ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΕΠΙΠΟΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 17 ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΒΡΗΚΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟ CHATGPT
Κανένας γιατρός δεν μπορούσε να εξηγήσει τους πόνους αυτού του αγοριού. Απεγνωσμένη, η μητέρα του ζήτησε βοήθεια από το ChatGPT – και την πήρε.
Κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown, όταν τα παιδιά έμειναν για πολλές εβδομάδες κλεισμένα στο σπίτι, η Courtney, μια μαμά από τις ΗΠΑ, αποφάσισε να αγοράσει ένα τραμπολίνο για τα μικρά της. Λίγο καιρό μετά, ο γιος της Alex, 4 ετών τότε, άρχισε να παραπονιέται για ενοχλητικούς πόνους.
Οι πόνοι του όλο και χειροτέρευαν μέχρι που η νταντά του ενημέρωσε τους γονείς ότι παραπονιέται τόσο έντονα, που αναγκάζεται να του δίνει παυσίπονο κάθε μέρα.
Τρία χρόνια και 17 γιατροί μετά, η διάγνωση ήρθε από το ChatGPT
Μαζί με τους πόνους ο Alex άρχισε και να μασά διαρκώς αντικείμενα, οπότε η μητέρα του τον πήγε στον οδοντίατρο. Οι γονείς του υπέθεσαν ότι ίσως έβγαζε του γομφίους και γι’ αυτό πονούσε ή ότι έπρεπε να κάνει κάποιο σφράγισμα. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν ίσχυε. Ο οδοντίατρος τους παρέπεμψε σε ορθοδοντικό πιστεύοντας πως το παιδί ίσως υπέφερε από απόφραξη αεραγωγών που παρεμπόδιζε και τον ύπνο του, γι’ αυτό ήταν συνεχώς τόσο εξαντλημένο και κακότροπο. Πράγματι, ο ουρανίσκος του ήταν υπερβολικά μικρός για το στόμα και τα δόντια του, και αυτό δυσχέραινε την αναπνοή του, οπότε ο ορθοδοντικός του τοποθέτησε έναν διαστολέα και η κατάσταση έδειξε να βελτιώνεται.
Όμως όσο ο καιρός περνούσε, η μαμά του παρατηρούσε ότι το παιδί δεν ψήλωνε, οπότε πήγε τον Alex στον παιδίατρο και εκείνος τους έστειλε για φυσικοθεραπεία. Την ίδια ώρα, έδειχνε να έχει και κάποια αστάθεια ανάμεσα στην αριστερή και τη δεξιά του μεριά. «Οδηγούσε το βήμα του με το δεξί πόδι και έμοιαζε να σέρνει το αριστερό μπροστά», λέει η μαμά του χαρακτηριστικά.
Πολύ σύντομα άρχισε να παραπονιέται και για πονοκεφάλους. Η οικογένεια επισκέφτηκε νευρολόγο, ο οποίος διέγνωσε ημικρανίες. Και επειδή το παιδί συνέχισε να δείχνει εξαντλημένο, το πήγαν και σε ΩΡΛ για να ελέγξει ξανά τους αεραγωγούς του.
«Όσους γιατρούς κι αν επισκεφθήκαμε, ο καθένας ασχολήθηκε με συμπτώματα της δικής του ειδικότητας. Κανείς δεν μπορούσε να δει τη μεγάλη εικόνα. Κανείς δεν μας έδινε ούτε μια ιδέα για τη γενικότερη διάγνωση», λέει η Courtney.
Αντίθετα, συνέχιζαν να πηγαίνουν από τον έναν γιατρό στον άλλον, ανάλογα με το πού τους παρέπεμπε ο καθένας. Τρία χρόνια και 17 γιατρούς μετά, ακόμα δεν είχαν βρει τη λύση.
Μέχρι που κάποιο βράδυ, έχοντας φτάσει πια στα όρια της απελπισίας, η μαμά του Alex άνοιξε λογαριασμό στο ChatGPT και άρχισε να καταχωρεί τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των μαγνητικών του. «Σημείωσα, μεταξύ άλλων και κάτι που σε εμένα είχε φανεί πολύ περίεργο: δεν μπορούσε να καθίσει οκλαδόν».
Το σύνδρομο δεμένου λώρου
Η διάγνωση του ChatGPT ήρθε σε κλάσματα δευτερολέπτου: Σύνδρομο δεμένου λώρου (ή αλλιώς καθήλωση λώρου), μία διαταραχή της σπονδυλικής στήλης, ένας κρυφός τύπος δισχιδούς ράχης που επηρεάζει τις μήνιγγες και τα νεύρα («spina bifida occulta» ονομάζεται επίσημα). Με λίγο παραπάνω ψάξιμο, η Courtney βρήκε στο Facebook ομάδες γονιών που τα παιδιά τους είχαν το ίδιο πρόβλημα και που μοιράζονταν αντίστοιχες με την δική της ιστορίες.
Το επόμενο πρωί, νευροχειρουργός επιβεβαίωσε τη διάγνωση και έδειξε στη μητέρα πού ακριβώς εστιαζόταν το πρόβλημα.
Το σύνδρομο αυτό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νευρολόγων Χειρουργών, εμφανίζεται όταν ο ιστός στον νωτιαίο μυελό σχηματίζει προσκολλήσεις που περιορίζουν την κίνηση του νωτιαίου μυελού, αναγκάζοντάς τον να μην κινείται φυσιολογικά. Μοιάζει αρκετά με τη δισχιδή ράχη, η οποία όμως είναι εμφανής από τη γέννηση του μωρού και από το εμφανές άνοιγμα στην πλάτη του. Στην περίπτωση του Alex δεν υπήρχε κάποιο τέτοιο άνοιγμα, παρά μόνο ένα μικρό σημαδάκι στο πάνω μέρος των οπισθίων του, που κανένας γιατρός δεν είχε μέχρι τότε προσέξει.
Η Courntey περιγράφει πως όταν επιτέλους είχαν διάγνωση για τον γιο της βίωσε «κάθε πιθανό συναίσθημα, ανακούφιση, επιβεβαίωση, ενθουσιασμό για το μέλλον του».
ΤΟ CHATGPT ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ.
Το ChatGPT θα μας σώσει;
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ChatGPT οδηγεί σε μια πολύ ακριβή διάγνωση. Πρόσφατα, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης είχε ανακαλύψει καρκίνο μαστού που «ξέφυγε» από γιατρούς. Η λειτουργία του είναι τέτοια, που κάθε φορά που κάποιος του θέτει ένα ερώτημα μπορεί να «ανακαλεί» κάθε πιθανή πληροφορία που έχει ποτέ καταχωρηθεί στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό το ερώτημα και έτσι μπορεί ακόμα και να προβλέψει την απάντηση.
Για παράδειγμα, αν κανείς γράψει «έχω πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους», το ChatGPT αυτόματα θα εμφανίσει τη λέξη «γρίπη». Και παρόλο που διατίθεται και δωρεάν, στην επί πληρωμή έκδοσή του θα φέρει ακόμα πιο ακριβή αποτελέσματα.
«Μην πλανάστε, όμως», λέει ο καθηγητής επιδημιολογίας του Harvard, Andrew Beam, σε δημοσίευμα. «Το ChatGPT δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία και εξειδίκευση ενός γιατρού, καθώς δεν έχει πρόσβαση σε κάθε πιθανή πληροφορία, ενώ μπορεί και να σφάλει. Με λίγα λόγια, είναι ένα πολύ χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο, αλλά έχει περιορισμούς και σίγουρα σε κάθε του απάντηση απαιτείται επανέλεγχος».
Όταν οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά
Μετά τη διάγνωση ο Alex υποβλήθηκε σε χειρουργείο για να επιδιορθώσει το πρόβλημα και ακόμα βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης. Μπορεί να μην είναι σε θέση να συμμετέχει σε κάθε πιθανή δραστηριότητα, όμως λατρεύει να παίζει με τους φίλους του και πάντα βρίσκει τρόπο να αναλαμβάνει έναν ρόλο, π.χ. όταν δεν μπορεί να παίξει χόκεϊ, κάνει τον διαιτητή!
Η μαμά του, αν και δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία, θέλησε να κάνει γνωστή την ιστορία του για να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια αντίστοιχη κατάσταση. Όπως η ίδια καταλήγει: «Δεν θα βρεις εύκολα κάποιον να ενώσει τις τελείες για εσένα. Χρειάζεται να γίνεις εσύ συνήγορος του παιδιού σου».