ΠΩΣ ΕΧΑΣΑ 20 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΣΩΜΑ

Ο ψυχοθεραπευτής και ηθοποιός, Δημήτρης Ραφτόπουλος, αποφάσισε σε ηλικία 49 ετών, να χάσει πολλά από τα περιττά κιλά που τον βάραιναν και να αλλάξει τρόπο ζωής, ώστε να κατακτήσει ένα υγιές σώμα.

Το θέμα των κιλών με απασχολούσε πολλά χρόνια. Διαρκώς έπαιρνα κι έχανα βάρος. Είχα φτάσει πλέον τα 96 κιλά και δεν ένιωθα καλά με το σώμα μου, δεν είχα ενέργεια. Ήθελα όλο αυτό να αλλάξει, να νιώθω υγιής. Πλησίαζα και τα 50 και ομολογώ ότι ο φόβος ενός εμφράγματος με βασάνιζε. Οι πολλές ώρες δουλειάς, η καθιστική ζωή, οι μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού που κατανάλωνα σε περιόδους στρες, το βάρος που χρειάστηκε να πάρω για τις ανάγκες ενός ρόλου συνέβαλαν στο αποτέλεσμα. Αν ήθελα να νιώσω καλά, έπρεπε να κάνω αλλαγές.

Για να χάσεις κιλά, κάνε την αρχή

Στην αρχή, ήμουν αρκετά εγωιστής και πίστευα ότι δεν χρειάζομαι βοήθεια από κανέναν. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησα ότι, όπως έρχονται σε μένα άνθρωποι που θέλουν να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία, έτσι κι εγώ χρειάζομαι κάποιον να με καθοδηγήσει. Απευθύνθηκα, λοιπόν, σε έναν personal trainer που μου ταίριαζε, με καταλάβαινε και μπορούσε να με διαχειριστεί. Χωρίς τη βοήθειά του δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω και να δω τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, άρχισα να προσέχω περισσότερο τι τρώω. Περιόρισα σημαντικά το αλκοόλ, έκοψα την επεξεργασμένη ζάχαρη και, όσον αφορά τα λίπη, έριξα το βάρος στη λογική κατανάλωση καλών λιπαρών.

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ.

Πάντα υπάρχουν δυσκολίες

Φυσικά, είχα αντιστάσεις. Στην αρχή τσακωνόμουν με τον προπονητή μου κάθε εβδομάδα. Όταν μου έλεγε «Δημήτρη δεν μπορείς να ξεγελάσεις το σύστημα», εγώ αντέτεινα «Θα βγω, θα πάω να πιω τα ποτάκια μου». Όταν δυσκολευόμουν στις ασκήσεις, γκρίνιαζα. Καταλάβαινα, όμως, ότι όλα ήταν για το καλό μου. Αν ήθελα να βελτιώσω την υγεία και την εμφάνισή μου, θα έπρεπε να παίξω με τις λεπτομέρειες και αυτό να το κάνω τρόπο ζωής.

Χρειάζεται, βέβαια, υπομονή. Είναι σημαντικό να δεχτείς ότι θα είναι δύσκολα στην αρχή. Είναι εξίσου σημαντικό να κάνεις φίλο σου το κομμάτι του εαυτού σου που αντιστέκεται, που σου λέει «έλα μωρέ, πήγαινε άραξε με τη φίλη σου, πιες έναν καφέ, μην κουράζεσαι». Εσύ θα πρέπει να απαντήσεις: «Όχι, θα αφιερώσω μισή ώρα τη μέρα να γυμναστώ, θα πάω και θα κάνω ό,τι μπορώ».

Τι με βοήθησε;

Για μένα, αυτό που λειτούργησε ήταν να ακολουθώ πιστά το πρόγραμμα του ειδικού, γιατί δεν θέλω πολύ για να... ξεφύγω. Αν και πάντα έτρωγα σχετικά ισορροπημένα, αν έχανα για λίγο τη συγκέντρωσή μου, κατευθείαν έπαιρνα βάρος. Χωρίς πρόγραμμα, με παίρνει ο κατήφορος. Ήρθα στην Ελλάδα για λίγες εβδομάδες και μέχρι να φύγω είχα πάρει κιλά.

Η ψυχολογική διάσταση των κιλών

Παράλληλα με την προσπάθεια σε σωματικό επίπεδο, μιλούσα με μια συνάδελφο ψυχολόγο για το πώς νιώθω με την εξέλιξή μου, τι σκέψεις μου γεννά η μελλοντική αλλαγή. Μοιραζόμουν μαζί της την εμπειρία μου. Η σχέση που έχουμε με το φαγητό είναι αρκετά βαθιά και η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο όσον αφορά τα κιλά που κουβαλάμε. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να αποκωδικοποιήσεις τη δική σου σχέση με το φαγητό.

Η νέα συνήθεια

Από τότε, δεν σταμάτησα να ασκούμαι. Πηγαίνω για τρέξιμο, κάνω σχοινάκι, kickboxing, HIIT (υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση). Συνεχίζω να προσέχω τη διατροφή μου. Ο προπονητής εξακολουθεί να με καθοδηγεί, αλλά τώρα πια είμαι σε θέση να λειτουργώ μόνος μου. Η πανδημία δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα, γιατί μπορώ και πηγαίνω στα πάρκα της περιοχής μου.

Έχασα 24 κιλά και είμαι περήφανος για τον εαυτό μου και τα όσα έχω πετύχει. Τέσσερα χρόνια αργότερα, νιώθω καλά και υγιής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.