Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΤΑΣΗ GΟKOTTA ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ
Όταν οι Σουηδοί λένε «Gökotta» αναφέρονται σε μια συνήθεια που δεν μπορεί να αποδοθεί με απόλυτη ακρίβεια στα ελληνικά. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμοστεί και να μας αλλάξει τη ζωή.
Έλληνες και Σουηδοί έχουμε μάλλον περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να εμπνεόμαστε ο ένας από τον άλλον, μάλλον το αντίθετο! Αν υποθέσουμε ότι οι Σουηδοί θα μπορούσαν να αντλήσουν έμπνευση από τη Μεσογειακή μας διατροφή, εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο με τα σουηδικά Fredagsmys, μια συνήθεια που παραπέμπει στις φιλικές μαζώξεις στο σπίτι το βράδυ της Παρασκευής, με καλή παρέα και μεξικάνικο φαγητό.
Συχνά ακούμε ότι το σκανδιναβικό μοντέλο ζωής έχει να μας μάθει πολλά για την ευεξία. Και κάπου εδώ έρχεται να κολλήσει και η ιδέα του «Gökotta», μιας σουηδικής έννοιας που δηλώνει τη συνήθεια του πρωινού ξυπνήματος προκειμένου να βιώσει κανείς την ηρεμία του πρωινού και να εκτιμήσει την ομορφιά της φύσης, ιδιαίτερα το κελάηδισμα των πουλιών.
Πριν βιαστείς να κρίνεις, να σου υπενθυμίσω ότι σήμερα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το κελάηδισμα των πουλιών μειώνει το άγχος, αλλά ας δούμε τι ακριβώς εννοούν οι Σουηδοί και πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε κι εμείς στη ζωή μας.
Τι εννοούν οι Σουηδοί όταν λένε «Gökotta»
Η έννοια του Gökotta παραπέμπει, λοιπόν, στην υιοθέτηση του πρωινού ξυπνήματος. Στη Σουηδία εφαρμόζεται από τις 30 Μαΐου έως τα μέσα του καλοκαιριού ως ένας τρόπος απόλαυσης της φύσης και βελτίωσης της παραγωγικότητας.
Το Gökotta, όπως και όλες οι άλλες σκανδιναβικές λέξεις που έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται σε ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς στα ελληνικά. Περιέχει στοιχεία από το «hygge», που υποδηλώνει τη σπιτική θαλπωρή, το «lagom», που μας μαθαίνει να ζούμε μόνο με τα απαραίτητα, και το «umage», την πρακτική του «να κάνεις λίγο περισσότερη προσπάθεια».
Θεωρητικά, αν θέλαμε να χωρίσουμε την έννοια σε δύο μέρη, θα λέγαμε ότι το πρώτο σχετίζεται με την εμπειρία εκείνης της ώρας της ημέρας που λίγοι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν: του πρωινού. Το να ξυπνάς πριν από όλους, να παίρνεις μια ανάσα και να προετοιμάζεσαι για τη μέρα.
Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με το να βιώνει κανείς την εμπειρία της φύσης, και ιδιαίτερα το κελάηδισμα των πουλιών, το οποίο μας προσφέρει όχι μόνο τις όμορφες μελωδίες αλλά και το αίσθημα της εκτίμησης και μια ενστικτώδη, πρωτόγονη αίσθηση ευγνωμοσύνης για τις απλές απολαύσεις που βρίσκονται στη φύση.
Πίσω από αυτή τη σουηδική τάση, υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας ανταποκρίνεται και ενεργοποιείται από το πρωινό φως. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ορμόνες, οι οποίες συμβάλλουν στην εγρήγορση του οργανισμού μας.
Πώς να το εφαρμόσετε
Τα οφέλη του Gökotta, όμως, μπορούμε να τα αντιληφθούμε πραγματικά μόνο αν εφαρμόσουμε την έννοια στην πράξη.
Ιδέες υπάρχουν: πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση (σε ένα κοντινό ή –αν έχετε χρόνο– μακρινό προορισμό) ή τώρα που ανοίγει ο καιρός προτιμήστε το κάμπινγκ. Αν το σπίτι σας έχει κήπο, αξιοποιήστε τον περνώντας χρόνο σε αυτόν. Και φυσικά, βάλτε το ξυπνητήρι σας να χτυπήσει νωρίς το πρωί.
Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στην αρχή, επιμείνετε στην προσπάθειά σας. Δώστε χρόνο και προσπαθήστε να ηρεμήσετε σκεπτόμενοι ότι απολαμβάνετε μια στιγμή της ημέρας που λίγοι άνθρωποι μπορούν –από επιλογή ή και όχι– να χαρούν.