Η ΓΡΑΦΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ STORY BOXES
Η Τατιάνα Κοντούλη συνθέτει ιστορίες μέσα σε κουτιά, δίνοντας μια «χειροτεχνική» καλλιτεχνική διάσταση στην αγάπη της για τη γραφιστική.
Με βασικό υλικό της το χαρτί, η Τατιάνα Κοντούλη δημιουργεί αντικείμενα εμπνευσμένα από τη φύση και τη θάλασσα, από θεάματα και φανταστικά σκηνικά. Με πρωταγωνιστές από το ζωικό βασίλειο, χορευτές και ακροβάτες, κατασκευάζει story boxes, κουτιά τα οποία διηγούνται ιστορίες που μας ταξιδεύουν στον χρόνο, με vintage αισθητική και νοσταλγική διάθεση.
Κόβοντας και ενώνοντας σελίδες από παλιά βιβλία, χαρτόνια, υφάσματα και μικροαντικείμενα, η Τατιάνα δημιουργεί κόσμους που μπορεί να ζουν μέσα σε κουτιά, έχουν όμως έντονη την αίσθηση της ελευθερίας και της ανεμελιάς που χαρακτηρίζει την παιδική αθωότητα.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, εργάστηκε ως γραφίστρια σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους και τελικά τόλμησε αυτό που πολλοί έχουμε στο μυαλό μας αλλά λίγοι κάνουμε: Άφησε την φρενήρη ζωή στη μεγαλούπολη και μετακόμισε στην Αντίπαρο. Εκεί γεννήθηκε μια νέα καλλιτεχνική της ιδιότητα, αυτή με την οποία την έμαθα κι εγώ και την λάτρεψα: της paper artist.
Η Τατιάνα είναι από τους ανθρώπους που «πιάνει το χέρι τους» με ό,τι κι αν καταπιαστούν. Από τα story boxes, τα light boxes και τις χειροτεχνίες της μέχρι γραφιστικές υπηρεσίες, αλλά και κατασκευές για γάμους και βαφτισεις.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ετοιμάζει από μια ετήσια ατομική έκθεση, που της δίνει την ευκαιρία να πειραματίζεται και να υλοποιεί της ιδέες της. Θα συμμετάσχει σε μια ομαδική έκθεση τον Σεπτέμβριο στην Πάρο, ενώ θα την ενδιέφερε να βρει τον κατάλληλο χώρο για να παρουσιάσει κάτι τον ερχόμενο χειμώνα στην Αθήνα.
– Πες μας λίγα λόγια για σένα και τη δουλειά σου.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα Γραφιστική, την οποία αγάπησα τόσο, ώστε ήταν το επάγγελμα που ακολούθησα. Εργάστηκα σε ατελιέ και εκδοτικούς οίκους ώρες ατέλειωτες αλλά με περισσή χαρά, ώσπου πήρα την απόφαση ζωής να μετακομίσω μόνιμα σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί το 2010. Έκτοτε ζω στην Αντίπαρο, ασκώντας το επάγγελμά μου σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Από την άλλη, μαζί με τη ζωή στην επαρχία ξεκίνησαν και οι ιστορίες μου που ζουν μέσα σε κουτιά.
– Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το design και τις κατασκευές, και πώς ξεκίνησες να φτιάχνεις τα υπέροχα story boxes σου;
Έχοντας αρκετό ελεύθερο χρόνο στο νησί τον χειμώνα και παράλληλα ως μέλος χειροτεχνικής οικογένειας, άρχισα να καταπιάνομαι με διάφορες κατασκευές, με αρχικό σκοπό την προώθησή τους μέσω πασίγνωστης διεθνούς πλατφόρμας που φιλοξενούσε χειροτέχνες και δουλειές αρκετά υψηλού επιπέδου. Αυτό διήρκησε 3-4 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, στην πορεία ήρθε και η κόρη μου, οπότε άρχισα να μη συμμετέχω τόσο ενεργά πια. Παρ’ όλ’ αυτά ασχολήθηκα αρκετά με events, όπως γάμοι και βαπτίσεις, είτε σε γραφιστικό είτε χειροτεχνικό επίπεδο. Πλέον, ετοιμάζω κάθε χρόνο μια ατομική έκθεση, γεγονός που μου δίνει τη δυνατότητα να υλοποιώ τις ιδέες μου και να παρουσιάσω τη δουλειά μου, με πολύ θετικό ως τώρα feedback. Μαζί πια με την 9χρονη κόρη μου, ασχολούμαστε με διάφορα πρότζεκτ με βασικό υλικό το χαρτί.
– Τι σε εμπνέει;
Αντλώ κυρίως την έμπνευσή μου από τη φύση και τη θάλασσα εδώ στο νησί, την ελευθερία και την ανεμελιά, αλλά και τις αγαπημένες τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις πρώτες του 20ού σε σχέση με την τέχνη και τα θεάματα.
– Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;
Όχι πολύ διαφορετικό από ότι τώρα. Τον βλέπω να χειροτεχνεί, να δημιουργεί και να χαίρεται σαν μικρό παιδί.
– Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να βγεις για ένα βράδυ και ποια ερώτηση θα του έκανες;
Θα ήθελα πολύ να έχω συναντήσει τον Jean-Michel Basquiat, στο άνθος της τέχνης του και στο μεταίχμιο από τα teens στην ενηλικίωση, και να τον ρωτήσω αν ποτέ θα μπορούσε να φανταστεί ότι η τέχνη του δρόμου από την οποία ξεκίνησε θα τον ανέβαζε στο υψηλότερο σκαλί της φήμης τόσες δεκαετίες μετά τον θάνατό του.
– Προσπαθείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου συνήθειες ώστε να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;
Ζώντας στη φύση, μακριά από το άγχος της πόλης, οι ρυθμοί είναι πιο αργοί, επομένως είναι ευκολότερο να ενσωματώσει κανείς στην καθημερινότητά του κάποια μορφή άσκησης, είτε περπάτημα (το οποίο είναι και το πιο κατάλληλο για όλη τη διάρκεια του χρόνου) είτε κολύμπι τους καλοκαιρινούς μήνες κ.ά. Προσωπικά, προτιμώ το περπάτημα και προσπαθώ να συμπεριλάβω στην καθημερινότητά μου όσο το δυνατόν πιο υγιεινές τροφές. Τέλος, ως μέσο μεταφοράς χρησιμοποιώ το ποδήλατο, οπότε και αυτό συμβάλλει στην επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
– Προσπαθείς να χρησιμοποιείς στη δουλειά σου υλικά φιλικά προς το περιβάλλον;
Βασικό μου υλικό είναι το χαρτί. Γνωρίζω φυσικά πως θυσιάζονται δέντρα για τον σκοπό αυτό, όμως πάντα φροντίζω να χρησιμοποιώ χειροποίητα χαρτιά, σελίδες παλιών βιβλίων και αρκετές φορές χαρτόνια από συσκευασίες, οπότε νομίζω πως κατατάσσομαι και στην περίπτωση recycle-repurpose. Δεν είναι πάντα εύκολο στην Ελλάδα να συμβαδίσουμε με την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικά εφόσον δεν έχουμε εντάξει αυτή τη νοοτροπία στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, πλέον υπάρχει πληθώρα προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον που οπωσδήποτε μπορούμε να τα επιλέξουμε.
– Αγαπημένη ταινία και αγαπημένο βιβλίο;
Ταινία η «Mina Tannenbaum», της Martine Dugowson, και βιβλίο η «Γκέμμα», του Δημήτρη Λιαντίνη.
– Τσάι ή καφέ;
Καφέ, 100%.
– Ποιος θα ήθελες να είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός σου προορισμός ;
Θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ την Πράγα. Ταξιδιωτικό μου όνειρο είναι η Νέα Ζηλανδία.
– Ακούς μουσική όταν δουλεύεις;
Ακούω πολύ συχνά μουσική όταν δουλεύω, είτε jazz, είτε new wave, και έχω διαπιστώσει πως συγκεντρώνομαι απόλυτα με τους πρώτους δίσκους του Θάνου Μικρούτσικου.
– Αν δεν ήσουν paper artist/designer, τι θα ήσουν;
Paper artist/designer!
Μπορείτε να δείτε έργα της Τατιάνας Κοντούλη στο website της, στο προφίλ της στο Facebook και στο Instagram.