Παπαδόπουλο (τρομπέτα), Ραφαήλ Μελετέα (πιάνο), Περικλή Τριβόλη (μπάσο) και τον ίδιο.
Ο πρώτος δίσκος του γκρουπ, που αποτελεί ένα ώριμο δείγμα της δουλειάς του, κυκλοφορεί σε βινύλιο και σε CD.
Πάρτε μια γεύση σε αυτό το βίντεο: