Ο ΑΝΤΟΝΙ ΧΟΠΚΙΝΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σερ Άντονι Χόπκινς διαγνώστηκε με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος σε μεγάλη ηλικία. Πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος τη διάγνωση αυτή;
Το προφίλ του στο Instagram είναι μεταξύ άλλων γεμάτο βιντεάκια με εκείνον να χορεύει, να παίζει μουσική, να κάνει αστείες γκριμάτσες, αλλά και μηνύματα βγαλμένα από τις εμπειρίες του. Αν δεν τον γνωρίζεις, δεν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για τον σερ Άντονι Χόπκινς, τον πρωταγωνιστή της οσκαρικής ταινίας η «Σιωπή των Αμνών», για την οποία έλαβε Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Κάτι που επαναλήφθηκε το 2021 για την ταινία «The Father», γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία ηθοποιό που λαμβάνει σχετικό βραβείο.
Γιος αρτοποιού από το Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας, έγινε ηθοποιός «επειδή δεν ήμουν πολύ καλός στο σχολείο και δεν είχα μέσα μου το να γίνω φούρναρης όπως ο πατέρας μου. Ήθελα να γίνω μουσικός, αλλά δεν πίστευα ότι ήμουν αρκετά καλός. Έτσι, έγινα ηθοποιός. Ήμουν ένα θυμωμένο, ανήσυχο αγόρι γεμάτο οργή, και αυτή η οργή με ώθησε προς τα εμπρός, με ανάγκασε να ψάξω να βρω κάτι διαφορετικό και εν τέλει βρέθηκα πάνω στη σκηνή».
Αυτή η οργή, η ανησυχία, η αναταραχή τον οδήγησε και στην κατάχρηση αλκοόλ. Παραμένει νηφάλιος από τις 29 Δεκεμβρίου 1975, την ημέρα που ξύπνησε στην Αριζόνα χωρίς να έχει ιδέα για το πώς είχε φτάσει εκεί. Την ίδια μέρα παρακολούθησε την πρώτη του συνάντηση με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς. «Είχα μια ενέργεια που με διέλυε και το ποτό ήταν ο τρόπος μου να την αντιμετωπίσω. Όταν, όμως, έχεις όλη αυτή την ενέργεια, απλά συνεχίζεις. Δεν ξέρεις πότε να σταματήσεις».
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις για τον 86χρονο ηθοποιό είναι ότι διαγνώστηκε με Άσπεργκερ (αν και ο συγκεκριμένος όρος δεν χρησιμοποιείται πια και τα άτομα με τη συγκεκριμένη διάγνωση ανήκουν στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος), όταν διένυε την 8η δεκαετία της ζωής του. Κι αυτό γιατί μόλις τα τελευταία 20-30 χρόνια έχουμε αρχίσει να ασχολούμαστε σοβαρά με αυτές τις διαταραχές. Έτσι, υπάρχουν πολλοί ενήλικες που δεν έχουν διαγνωστεί ούτε κατά την παιδική ηλικία ούτε ως ενήλικες, και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα, μερικοί ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο «χαμένη γενιά» για να περιγράψουν τους αυτιστικούς ενήλικες που δεν έλαβαν επαρκή υποστήριξη στα πρώτα τους χρόνια, επειδή δεν είχαν διαγνωστεί στην παιδική ηλικία.
Όσα αποκαλύπτει ο ίδιος στις συνεντεύξεις του
Ο ίδιος μιλά για τη διάγνωσή του συχνά. «Έχω διαγνωστεί με Asperger, αλλά είμαι υψηλού λειτουργικού επιπέδου», λέει σε μια συνέντευξή του, ενώ σε άλλη αποκαλύπτει ότι δεν γνώριζε καν την ύπαρξη της διαταραχής. «Όμως, ποτέ δεν ήμουν σίγουρος για το τι ήμουν. Αυτό οδήγησε σε χρόνια βαθιάς ανασφάλειας και περιέργειας. Δεν μπόρεσα ποτέ να εγκατασταθώ πουθενά. Ήμουν προβληματισμένος και προκαλούσα προβλήματα, ειδικά στα πρώτα μου χρόνια. Ωρίμασα λίγο, οπότε τώρα είμαι πιο ήσυχος με τον εαυτό μου».
Η δημοσιογράφος της Daily Μail Louise Gannon γράφει πως στην ερώτησή της αν το Asperger τον έχει βοηθήσει ως ηθοποιό, εκείνος κουνάει το κεφάλι του και λέει: «Σίγουρα κοιτάζω τους ανθρώπους διαφορετικά. Μου αρέσει να αποδομώ έναν χαρακτήρα, να καταλαβαίνω τι τον κάνει να ξεχωρίζει, και η οπτική μου δεν θα είναι ίδια με των άλλων». Σε ανάλογη ερώτηση στην Canadian Broadcasting Corporation απαντά: «Είναι ένα δώρο, στην πραγματικότητα. Ήμουν λίγο “αργός” ως παιδί στο σχολείο και για να το ισοσταθμίσω δούλευα σκληρά και έγινα επιτυχημένος ηθοποιός. Χάρη στην εμμονή στις λεπτομέρειες».
Όσο για το πώς έγινε η διάγνωση; Στο περιοδικό GQ το 2021 ο Άντονι Χόπκινς είχε πει ότι τον ενημέρωσε ο γιατρός του. «Δεν το πιστεύω στην πραγματικότητα», εξομολογείται. «Δεν νιώθω κάτι διαφορετικό. Ίσως κάνω λάθος. Ίσως είμαι αδαής. Το λένε νευροποικιλομορφία. Είναι μια φανταχτερή ετικέτα. Είμαι πολύ συγκεντρωμένος με έναν τρόπο. Το παρατηρώ όταν είμαι σε εστιατόρια, αλλά αυτή είναι η συμπεριφορά μου. Νομίζω ότι καταστρέψαμε το ανθρώπινο σύστημα ταξινομώντας τα πάντα. Υπάρχει ένα θαυμάσιο ρητό, το οποίο λέει ότι “όλοι είμαστε κατεστραμμένοι με έναν τρόπο”. Πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε. Ολόκληρο το ανθρώπινο γένος είναι. Διαφορετικά, αν ήμασταν έξυπνοι, δεν θα είχαμε αιματοχυσίες και πολέμους. Έχουμε έναν υπέροχο εγκέφαλο, αλλά έχουμε καταστρέψει τον μισό πλανήτη, οπότε δεν είμαστε τόσο έξυπνοι», συνεχίζει.