ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΛΥΣΗ 42 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Τουλάχιστον 20.000 παιδιά έπεσαν θύματα παράνομης υιοθεσίας κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή. Ένα από αυτά κατάφερε να επιστρέψει στη βιολογική του μητέρα.
Ανάμεσα στις αμέτρητες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα κατά την πρώτη δεκαετία της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ στη Χιλή, σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται τα βρέφη που απήχθησαν από τις οικογένειές τους και δόθηκαν παράνομα για υιοθεσία στο εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτά και ο Jimmy Lippert Thyden, η ιστορία του οποίου κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του κόσμου.
Πριν από 42 χρόνια, η Maria Angelica Gonzalez ενημερώθηκε από το νοσοκομείο στο οποίο γέννησε ότι το μωρό που είχε φέρει στον κόσμο ήταν πρόωρο και θα έπρεπε να παραμείνει στη θερμοκοιτίδα. Επιστρέφοντας λίγες ημέρες αργότερα στο μαιευτήριο για να παραλάβει το παιδί της, οι γιατροί της είπαν ότι πέθανε και το σώμα του είχε απορριφθεί.
Της έδωσαν την πληροφορία αυτή και υπογεγραμμένη σε χαρτί και την έστειλαν στο σπίτι της.
Την ίδια ώρα, ο νεογέννητος γιος της ταξίδευε για Virginia. Οι θετοί γονείς του, όπως αργότερα θα αποκαλύψουν, ήθελαν όσο τίποτε να δημιουργήσουν οικογένεια. Όχι όμως με αυτόν τον τρόπο. Τα πλαστά χαρτιά υιοθεσίας του παιδιού τους ανέφεραν ότι δεν έχει καθόλου οικογένεια, ότι η μητέρα του ήταν νεκρή. Σήμερα προσπαθούν και οι ίδιοι να συμφιλιωθούν με την ιδέα όσων συνέβησαν.
Τουλάχιστον 20.000 μωρά απήχθησαν από τις οικογένειές τους
Ο Thyden κατάφερε να βρει τη μητέρα του μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Nos Buscamos», μιας από τις τουλάχιστον τρεις επίσημες οργανώσεις που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν να επανενώσουν θύματα child-trafficking της δικτατορίας, όπως ο ίδιος και η μητέρα του. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο, καθώς υπολογίζεται ότι τα μωρά που απήχθησαν από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και δόθηκαν για υιοθεσία στο εξωτερικό ξεπερνούν τις 20.000.
Γιατροί, νοσηλευτές, ιερείς, καλόγριες, δικαστικοί λειτουργοί, δικαστές έπαιξαν ρόλο διαμεσολαβητή στο έγκλημα αυτό, το οποίο βέβαια υπήρξε εξαιρετικά κερδοφόρο για τις αρχές. Και παρόλο που πολλοί γνώριζαν γι’ αυτό, ήταν το 2014 που το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, έπειτα από συνεντεύξεις κάποιων κληρικών. Αμέτρητα «κλεμμένα» παιδιά από τη Χιλή, ενήλικες σήμερα, άρχισαν τότε να αναρωτιόνται αν οι υιοθεσίες τους ήταν νόμιμες.
Η ΜΚΟ «Nos Buscamos» έχει συμβάλλει μέχρι σήμερα σε 450 επανενώσεις. Σε συνεργασία με την γενεαλογική πλατφόρμα MyHeritage, η οποία παρέχει δωρεάν κατ’ οίκον DNA testing-kit σε θύματα trafficking από τη Χιλή, η διαδικασία διασταύρωσης γίνεται πολύ πιο εύκολη. Όταν το DNA test του Thyden απέδειξε ότι είναι 100% Χιλιανός και ταίριαξε με το DNA μιας πρώτης ξαδέλφης του που επίσης χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, τα κομμάτια του παζλ άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους.
Η ξαδέλφη ήταν αυτή που τον έφερε σε επαφή με τη μητέρα του, τη Maria Angelica Gonzalez, η οποία στην αρχή δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το παιδί της προσπαθεί να επικοινωνεί μαζί της και απέρριπτε τα μηνύματά του. Μόνο όταν άρχισε να της στέλνει φωτογραφίες του από τα παιδικά του χρόνια, τη θητεία του στον στρατό και τη σύζυγο με τις κόρες του, το «οχυρό» έπεσε.
«Πώς αναπληρώνεις 42 χρόνια κλεμμένων αγκαλιών;»
«Γεια σου, μαμά», ήταν τα πρώτα λόγια του Thyden όταν έπεσε στην αγκαλιά της μητέρα του, έξω από το σπίτι της στην Βαλντίβια της Χιλής. Με δάκρυα στα μάτια της ψιθύρισε στα ισπανικά «Σ’ αγαπώ πολύ». Αργότερα, μιλώντας στα μέσα, αναρωτήθηκε: «Πώς αγκαλιάζεις κάποιον με τρόπο που να αναπληρώνει 42 χρόνια αγκαλιών;»
Η ίδια η μητέρα του, μιλώντας του αργότερα, είπε ότι «δεν έχεις ιδέα πόσους ωκεανούς έχω κλάψει για εσένα» και ότι όσο ζούσε προσευχόταν στον Θεό να μπορέσει μια μέρα να έχει νέα του.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση ο άνδρας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει για πρώτη φορά τους αδελφούς και τις αδελφές του, που τον υποδέχτηκαν όλο αγάπη.
Σήμερα ο Thyden εργάζεται ως δικηγόρος και βοηθά άτομα σαν τον ίδιο να βρουν τις βιολογικές τους οικογένειες. Αναγνωρίζει πόσο τυχερός είναι που κατάφερε να ενωθεί ξανά με τη μητέρα του, όμως τονίζει ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό για όλα τα παιδιά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις υιοθεσίας οι λεπτομέρειες είναι τραγικές.