ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ο φορμαλισμός του Κυκλαδικού πολιτισμού εμπνέει ένα πρωτότυπο fashion project, με ρούχα και αξεσουάρ που είναι διαθέσιμα στο Cycladic Shop του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου όταν ακούω τις λέξεις «Κυκλαδικός πολιτισμός» είναι τα κατάλευκα μαρμάρινα ειδώλια, που έχω θαυμάσει αρκετές φορές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στην αρχαιότητα ήταν διακοσμημένα με χρώματα, όμως αυτά έχουν χαθεί στο πέρασμα των χιλιετιών. Αντίθετα, οι χαρακτηριστικές γραμμές τους σώζονται απαράλλαχτες και αρκεί ένα απλό περίγραμμα για να τ’ αναγνωρίσεις.
Στο Cycladic Shop, το πωλητήριο του μουσείου, διάφορα είδη απηχούν τις φόρμες τους, από τα επίσημα αντίγραφα μέχρι σύγχρονες σχεδιαστικές δημιουργίες. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται το fashion project CYCLADIC FORMS II, με ρούχα και αξεσουάρ που διατίθενται μόνο εκεί.
Είναι η δεύτερη φορά που το Cycladic Shop επιχειρεί κάτι τέτοιο, σε συνεργασία με τον style & fashion expert Μιχάλη Πάντο. Στο πρώτο Cycladic Forms είχαν συμπράξει Έλληνες σχεδιαστές μόδας, δημιουργώντας ρούχα και αξεσουάρ με πολύ ξεκάθαρες αναφορές στα εκθέματα. Τώρα, υπάρχει θα έλεγε κανείς μια πιο χαλαρή διάθεση, με την γκάμα να περιλαμβάνει από πρωτότυπα t-shirts μέχρι μια Ιταλική φίρμα που μας ταξιδεύει στην Άπω Ανατολή.
Η εξωστρέφεια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Ρωτάω τον Μιχάλη Πάντο ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο δικό του μυαλό όταν ακούει για Κυκλαδικό πολιτισμό. «Η απλότητα, ο φορμαλισμός και το φως», απαντάει. Όπως εξηγεί, βέβαια, στο CYCLADIC FORMS II υπερίσχυσε κάτι άλλο: η εξωστρέφεια που δείχνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τη σειρά εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», στις οποίες αρχαιότητες από τη μόνιμη συλλογή «συνομιλούν» με το έργο νεότερων και σύγχρονων καλλιτεχνών. Η πιο πρόσφατη ήταν η έκθεση «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα».
Εξωστρέφεια, λοιπόν, για το Μουσείο αλλά και για το Cycladic Shop, όχι μόνο εντός του κτηρίου αλλά και στο eshop. Για μένα, δύο ήταν οι πιο μεγάλες εκπλήξεις: τα t-shirts UC X MAG που συνυπογράφει ο ίδιος ο Μιχάλης Πάντος με τον εικαστικό καλλιτέχνη Παντελή Βιταλιώτη και τη δημιουργική ομάδα του UC Apparel Company, και τα ρούχα της ιταλικής φίρμας YALI, που έχουν μια ιδιαίτερη αισθητική εμπνευσμένη από τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό.
«Τα YALI πατάνε σε ένα αρχέτυπο της Κινεζικής παράδοσης, ενώ το Μουσείο Κυκλαδικής αφορά ένα άλλο πολιτιστικό αρχέτυπο», εξηγεί ο Μιχάλης. «Έτσι, σκεφτήκαμε ότι κάτι τόσο “κόντρα” μπορεί να ταιριάζει κιόλας. Και στα δικά μας t-shirts υπάρχει κάτι στο σχέδιο που παραπέμπει σε άλλα είδη του Cycladic Shop».
Το CYCLADIC FORMS II περιλαμβάνει επίσης τα t-shirts «Cycladic Art» και το «Ancient Greek Art», που σχεδιάστηκαν από το Greek Visions (ένα διαδικτυακό αρχείο σύγχρονης Ελληνικής κουλτούρας στο Instagram που επιμελείται ο Τάκης Ζωντήρος), και δημιουργίες των ελληνικών brands 240791ek (της σχεδιάστριας Ελένης Καββαδά) και HAK STUDIOS (Ηandcrafted by Alex Kotoulas).