© Mass Studies. Photo: Iwan Baan. Courtesy: Serpentine.

SERPENTINE PAVILION 2024: ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΕΝΟΣ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Ένα αστέρι έπεσε στο… αρχιπέλαγος των Kensington Gardens του Λονδίνου: Ο ανερχόμενος Νοτιοκορεάτης αρχιτέκτονας Minsuk Cho σχεδίασε το φετινό pavilion της Serpentine Gallery σε σχήμα αστεριού, το ονόμασε Archipelagic Void και εντυπωσιάζει.

Ο Minsuk Cho έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση μόλις ανέλαβε το project και αποφάσισε πως ο ίδιος θα πρωτοτυπήσει: η πλειοψηφία των προηγούμενων περιπτέρων της Serpentine Gallery τοποθετούνταν στο κέντρο του κήπου, αφήνοντας όλο τον υπόλοιπο χώρο αναξιοποίητο.

Η δική του κατασκευή, αντιθέτως, αφήνει το κέντρο κενό, και από αυτό ξεκινούν πέντε χώροι προς τα έξω, σαν ακτίνες, τα πέντε «νησιά» εντός του «αρχιπελάγους», όλα διαφορετικά σε μέγεθος, σχήμα και μορφή.

Σε αυτά τα «νησιά», που είναι φτιαγμένα κατά κύριο λόγο από ξύλο και πέτρα και δευτερευόντως από σκυρόδεμα, ξεδιπλώνεται το πλήθος των δραστηριοτήτων που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες.

Serpentine
© Mass Studies. Photo: Iwan Baan. Courtesy: Serpentine.

Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε την κατασκευή του από τις παραδοσιακές κορεάτικες κατοικίες, στο κέντρο των οποίων βρίσκουμε το madang, μια αυλή από όπου μπορεί κανείς να μεταβεί σε όποιο τμήμα του κτίσματος επιθυμεί.

Από το φωτεινό madang της κατασκευής του Λονδίνου, λοιπόν, μεταβαίνουμε πρώτα στο Αμφιθέατρο, που είναι και το μεγαλύτερο από τα κτίσματα, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και ομιλίες.

Serpentine
© Mass Studies. Photo: Iwan Baan. Courtesy: Serpentine.

Στη συνέχεια, θα περάσουμε στη Βιβλιοθήκη των Αδιάβαστων Βιβλίων, όπου ο αρχιτέκτονας, απενοχοποιώντας μας μάς καλεί να ξεφυλλίσουμε τα βιβλία με τα οποία συνέθεσε το εν λόγω έργο ο καλλιτέχνης Herman Chong – και δεν είναι παρά δωρεές βιβλίων που είχαν μείνει αδιάβαστα. Μπορούμε μάλιστα κι εμείς να συνεισφέρουμε, αφήνοντας ένα δικό μας αδιάβαστο βιβλίο.

Serpentine
© Mass Studies. Photo: Iwan Baan. Courtesy: Serpentine.

Το τρίτο «νησί» είναι το Tea House, ένα κλείσιμο του ματιού στην ιστορία του κτιρίου της Serpentine Gallery, το οποίο λειτουργούσε ως καφετέρια έως το 1970, οπότε κι έγινε γκαλερί.

© Mass Studies. Photo: Iwan Baan. Courtesy: Serpentine.
© Mass Studies. Photo: Iwan Baan. Courtesy: Serpentine.

Φτάνοντας στον τέταρτο χώρο, ετοιμαζόμαστε για παιχνίδι: σε αυτή την έντονου πορτοκαλί χρώματος πυραμίδα, θα βρούμε και ένα ίδιου χρώματος δίχτυ-«αράχνη» δύο επιπέδων, στο οποίο τα παιδιά μπορούν να σκαρφαλώσουν ως πάνω και να διασκεδάσουν.

© Mass Studies. Photo: Iwan Baan. Courtesy: Serpentine.

Ο πέμπτος και τελευταίος χώρος αποτελεί το πιο καλλιτεχνικό κομμάτι ολόκληρου του έργου. Στην Gallery θα ακούσουμε μια ηχητική εγκατάσταση έξι καναλιών, την οποία δημιούργησε ο μουσικός και συνθέτης Jang Young-Gyu. Το έργο συνδυάζει ήχους την Κήπων του Κένσιγκτον, τους οποίους κατέγραψε ο καλλιτέχνης από τη φύση και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με παραδοσιακά κορεάτικα ακούσματα και όργανα. Επιθυμώντας οι ήχοι να αντιπροσωπεύουν την κάθε εποχή, ως το τέλος Αυγούστου θα ακούμε την «Ιτιά», με θερινούς ήχους, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει το «Σεληνόφως», με ήχους φθινοπώρου.

Serpentine
© Mass Studies. Photo: Iwan Baan. Courtesy: Serpentine.

Ο Minsuk Cho είναι ο 23ος κατά σειρά αρχιτέκτονας που αναλαμβάνει να εμπνευστεί και να δημιουργήσει αυτό το εφήμερο περίπτερο-έργο τέχνης, το οποίο θα είναι ανοικτό και επισκέψιμο για το κοινό στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας από τους καλοκαιρινούς μήνες έως τις 27 Οκτωβρίου 2024.

Η Serpentine Gallery έχει επιστρατεύσει από το 2000 πλήθος αρχιτεκτόνων για να φτιάξουν μια προέκταση στην γκαλερί τους, μέσα στους Κήπους του Κένσινγκτον. Το περίπτερο έχουν σχεδιάσει ανά τα χρόνια πλήθος από starchitects, όπως οι Jean Nouvel, Frank Gehry, Toyo Ito, ενώ το εναρκτήριο pavilion είχε σχεδιαστεί από τη Zaha Hadid. Τη σκυτάλη έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια αρχιτέκτονες με φρέσκιες ιδέες, όχι απαραίτητα ιδιαίτερα γνωστοί.

Minsuk Cho
Ο αρχιτέκτονας Minsuk Cho. © Photo by Mok Jungwook
Ο αρχιτέκτονας Minsuk Cho.

«Μου αρέσει η αρχιτεκτονική πάνω στην οποία μπορείς να καθίσεις ή εκείνη που μπορείς να την ακούσεις», λέει ο Minsuk Cho, που διευθύνει το αρχιτεκτονικό γραφείο Mass Studies στη Σεούλ. «Η επιθυμία μου για αυτό το περίπτερο είναι να έρχονται οι άνθρωποι και να αισθάνονται σαν να είναι στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει στο madang των κορεάτικων σπιτιών. Να εξερευνήσουν αυτό που τους προσφέρεται και να δημιουργήσουν τις δικές τους εμπειρίες».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.