Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ STEVE CUTTS
Όταν η τέχνη λειτουργεί ως καταλύτης κοινωνικού σχολιασμού, αποτυπώνοντας με σαρκασμό και θλιβερά σχέδια τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Νομίζω τον λατρεύω. Η δουλειά του Steve Cutts αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πολλές από τις σκέψεις που έχω μέσα στο κεφάλι μου: τη θανάτωση ζώων από χόμπι ή για να γεμίσουμε λαίμαργα τις κοιλιές μας, την εκμετάλλευση των ανθρώπων για την παραγωγή προϊόντων που κανείς δεν χρειάζεται πραγματικά ή δεν θέλει, το ανούσιο 8ωρο που στην πράξη είναι 10+ ώρες, το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής, την καταναλωτική μας μανία, τον ολοκληρωτισμό των εταιρικών κολοσσών.
Το όνομα Steve Cutts μπορεί να μην σας λέει κάτι, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχετε δει κάποιο δείγμα της δουλειάς του. Ο βρετανός illustrator και animator δημιουργεί βίντεο και εικόνες, περιγράφοντας με χρώμα και χιούμορ τη σύγχρονη ζωή και τις ειρωνικές της καταστάσεις. Μπορεί για κάποιους το έργο του να είναι λίγο ενοχλητικό ή καταθληπτικό, αλλά για μένα αποτελεί τροφή για σκέψη, ένα τσίγκλισμα για να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τι σκ*** συμβαίνει γύρω μας.
«Η δουλειά μου είναι μια σάτιρα για τον τρόπο που ζούμε. Τα θέματα που επιλέγω είναι θεμελιώδεις πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας, επομένως αποτελούν το αντικείμενο μεγάλου μέρους της. Πρόκειται για τα πράγματα που μας επηρεάζουν σε καθημερινή βάση: φτώχεια, διαφθορά, απληστία, μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταναλωτισμός, εξάρτηση, για να αναφέρουμε μερικά. Στόχος μου είναι να κάνω τους ανθρώπους να σκεφτούν περισσότερο αυτές τις πτυχές», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.
Ίσως το διασημότερο animation του να είναι το «Man», ένα βίντεο δυόμιση περίπου λεπτών για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Εξίσου σοκαριστικά είναι και το «Wake Up Call» για το πραγματικό κόστος των ηλεκτρονικών μας μαραφετιών, το «What a hunt!» για τα δικαιώματα των ζώων, το «Happiness» για το ατελείωτο κυνήγι της ευτυχίας.
Και αν είστε περισσότερο άνθρωπος της στατικής και όχι της κινούμενη εικόνας, τότε θα θαυμάσετε τα ζόμπι με το κινητό στο χέρι, τον Άγιο Βασίλη με το μαστίγιο και τα illustrations με αφορμή την πανδημία.
Το χιούμορ παίζει σημαντικό ρόλο στη δουλειά του Cutts, κάνοντας τα σοβαρά ζητήματα που θίγει πιο προσιτά. «Το χιούμορ μάς επιτρέπει να μιλάμε για άβολες αλήθειες, ενώ ταυτόχρονα δρα ως μοχλός αποσυμπίεσης. Είναι ένας διασκεδαστικός, αλλά πραγματικός τρόπος για να μεταδώσουμε ένα μήνυμα. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη των σχέσεων μεταξύ ατόμων και του κόσμου μας, δίνοντας έμφαση σε πτυχές με τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν ή να νιώσουν ενσυναίσθηση».