«POWER LOVE»: ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΛΟΥ
Με την έκθεση «Power Love», η Γερμανίδα φωτογράφος Anne Morgenstern θα παρουσιάσει στη Λέσβο εικόνες που εστιάζουν στη σωματικότητα και διερευνούν την περίπλοκη σχέση μεταξύ επιθυμίας, ταυτότητας και πολιτικής.
Η Γερμανίδα φωτογράφος Anne Morgenstern δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη Λέσβο, όπου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το βραβευμένο της έργο. «Θα είμαι εκεί για την εγκατάσταση και τα εγκαίνια της έκθεσης», μου λέει λίγες μέρες πριν φτάσει στη χώρα μας. «Ανυπομονώ να έρθω και είμαι ενθουσιασμένη που θα ανακαλύψω τις ομορφιές του νησιού». Η έκθεση θα έχει τίτλο «Power Love» και θα φιλοξενηθεί στην K-Gold Temporary Gallery, σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή.
Μέσα από τις φωτογραφίες της, η Anne Morgenstern αναδεικνύει την ομορφιά της διαφορετικότητας με έναν βαθιά ποιητικό τρόπο και μας ενθαρρύνει να αγκαλιάσουμε την ποικιλομορφία ως θεμελιώδες στοιχείο της ύπαρξής μας. Αν κάποιος μπορούσε να πει ότι ορισμένες λήψεις της είναι προκλητικές, άλλος θα αντέτεινε ότι απλώς απεικονίζουν τις αναζητήσεις της σύγχρονης εποχής, που αμφισβητεί τα παραδοσιακά πρότυπα όχι μόνο της ομορφιάς αλλά και του φύλου.
Τι σχέση έχει η δύναμη με την αγάπη; Πώς εισχωρεί η Anne Morgenstern στις ζωές των άλλων και απαθανατίζει στιγμές μεγάλης οικειότητας; Τι θέλει να πει με τη δουλειά της και πόσο επηρεάζεται η ίδια από αυτή; Τέτοιες απορίες ξεπήδησαν στο μυαλό μου βλέποντας φωτογραφίες που θα περιληφθούν στην έκθεση. Εν αναμονή των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024, η δημιουργός μας κάνει μια πρώτη «ξενάγηση» στο έργο της.
– Οι φωτογραφίες της έκθεσης «Power Love» εξερευνούν θέματα όπως η σωματικότητα, η επιθυμία, η ταυτότητα και η πολιτική. Πώς επέλεξες και συνδύασες στη δουλειά σου αυτά τα τόσο σύνθετα στοιχεία;
Όταν ξεκίνησα, δεν είχα κάποιο κόνσεπτ ή μια συγκεκριμένη ιδέα κατά νου. Ήταν περισσότερο μια επιθυμία και μια διαίσθηση. Μια αίσθηση για την υφή που θα έπρεπε να έχει αυτή η δουλειά. Πόσο ευέλικτη ή πόσο ογκώδης έπρεπε να είναι. Ήταν σημαντικό για μένα να εστιάσω την προσοχή μου σε άτομα που υποεκπροσωπούνται από πλευράς ορατότητας, άτομα που δεν ανταποκρίνονται στα συνηθισμένα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς.
Αυτό είναι από μόνο του πολιτικό. Αλλά η σύνδεση των στοιχείων, όπως το θέτεις, γίνεται κατά την επιλογή και τον συνδυασμό των εικόνων. Τότε αφηγούνται νέες ιστορίες. Η φωτογραφία γίνεται για μένα μέσο να αποδομώ και να κατακερματίζω. Έτσι, μπορώ να κάνω την πολυπλοκότητα πιο προσιτή και να ανοίξω μια νέα προοπτική για όλους μας, η οποία αφορά εκτός των άλλων τη σχέση με το σώμα μας.
– Πώς προσεγγίζεις αυτή την ευαίσθητη, όσο και ισχυρή, απεικόνιση της διαφορετικότητας και της ατομικότητας;
Τη στιγμή που φωτογραφίζω, προσπαθώ να αποφεύγω οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση. Προσπαθώ να προσεγγίζω τους πάντες χωρίς στεγανά και χωρίς πορκαταλήψεις. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Βλέπω πραγματικά την ομορφιά και μαζί δημιουργούμε στιγμές στις οποίες η ομορφιά μπορεί να ανθίσει – στιγμές στις οποίες το άτομο μπορεί να σταματήσει να προσποιείται και να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό.
– Πόσο αυθόρμητα και φυσικά είναι αυτά που βλέπουμε, και πόσο προσεκτικά σκηνοθετημένα;
Θα έλεγα ότι είναι μισό και μισό. Μερικές φορές απλώς προκύπτουν πράγματα που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Αλλά το «προσεκτικά σκηνοθετημένα» ακούγεται σαν να ξέρω ακριβώς τι επιδιώκω και τι θέλω να φωτογραφίσω. Δεν είναι έτσι. Είναι περισσότερο σαν να δημιουργώ έναν χώρο στον οποίο οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς. Μιλάω μαζί τους, τους λέω τι βλέπω, τι βρίσκω όμορφο, και τους το δείχνω επίσης στην οθόνη. Έτσι εξελίσσεται μια συνεργασία.
– Το θέμα της οικειότητας είναι στο επίκεντρο της δουλειάς σου. Τι πιστεύεις ότι κάνει μια στιγμή πραγματικά οικεία;
Όπως προανέφερα νωρίτερα, είναι μια στιγμή στην οποία το άτομο βρίσκει τον εαυτό του, χωρίς προσποίηση. Είναι στιγμές στις οποίες οι άνθρωποι νιώθουν ότι τους βλέπουν, όταν η ευαλωτότητα συναντάει την αυτο-ενδυνάμωση.
– Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να φωτογραφίζεις την οικειότητα και να την παραβιάζεις. Πώς διαχειρίζεσαι αυτό το όριο;
Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Παίρνω πολύ σοβαρά όποιον έχω απέναντί μου. Πρόκειται για μια προσέγγιση. Ρωτάω αν αυτό ή εκείνο είναι ΟΚ. Δείχνω τι φωτογραφίζω. Αν αντιληφθώ μια ανασφάλεια, το συζητάω. Αλλά φυσικά βασίζομαι επίσης στο ότι και οι άλλοι θα επικοινωνήσουν ανοιχτά μαζί μου.
– Έχεις έρθει αντιμέτωπη με προκλήσεις δουλεύοντας αυτά τα θέματα;
Για μένα, η επιλογή και η σύνθεση των εικόνων ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση. Πώς να επιτύχω μια ακρίβεια χωρίς να φαίνομαι διδακτική.
– Έχει εξελιχθεί μέσα από τη δουλειά σου ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την αγάπη;
Ναι, έχει εξελιχθεί. Μου επιβεβαίωσε ακόμη περισσότερο ότι η αγάπη δεν είναι κάτι που απλώς υπάρχει ή συμβαίνει. Έχει να κάνει πολύ με την αφοσίωση, την προσοχή και τη φροντίδα. Το θέμα δεν είναι να σε αγαπούν, αλλά να αγαπάς.
– Ο τίτλος «Power Love» υποδηλώνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ αγάπης και δύναμης. Με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι η αγάπη μπορεί να ενδυναμώσει ή να μεταμορφώσει τους ανθρώπους;
Η αγάπη μπορεί χωρίς αμφιβολία να ενδυναμώσει ή να αλλάξει τους ανθρώπους, αλλά μάλλον το κάνει με πολύ διαφορετικό τρόπο για τον καθένα μας.
– Τι ελπίζεις να αισθανθούν οι επισκέπτες της έκθεσης;
Θα ήθελα να προσεγγίσουν τη δουλειά μου με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά, και τους ενθαρρύνω να την παρατηρήσουν προσεκτικά, χωρίς φόβο ή κριτική διάθεση. Τους προτρέπω να αναρωτηθούν: Τι με αγγίζει από όλα αυτά; Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουν την ομορφιά που διαφορετικά μπορεί να τους διαφεύγει.
Η έκθεση «Power Love» της Anne Morgenstern θα διαρκέσει από τις 8 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2025. K-Gold Temporary Gallery: Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος