#NOLABEL: ΟΣΑ ΖΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ EVENT ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ «ΛΑΡΑ»
Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία διοργάνωσε για τη δημοσιογραφική ομάδα της 24Media ένα διαδραστικό event που μας απέδειξε πως κάνει το #NoLabel πράξη, στηρίζοντας ουσιαστικά το έργο της πρώτης στην Ελλάδα σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών «Λάρα».
Ήταν ένα καλοκαιρινό πρωινό του 2004 όταν ο Χρήστος, καθώς κατευθυνόταν στη δουλειά του, αναγκάστηκε να φρενάρει τη μηχανή του απότομα, να χάσει την ισορροπία του και να πέσει. Είχε μόλις συγκρουστεί με ένα μαύρο λαμπραντόρ, σε έναν πολύ κεντρικό δρόμο του Χαλανδρίου. «Υπεύθυνη» για το ατύχημα ήταν η σκυλίτσα Λάρα, η οποία είχε ξεφύγει από τα χέρια της αφεντικίνας της, της Ιωάννας, και είχε πεταχτεί στον δρόμο αναγκάζοντας τόσο την ίδια όσο και έναν θείο της που εκείνη τη μέρα τη συνόδευε να αρχίσουν να την κυνηγούν, αφήνοντας σχεδόν εγκαταλελειμμένο τον Χρήστο Γεωργιόπουλο, ο οποίος ευτυχώς φαινομενικά δεν είχε χτυπήσει, ούτε ο ίδιος ούτε το σκυλί. Όλα ξεκίνησαν μερικά δευτερόλεπτα πριν, όταν η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου είχε ένα δικό της ατύχημα: επιστρέφοντας από το σούπερ μάρκετ με τη Λάρα, η σακούλα με τα ψώνια σκίστηκε, τα πράγματα έπεσαν κάτω, κάτι μπουκάλια μπύρας έσπασαν, η σκυλίτσα τρόμαξε και έτσι πετάχτηκε στον δρόμο τη στιγμή ακριβώς που περνούσε με τη μηχανή ο Χρήστος!
Τραυματισμένος, λοιπόν, καθώς προσπαθούσε να σηκώσει τη μηχανή του, ο Χρήστος σκεφτόταν πόσο αγενές ήταν να τον παρατήσουν μετά το ατύχημα και να φύγουν. Τότε, όμως, ο θείος της Ιωάννας επέστρεψε σε αυτόν και προσπαθώντας να τον βοηθήσει του αποκάλυψε: «Είναι τυφλή. Το σκυλάκι είναι ο οδηγός της». Την ημέρα εκείνη γεννήθηκε εντελώς απρόσμενα μια δυνατή φιλία. Ο Χρήστος, που έπρεπε να μείνει για ένα διάστημα στο σπίτι γιατί το πόδι του είχε τελικά υποστεί σοβαρό τραυματισμό, υποδεχόταν σχεδόν καθημερινά την Ιωάννα για συντροφιά και καφέ. Σύντομα έμαθε περισσότερα για την ίδια και τη Λάρα, καθώς και για το υψηλό κόστος εκπαίδευσής της προκειμένου να μάθει να «εργάζεται» για ένα άτομο με οπτική αναπηρία. Στην περίπτωση της Ιωάννας, το έξοδο αυτό είχε αναλάβει ο Κάρολος Φιξ, απόγονος της γνωστής οικογένειας της θρυλικής ζυθοποιίας. [Κράτησέ το αυτό γιατί έχει σημασία.]
Συνάντηση με τη συνάντηση ο Χρήστος κατάλαβε γιατί το να έχει ένα άτομο με οπτική αναπηρία έναν σκύλο-οδηγό είναι τόσο σημαντικό για την κινητικότητα, την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή του. Με την συζήτηση άρχισαν να ψάχνουν και να μαθαίνουν για τους αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού και το πώς αυτοί λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Κάπως έτσι έγινε η ζύμωση και το 2008 ιδρύθηκε η ΑΜΚΕ «Λάρα», η πρώτη στην Ελλάδα σχολή σκύλων-οδηγών τυφλών, με συνιδρυτές τον Χρήστο Γεωργιόπουλο και την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου.
Την ιστορία της «Λάρα» και το σπουδαίο έργο που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια σε άτομα με οπτική αναπηρία είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, οπότε μια ομάδα δημοσιογράφων της 24Media βρεθήκαμε στα εντυπωσιακά γραφεία της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, της εταιρείας που παράγει τις πιο δημοφιλείς ελληνικές μπύρες, μεταξύ των οποίων και την… Φιξ!
Εκεί, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (στις 3/12), βιώσαμε τη μοναδική εμπειρία μιας #NoLabel Day που οι άνθρωποι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας διοργάνωσαν με αληθινό ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της ουσιαστικής υποστήριξης που η εταιρεία προσφέρει τα τελευταία τρία χρόνια στον ΜΚΟ «Λάρα».
Η στήριξη αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο τις πολύ σημαντικές χρηματικές δωρεές που συμβάλλουν στο να μπορούν οι τυφλοί που αιτούνται για σκύλο-οδηγό να τον αποκτήσουν μια μέρα δωρεάν. Περιλαμβάνει και τις εκπαιδευτικές δράσεις που με τη «Λάρα» συν-δημιουργεί για τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα συμπερίληψης.
Εξ ου και το βασικό, ξεκάθαρο μήνυμα της εταιρείας: «#NoLabel, Καμία «ετικέτα» δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει!».
Όσα ζήσαμε στη #NoLabel Day της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας
Σε ένα τέτοιο βιωματικό event είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να συμμετέχουμε κι εμείς, στο πλαίσιο του οποίου γνωρίσαμε τους ανθρώπους «πίσω» από τη «Λάρα», μάθαμε για τη σημασία του να έχει ένας τυφλός ή ένα άτομο με περιορισμένη όραση σκύλο-οδηγό, καθώς και τι περιλαμβάνει η βασική εκπαίδευση του ζώου, η οποία ξεκινά όταν αυτό είναι μόλις λίγων μηνών και διαρκεί δύο ολόκληρα χρόνια. Αυτό είναι, δηλαδή, το διάστημα που θα χρειαστεί να περιμένει το άτομο με απώλεια όρασης που θα αιτηθεί για έναν σκύλο-οδηγό, έναν πιστό σύντροφο που από τη στιγμή που φορά το ειδικό «σαμάρι» αναλαμβάνει εργασία. Περί τα 7-8 χρόνια μετά, όπως μας πληροφόρησε ο Χρήστος, το σκυλάκι «βγαίνει στη σύνταξη» που σημαίνει ότι υιοθετείται από κάποια οικογένεια ως κατοικίδιο, για να απολαύσει ξένοιαστο την υπόλοιπη ζωή του.
Στη διάρκεια της #NoLabel Day είδαμε τι εντολές μπορεί να ακολουθήσει ένας σκύλος-οδηγός, χάρη στην Ιωάννα που είχε φέρει τον δικό της, μάθαμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει (π.χ. δεν «δουλεύει» ως σωματοφύλακας), πού μπορεί και πού δεν μπορεί να έχει πρόσβαση (με τη συμβολή της «Λάρα» μπορεί πλέον να επιβιβαστεί σε όλα σχεδόν τα μέσα μεταφοράς, σε πολλά καταστήματα, αλλά και εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης) και παρακολουθήσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον όσα είχαν να μας πουν ο Κωνσταντίνος, ένας φοιτητής και πρωταθλητής ποδηλάτης που ήρθε από το Ηράκλειο Κρήτης για να μας μεταδώσει τη δική του εμπειρία, καθώς και η εκπαιδεύτρια κινητικότητας ατόμων με οπτική βλάβη κ. Λίνα Καλλέ που μας έμαθε πώς να βοηθάμε ένα τέτοιο άτομο, αν το συναντήσουμε π.χ. στο δρόμο.
Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα που μας είπε, όπως π.χ. ότι δεν σπεύδουμε να ακουμπήσουμε ή να τραβολογήσουμε το άτομο εκεί που δεν το περιμένει χωρίς να το ρωτήσουμε πρώτα αν χρειάζεται βοήθεια, εμένα με συγκίνησε το εξής:
«Συνεχώς μου λένε οι εκπαιδευόμενοί μου ‘μου προσφέρανε βοήθεια’. Προσπαθώ να τους διορθώσω ότι η θέση τους στην κοινωνία δεν είναι να αξιολογούν τους άλλους σε καλούς και κακούς, ανάλογα με το αν προσφέρουν βοήθεια. Η θέση τους στην κοινωνία -και το δικό μου όραμα- είναι να είναι αυτόνομοι. Το αν κάποιος θα προσφέρει βοήθεια είναι δικό του θέμα και θα πρέπει να κρίνεται εκείνη τη στιγμή η πράξη. Παρ’όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικός ο δικός μας ρόλος ως βλέποντες όταν συναντάμε ένα άτομο με οπτική αναπηρία έξω. Π.χ. σε ένα φανάρι μπορούμε να του πούμε: είναι πράσινο, μπορείτε να περάσετε, ως επιβεβαίωση της κατάστασης, ή να του προτείνουμε βοήθεια».
Για τη συνέχεια οι άνθρωποι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας μας είχαν ετοιμάσει δύο βιωματικές εμπειρίες που είχαν καθοριστική σημασία όχι φυσικά στο να καταλάβουμε, αλλά στο να αποκτήσουμε μια ιδέα του τι σημαίνει ολική ή μερική τύφλωση: Μας έδωσαν να δοκιμάσουμε ειδικά γυαλιά με φακούς προσαρμοσμένους έτσι ώστε να αποδίδουν την οπτική ικανότητα ενός ατόμου με γλαύκωμα, με εκφύλιση ωχράς κηλίδας, με βλάβη στην όραση λόγω εγκεφαλικού ή με ολική απώλεια όρασης. Για έναν βλέποντα, το να βρεθεί ξαφνικά σε μία τέτοια κατάσταση φαντάζει αδιανόητο. Αναπόφευκτα σκέφτεσαι ότι το λιγότερο που οφείλει ένα κράτος πρόνοιας αλλά και οι συμπολίτες να εξασφαλίζουν για τα άτομα με αναπηρίες είναι ότι θα ζουν με αξιοπρέπεια.
Τέλος, η ομάδα της 24Media φόρεσε τις black-out μάσκες και μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο με ένα τραπέζι πάνω στο οποίο βρίσκονταν μπολ με διάφορα τρόφιμα, τα οποία κληθήκαμε να αναγνωρίσουμε με όλες τις άλλες αισθήσεις μας εκτός από αυτήν της όρασης. Πίστεψέ με, δεν ήταν καθόλου εύκολο!
Αυτό ακριβώς συζητούσαμε προβληματισμένοι καθώς κατευθυνόμασταν στον χώρο υποδοχής της εταιρείας, στον οποίον δεσπόζει ένα μεγάλο μπαρ με όλες τις αγαπημένες μας μπύρες και όπου μας περίμενε ένα απολαυστικό γεύμα. Οι άνθρωποι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για να νιώσουμε άνετα και να έρθουμε όλοι πιο κοντά, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η έννοια της συμπερίληψης, όπως και της ισότητας και της διαφορετικότητας, αποτελούν βασικά κομμάτια του DNA της εταιρείας. Η χαρά μας ήταν μεγάλη που γίναμε έστω για μια μέρα – για μία #NoLabel Day – κοινωνοί αυτής της φιλοσοφίας.
Μάθε περισσότερες πληροφορίες για την ΑΜΚΕ «Λάρα» εδώ και υποστήριξε το έργο της εδώ.