iStock

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

Μπορεί μια σύντομη αλληλεπίδραση με την ψηφιακή τέχνη να επηρεάσει θετικά την ευημερία μας και την ικανοποίηση που παίρνουμε από τη ζωή μας;

Το ξέσπασμα της πανδημίας και τα απανωτά lockdown μας έκλεισαν στο σπίτι και έβαλαν προσωρινά λουκέτο σε ό,τι είχε να κάνει με την ψυχαγωγία μας. Ανάμεσα στα πολιτιστικά... θύματα του κορονοϊού ήταν τα μουσεία και οι διάφορες γκαλερί.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι χώροι αυτοί χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες και η πλειοψηφία αξιοποίησε με επιτυχία το διαδίκτυο και την ψηφιακή τεχνολογία. Η άμεση αυτή ανταπόκρισή τους είχε σαν αποτέλεσμα τα ψηφιακά μουσεία και οι διαδικτυακές γκαλερί να γίνουν δημοφιλείς προορισμοί για το κοινό κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Οι άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε πολιτιστικά εκθέματα σε όλο τον κόσμο από τον καναπέ τους και οι γκαλερί είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα πολύ ευρύτερο κοινό.

Χώροι πολιτισμού προσφέρουν συχνά δράσεις και προγράμματα που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη ζωή μας, ενώ η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ήδη βιώνουμε, τη θεραπευτική επίδραση της τέχνης στη διάθεση, τα επίπεδα του στρες και την ευημερία μας.

Ωστόσο, θα μπορούσε μια γρήγορη περιήγηση στον ιστότοπο ενός μουσείου να βελτιώσει πραγματικά την ψυχική μας υγεία;

Η ψηφιακή τέχνη ως… αντικαταθλιπτικό
iStock

Η ψηφιακή τέχνη στο μικροσκόπιο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Max Planck θέλησαν να δουν κατά πόσο οι διαδικτυακές επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί βελτιώνουν την διάθεση και την ευεξία μας. Οι ψυχολόγοι MacKenzie Trupp, Matthew Pelowski και η ομάδα τους ζήτησαν από εθελοντές να επισκεφθούν διαδικτυακά εκθέσεις τέχνης, χρησιμοποιώντας smartphone, tablet και άλλες ψηφιακές συσκευές. Πριν και μετά τις επισκέψεις, η ομάδα αξιολόγησε την ψυχολογική κατάσταση και ευημερία κάθε ατόμου.

Κάντε μια βόλτα, ας είναι και ψηφιακή

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Psychology, δείχνουν ότι ακόμη και μια σύντομη διαδικτυακή επίσκεψη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική κατάσταση κάποιου. Οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν μόλις τρία λεπτά περιήγησης σε μια διαδικτυακή γκαλερί, προκειμένου να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα κακής διάθεσης, άγχους και μοναξιάς, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ευημερίας.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά που προκύπτουν από άλλες παρεμβάσεις ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα οι εκδρομές στη φύση ή σε χώρους πρασίνου.

Σε υποκειμενικό επίπεδο, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βρήκαν την ψηφιακή τέχνη πιο ουσιαστική ή όμορφη ανέφεραν επίσης περισσότερα θετικά συναισθήματα μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής επίσκεψης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.