Studio Emma Svensson

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Οι οικονομολόγος Micael Dahlen έχει βαλθεί να ανακαλύψει τι είναι η ευτυχία, γιατί είναι τόσο σημαντική, και δίνει μαθήματα καλύτερης ζωής.

Η όψη του θυμίζει τον Robert Powell στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ». Αποκαλεί τον εαυτό του asktronaut (από το ask και το astronaut) «σε ένα σύμπαν ερωτήσεων, μεγάλων και μικρών». Είναι γεμάτος τατουάζ και έχει βαμμένα μαύρα νύχια. Είναι 51 ετών και δουλειά του είναι να διδάσκει την… ευτυχία. Πώς να μην σου κερδίσει το ενδιαφέρον;

Ο Micael Dahlen είναι οικονομολόγος, πρόεδρος του τμήματος Ευημερίας, Ευμάρειας και Ευτυχίας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης. Έχει γράψει έξι διεθνή best seller με θέμα το marketing, τη δημιουργικότητα, τη συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά και την ευτυχία, τα social media και τους κατά συρροή δολοφόνους, ενώ δίνει και διαλέξεις.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του γι’ αυτά, ο Dahlen επανασυστήνει την έννοια της δημιουργικότητας, περιγράφει πώς οι εταιρείες προμοτάρουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με τον προδιαγεγραμμένο τρόπο με τον οποίον ζούμε, ενώ μας παρουσιάζει τους μεγαλύτερους serial killer του κόσμου, όπως τους γνώρισε συναντώντας τους από κοντά. Στόχος της μελέτης του ήταν να βρει απαντήσεις στο ερώτημα: Πώς σκοτώνοντας έναν άλλον άνθρωπο γίνεσαι διεθνής superstar και αντικείμενο θαυμασμού;

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, όλοι μιλούν για τα δύο βιβλία του, «Happiness Made Easy» και «What's the Point», τα οποία βασίζονται στο όσα έμαθε ο Dahlen για την ευτυχία και το νόημα της ζωής από τις πολυετείς έρευνές του. Τα ευρήματα αυτά, που βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες, οδήγησαν σε σαφείς και συνοπτικές συμβουλές, κάποιες εκ των οποίων συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Micael Dahlen: Ο πρώτος καθηγητής ευτυχίας στον κόσμο διδάσκει πώς να ζούμε καλύτερα
Ο Micael Dahlen. Studio Emma Svensson
Ο Micael Dahlen.

Πώς ορίζεται η ευτυχία;

«Δεν έχω τελειώσει ακόμα με τη μελέτη της ευτυχίας, οπότε ο ορισμός που της δίνω δεν είναι καθόλου ακαδημαϊκός: Η ευτυχία είναι μία κλίμακα που κυμαίνεται από το 1 έως το 10, από το 1 έως το 100 ή σε όποιo εύρος προτιμά κανείς. Πάντως, πρόκειται για εύρος. Δεν είναι απλά η κορυφή της κλίμακας, όπου είσαι ευφορικός, εκστατικός και όλα αυτά που οι περισσότεροι από εμάς συσχετίζουμε με την ευτυχία. Είναι μία κλίμακα στην οποία βρισκόμαστε κάποιες φορές στα πολύ ψηλά της σημεία, κάποιες στα χαμηλά ή δυστυχώς στα πολύ χαμηλά της. Ευτυχία είναι όλα τα σημεία σε αυτή την κλίμακα, ενώ συνώνυμα που θα μπορούσαν να την περιγράψουν καλύτερα είναι η υποκειμενική ευημερία ή ικανοποίηση από τη ζωή. Αυτοί είναι όροι που πιστεύω πως θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε περισσότερο στην καθημερινή μας γλώσσα», απαντά ο Dahlen.

Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ.

Γιατί είναι σημαντική η ευτυχία

«Ο λόγος που για μένα είναι τόσο σημαντική η ευτυχία, ο λόγος που με ενδιαφέρει τόσο πολύ, είναι επειδή με ιντριγκάρουν οι άνθρωποι. Αυτό ίσως έχει να κάνει με τον σχετικά απομονωμένο τρόπο με τον οποίο μεγάλωσα εξαιτίας της κακής ακοής μου [σ.σ. ο Dahlen έχει εξομολογηθεί ότι γεννήθηκε με μερική κώφωση]. Μεγάλωσα, δηλαδή, χωρίς να καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με συγκεκριμένους τρόπους, γιατί κάνουν όσα κάνουν, ονειρεύονται όσα ονειρεύονται, και γιατί –αυτό με απασχόλησε ως καθηγητή οικονομικών– οι άνθρωποι τρελαίνονται τόσο πολύ για τα χρήματα. Γιατί γίνονται όλα αυτά;

»Η απάντηση που έχω δώσει μέχρι στιγμής είναι ότι έχει να κάνει με την ιδέα πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε επειδή ελπίζουμε και περιμένουμε να νιώσουμε καλύτερα. Ελλείψει καλύτερης λέξης, ό,τι κάνουμε το κάνουμε ελπίζοντας ότι θα γίνουμε ευτυχισμένοι.

»Έτσι, με ενδιαφέρει η ευτυχία γιατί είναι ο τρόπος μου να καταλάβω γιατί π.χ. κυνηγάμε τα χρήματα, πού καταλήγουν και μήπως υπάρχουν άλλοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να δημιουργήσουμε ευημερία. Μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα κάπως αλλιώς από το να κυνηγούν τα χρήματα; Με ποιον καλύτερο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον χρόνο, τις ικανότητες και την ενέργειά μας;»

Micael Dahlen: Ο πρώτος καθηγητής ευτυχίας στον κόσμο διδάσκει πώς να ζούμε καλύτερα
Studio Emma Svensson

3 απροσδόκητες συμβουλές ευτυχίας

Ο Dahlen υποστηρίζει πως –επιστημονικά μιλώντας– η ευτυχία μετριέται με τους παλμούς της καρδιάς μας, την αρτηριακή μας πίεση, τα επίπεδα κορτιζόλης, ορμονών και νευροδιαβιβαστών, αλλά και σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση του πόσο ευτυχισμένοι είμαστε. Επιπλέον, μετριέται με το χρόνο: «Υπολογίζεται ότι η ακραία ευτυχία, όταν είμαστε στην κορυφή της κλίμακας, διαρκεί περί τους 3 μήνες», λέει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, τα να είμαστε ευτυχισμένοι έχει πολλά οφέλη: «Γινόμαστε πιο δημιουργικοί και πετυχαίνουμε περισσότερα στη δουλειά μας, στον έρωτα, στις αθλητικές μας επιδόσεις. Επιπλέον, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο και αρρωσταίνουν πιο σπάνια». Αρκεί να βρίσκουμε τον «ήλιο» μας, αυτό που θα μας κάνει πιο χαρούμενους.

Από την πολυετή του έρευνα, ο καθηγητής έχει καταλήξει σε πολλά και διάφορα μαθήματα ευτυχίας, τα περισσότερα εκ των οποίων γνωρίζεις ήδη (π.χ. να καταγράφεις όσα καλά σου συμβαίνουν κάθε μέρα, να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις, να έχεις πίστη, να ασχολείσαι με αυτά που σε ευχαριστούν, να κινείσαι, να προσφέρεις και να είσαι καλός με τους άλλους). Ωστόσο, ξεχωρίζουν 3 απροσδόκητες συμβουλές σχετικά με τι μπορεί να μας κάνει (και τι όχι) να ζούμε καλύτερα, τις οποίες ίσως δεν είχες σκεφτεί:

Studio Emma Svensson
Foto: Studio Emma Svensson

1. Ένας υψηλότερος μισθός δεν θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο

«Μελέτες δείχνουν ότι ο μισθός δεν έχει επίδραση στην ευτυχία, αρκεί να βγάζει κανείς από 2.500 ευρώ και πάνω τον μήνα», λέει ο Dahlen, ο οποίος θυμίζουμε ότι ζει και εργάζεται στη Σουηδία, όπου ο μέσος μισθός είναι περίπου 3.500 ευρώ/μήνα, την ώρα που στην Ελλάδα ο μέσος μισθός είναι περίπου 1.200 ευρώ/μήνα. Αυτό που θέλει να πει ο καθηγητής είναι ότι εφόσον κανείς μπορεί να καλύψει τα προς το ζην, τα παραπάνω χρήματα δεν θα τον κάνουν πιο ευτυχισμένο. «Η ευτυχία μπορεί να αυξηθεί για μια μικρή περίοδο, όταν π.χ. καταφέρεις να αγοράσεις ένα πιο ωραίο αυτοκίνητο ή να πάρεις δάνειο για να αγοράσεις ένα μεγαλύτερο σπίτι. Όμως. μετά όλα αυτά τα συνηθίζεις και ο ενθουσιασμός της ευτυχίας εξαφανίζεται», καταλήγει.

2. Να ανυπομονείς γι’ αυτά που σου δίνουν χαρά

«Ως άνθρωποι μας αρέσει να προσδοκάμε πράγματα που μας δίνουν χαρά. Γι’ αυτό η Παρασκευή είναι η μέρα της εβδομάδας που οι άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο περισσότερο χαρούμενοι. Επειδή ανυπομονούν για το Σαββατοκύριακο. Και τότε το Σαββατοκύριακο γίνεται ακόμα καλύτερο!» λέει ο Dahlen, ο οποίος υποστηρίζει πως ακόμα και τη στιγμή που προγραμματίζουμε κάτι που μας ευχαριστεί νιώθουμε ευτυχία.

3. Οι vegan είναι πιο χαρούμενοι άνθρωποι

«Το να περιορίσεις τη διατροφή σου μπορεί να είναι παράγοντας επιτυχίας. Μελέτες δείχνουν ότι οι vegan είναι λίγο πιο χαρούμενοι από όλους τους άλλους ανθρώπους. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν, όταν λένε στους άλλους ότι είναι vegan», συμπληρώνει ο ίδιος γελώντας. Όμως δεν αστειεύεται. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία μας, όπως έχει πει στο ΟW και η διατροφολόγος Μαρία Κολοτούρου. Ο Dahlen, όμως, συμπληρώνει επίσης πως «τα υγιεινά τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με την αίσθηση του σκοπού και την αφοσίωση που δείχνουμε στο σώμα μας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.