iStock

«ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΖΩΗ – ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ»

Τα απογεύματα στο Παιδογκολογικό του Παίδων, οι μικροί ασθενείς ψυχαγωγούνται με τη βοήθεια έφηβων εθελοντών από το Χαμόγελο του Παιδιού. Μία από αυτούς περιγράφει στο OW την εμπειρία της.

Παρακολουθώ τη Φαίδρα ενώ κάθεται στον υπολογιστή φορώντας τα ακουστικά της και περιγράφει τη διαδικασία κατασκευής μιας χειροτεχνίας μπροστά στην κάμερα. Απέναντί της στην οθόνη βρίσκονται 3-4 λαμπερά προσωπάκια που κρατούν πολύχρωμα χαρτιά και ψαλιδάκια στα χέρια τους, άλλα με κεφαλάκια γυμνά και άλλα με πολύχρωμα σκουφάκια. Συγκεντρωμένα όλα σε μια αίθουσα του Παιδογκολογικού του Νοσοκομείου Παίδων, περιμένουν ενθουσιασμένα οδηγίες

Το στομάχι μου σφίγγεται κάθε φορά, γιατί αναπόφευκτα σκέφτομαι πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το δικό μου παιδί και πού τα παιδάκια πίσω από την οθόνη, τα οποία έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Σκέφτομαι ότι για εκείνα, αυτή η μιάμιση ώρα κάθε Τρίτη και Τετάρτη απόγευμα είναι μία από τις λίγες στιγμές ανεμελιάς και επαφής με τον έξω κόσμο μέσα στη μέρα, και ότι μόλις κλείσει η οθόνη θα επιστρέψουν στο αποστειρωμένο δωμάτιο σέρνοντας το στατώ του ορού, ενώ η Φαίδρα θα ετοιμάζει τα ρούχα και την τσάντα της για να πάει την επόμενη μέρα στο σχολείο. Τρέμω στην ιδέα ότι θα μπορούσε δίπλα τους να στέκεται το δικό μου παιδί.

Όπως στεκόταν πριν από 30 περίπου χρόνια ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο γιος του Κώστα Γιαννόπουλου, Προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού, ο οποίος είχε άλλωστε την επιθυμία να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός. Ο κ. Γιαννόπουλος ήξερε καλά πως η ψυχαγωγία των νοσηλευόμενων παιδιών που περνούν μεγαλύτερα ή μικρότερα χρονικά διαστήματα στις Παιδογκολογικές Μονάδες είναι καθοριστική για την ψυχολογία τους, οπότε από τα πρώτα κιόλας χρόνια ίδρυσης του Χαμόγελου καθιερώθηκε η δράση της «Δημιουργικής Απασχόλησης», την οποία ανέκαθεν αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας οι νεότεροι εθελοντές, που στο παρελθόν επισκέπτονταν κάθε εβδομάδα τα νοσοκομεία Παίδων με παιχνίδια, βιβλία και ενίοτε ντυμένοι με αστείες στολές.

«Στα παιδιά του Παιδογκολογικού αξίζει μια γεμάτη ζωή – όπως σε όλους μας»
Unsplash

Πλέον, οι ανήλικοι εθελοντές του Χαμόγελου βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του YouSmile, που είναι η εφηβική ομάδα του Οργανισμού, ενώ η δράση της δημιουργικής απασχόλησης των μικρών ασθενών –μία από τις πολλές του οργανισμού– διεξάγεται online, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στόχος της δράσης αυτής, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα του Χαμόγελου, είναι «να νιώσουν τα παιδιά ότι το νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσει και χώρο παιχνιδιού, χαράς και δημιουργίας. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί τις ώρες της δημιουργικής απασχόλησης διώχνει την ένταση και επιδρά λυτρωτικά στις ψυχές παιδιών, γονέων, νοσηλευτών και γιατρών». Η Φαίδρα, που είναι εθελόντρια στο YouSmile από 10 ετών, ήθελε από την πρώτη στιγμή να επικοινωνήσει με αυτά τα παιδιά, που δεν απείχαν πολύ ηλικιακά από εκείνη.

Στα 14 της σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, ζήτησα από τη Φαίδρα να γράψει για το OW λίγα λόγια για την όλη εμπειρία.

Τα απογεύματα στο Παιδογκολογικό έχουν παιχνίδι και δημιουργία

Θυμάμαι από μικρή ηλικία να έχω αρκετά ερεθίσματα σε σχέση με τον εθελοντισμό και συγκεκριμένα το Χαμόγελο. Στην Δ' Δημοτικού αποφάσισα ότι θέλω να συμμετέχω και να συμβάλω κι εγώ στη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των παιδιών στη χώρα μου.

Έτσι, εγγράφηκα στο ΥouSmile. Το ΥouSmile είναι η εφηβική ομάδα εθελοντών του Xαμόγελου του Παιδιού. Μέσα από τις δράσεις που κάνουμε, όπως η δημιουργία ευχετήριων καρτών που στέλνονται σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή ο καθαρισμός παραλιών, ξεχωρίζω τη δημιουργική απασχόληση στα Νοσοκομεία.

Πριν την καραντίνα, οι έφηβοι εθελοντές της ομάδας μου επισκέπτονταν παιδιά στο Ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και τα ψυχαγωγούσαν είτε μέσα από δημιουργικές κατασκευές είτε λέγοντάς τους ιστορίες.

Μετά την καραντίνα, έχοντας ακόμα τον φόβο των μεταδοτικών ασθενειών, οι συναντήσεις με τα παιδιά ξεκίνησαν να γίνονται μέσω βιντεοκλήσης. Ανάλογα με το θέμα της εβδομάδας, εμείς οι εθελοντές επιλέγουμε μια κατασκευή ή μια ιστορία που θα παρουσιάσουμε στα παιδιά.

Ανάμεσα στις οδηγίες που μας έχει δώσει το YouSmile, η σημαντικότερη είναι να είμαστε διακριτικοί, αφού κάποια παιδιά μπορεί να έχουν κάποια δυσμορφία λόγω των χημειοθεραπειών, και να μην θίξουμε το θέμα της υγείας τους ή το πώς περνούν τη μέρα τους.

«Στα παιδιά του Παιδογκολογικού αξίζει μια γεμάτη ζωή – όπως σε όλους μας»

Κατά την κουβέντα μου με κάποια παιδιά, την ώρα της δράσης, μπορώ να καταλάβω καλυτέρα τι αντιμετωπίζουν και μαθαίνω τρόπους για να τα διασκεδάσω, ώστε να ξεφύγουν έστω και για λίγες ώρες από την καθημερινότητά τους. Έπειτα από κάθε βιντεοκλήση νιώθω πιο γεμάτη. Μπορώ να δω τη χαρά στα μάτια τους που κάνουν κάτι δημιουργικό, ξεχνώντας για λίγο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την υγεία τους. Θεωρώ ότι αυτό με γεμίζει.

Ένα μήνυμα που θα ήθελα να τους στείλω είναι: Είμαστε μαζί σας. Σας υποστηρίζουμε και σας αγαπάμε. Ως παιδί προς παιδί, είμαι εδώ για εσάς. Εκπροσωπώντας όλους τους εθελοντές, σας εύχομαι τα καλύτερα. Όπως σε όλους μας, σας αξίζει μια ευτυχισμένη, γεμάτη ζωή. Παλεύουμε κι εμείς μαζί σας για να την αποκτήσετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.