The Botanical Project

ΓΝΩΡΙΣΤΕ 6 ΜΙΚΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ PREMIUM ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ZERO WASTE ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Νέες και νέοι επαγγελματίες επέλεξαν να επενδύσουν σε zero waste πρακτικές παραγωγής, προσπαθώντας –όσο περνάει από το χέρι τους– να μηδενίσουν ή να περιορίσουν το περιβαλλοντολογικό τους αποτύπωμα, να μειώσουν στο ελάχιστο τα απορρίμματά τους και να επαναχρησιμοποιήσουν πρώτες ύλες με recycling και upcycling μεθόδους.

Έξι μικρές επιχειρήσεις, που έχουν υποστηριχτεί από τον οργανισμό The People’s Trust, παράγουν χειροποίητες τσάντες, κουρτίνες, μαξιλάρια, ρούχα, αξεσουάρ, σαπούνια και άλλα premium προϊόντα, ακολουθώντας πρωτοπόρες ηθικές πρακτικές που στοχεύουν στο zero waste και γενικά το να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον με τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Αξίζουν σίγουρα την υποστήριξή μας!

The Botanical Project

To The Botanical Project, το brand που δημιούργησε η Θεοδώρα Ανδρώνη, βασίζεται στον σχεδιασμό ρούχων και αξεσουάρ με βάση το ελληνικό μετάξι. Κάθε κομμάτι είναι φτιαγμένο από την αρχή από την ίδια, στον χώρο της στον Νέο Κόσμο: από την κοπή του υφάσματος, τη ραφή μέχρι και τη βαφή του με βοτανικές και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Θεοδώρα Ανδρώνη

Κάθε δημιουργία είναι μοναδική όσον αφορά τη χρωματική παλέτα. Δεν υπάρχει δεύτερο ίδιο προϊόν. Αυτό δίνει στη Θεοδώρα τη δυνατότητα να συνδέεται προσωπικά με το κάθε προϊόν ξεχωριστά, μεταδίδοντας και στον πελάτη την καλλιτεχνική του αξία. «Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων όπως το ακρυλικό, ο πολυεστέρας, το νάιλον και τα προϊόντα βαφής και φινιρίσματος εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% περίπου της παγκόσμιας ρύπανσης των υδάτων και την ανισορροπία των οικοσυστημάτων. Επίσης, τεράστιο μέρος των παραγόμενων ρούχων –καθώς δεν πωλείται– καταλήγει σε μεγάλες χωματερές. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο δεν φοράμε το ίδιο ρούχο για τρίτη συνεχόμενη χρόνια, κάτι που οδήγησε στην δημιουργία της έννοιας του “fast fashion”» αναφέρει η Θεοδώρα, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο τα ρούχα που φοράμε μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

The Botanical Project

«Έχοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, αποφάσισα να ακολουθήσω τον δικό μου, φιλικό προς το περιβάλλον δρόμο στη μόδα, υπηρετώντας πολλές από τις επιταγές του zero waste. Το ύφασμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ρούχων είναι τόσο, ώστε να μην χρειαστεί να περισσέψει. Κομμάτια υφάσματος που περισσεύουν, ανάλογα τις διαστάσεις τους, αξιοποιούνται για τη δημιουργία άλλων προϊόντων, όπως scrunchies, μαξιλαροθήκες με patchwork ή κορδέλες που χρησιμοποιούν οι μαθητές στα διάφορα καλλιτεχνικά εργαστήρια που πραγματοποιώ. Τα φυτά που χρησιμοποιώ για τη βαφή υφασμάτων τα καταψύχω, προκειμένου να τα επαναχρησιμοποιήσω στο μέλλον για εξαγωγή πιο απαλών αποχρώσεων. Όταν πλέον δεν εξάγουν χρώμα, καταλήγουν σε ειδικό κάδο προκειμένου να παράγω το δικό μου οργανικό λίπασμα μέσω κομποστοποίησης. Επίσης, πολλά από τα βαφικά φυτά προέρχονται από οργανικά απορρίμματα της τοπικής λαϊκής αγοράς και καταστημάτων εστίασης, όπως οι φλούδες κρεμμυδιών και καρπών. Τέλος, οι συσκευασίες των προϊόντων είναι επαναχρησιμοποιούμενες, από 100% λινό ύφασμα. Το νερό που χρησιμοποιείται για τη βαφή των υφασμάτων είναι ελάχιστο και κάποιες τεχνικές δεν απαιτούν χρήση παρατεταμένης θερμότητας. Ορισμένα τεμάχια χρειάστηκαν το πολύ 3 λίτρα για να βαφτούν, όταν ένα απλό βιομηχανικό μπλουζάκι χρειάζεται τουλάχιστον 100 λίτρα πόσιμου νερού. Με την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών οδηγούμαστε στην δημιουργία ενός άλλου, πιο βιώσιμου κινήματος, του “slow fashion”».

Γνωρίστε 6 μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν premium προϊόντα με zero waste πρακτικές

Το μικρόβιο του zero waste μπήκε στη Θεοδώρα όταν ήταν ακόμη σε μικρή ηλικία. «Βασικό παράγοντα αποτέλεσαν τα παιδικά βιώματα, καθώς μεγάλωσα σε επαρχιακό και αγροτικό περιβάλλον. Η σύνδεσή μου με το φυσικό περιβάλλον ήταν άρρηκτη, απέκτησα από τους γονείς μου την κατάλληλη παιδεία και από ενσυναίσθηση όσον αφορά τη σχέση μου με το οικοσύστημα. Επίσης, οι εκπαιδεύσεις μου στην πρακτική της γιόγκα με βοήθησαν να αποκτήσω μια πιο ηθική καθημερινότητα στα πλαίσια της ζωής μου στην πόλη, την Αθήνα».

Γνωρίστε 6 μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν premium προϊόντα με zero waste πρακτικές

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την ίδια είναι ότι «υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την εκπαίδευση των πολιτών στο κομμάτι της σωστής ανακύκλωσης, πώς να διαχειρίζονται τα απόβλητα τους και τη σπουδαιότητα των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών, τη μαγεία του να δίνεις ζωή και χρησιμότητα σε κάτι που έως τώρα θεωρούσες άχρηστο. Καλό θα ήταν το κράτος να μεριμνήσει προκειμένου να υπάρχουν σε κάθε γωνιά της χώρας κάδοι ανακύκλωσης για οργανικά και ανόργανα απόβλητα, να εκπαιδευτεί το κοινό μέσω διαδικτυακών ή τηλεοπτικών διαφημίσεων προς αυτή την κατεύθυνση, να προάγει την ανταποδοτική ανακύκλωση και να προωθεί τη δημιουργία επιχειρήσεων που θα έχουν πιο ηθικές πρακτικές προς το περιβάλλον, με αντίστοιχους ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την τήρηση των προϋποθέσεων».

3QUARTERS

Το 3QUARTERS ιδρύθηκε το 2015 από δύο αδέλφια, τη Γαρυφαλιά και τον Γιάννη Πιτσάκη. Ερχόμενοι από την Ευρώπη και από τελείως διαφορετικούς χώρους, βρέθηκαν στην Αθήνα και έβαλαν μπρος να χτίσουν ένα ξεχωριστό brand που λύνει το πρόβλημα των ανεπιθύμητων αστικών υφασμάτων της πόλης με ένα δημιουργικό τρόπο. Δουλεύουν κατά κύριο λόγο με ρετάλια από τέντες μπαλκονιών και σχεδιάζουν τσάντες και αξεσουάρ για καθημερινή, απαιτητική χρήση.

Γαρυφαλιά και Γιάννης Πιτσάκης
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

«Μια γενική προσέγγιση του θέματος του zero waste είναι πως ζούμε σε έναν κόσμο σχετικής αφθονίας και εύκολης απερισκεψίας. Παράγουμε υπερβολικά πολλά υλικά και προϊόντα, και δυστυχώς πετάμε τα περισσότερα από αυτά μετά από ελάχιστη χρήση. Η λογική του 3QUARTERS είναι πως μπορούμε να δούμε το μέλλον διαφορετικά και αυτό έχει τρεις βασικούς κανόνες», λένε η Γαρυφαλιά και ο Γιάννης Πιτσάκης. εξηγώντας τη λογική που βρίσκεται πίσω από το brand τους.

«Πρώτον, να εκμεταλλευτούμε τις ήδη υπάρχουσες πρώτες ύλες και, με σεβασμό στα χαρακτηριστικά τους, να σχεδιάσουμε χρηστικά προϊόντα υψηλού επιπέδου χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα. Δεύτερον, να οργανώσουμε ολόκληρο τον τρόπο δουλειά μας χωρίς να παράγουμε νέα απορρίμματα. Σχεδιάζουμε τα προϊόντα μας και τη διαδικασία παραγωγής ώστε να έχουμε την ελάχιστη δυνατόν φύρα, και ό,τι απομένει ανακυκλώνεται στο χώρο μας. Και τρίτον, θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι για ολόκληρη τη ζωή των προϊόντων μας, από τη στιγμή που φεύγουν από εμάς μέχρι το τέλος. Θέλουμε οι πελάτες μας να τα χρησιμοποιήσουν για όσο το δυνατόν περισσότερο και γι’ αυτό προσφέρουμε δωρεάν επισκευές. Και στο τέλος της ζωής τους ζητάμε να επιστέφουν σε εμάς για επεξεργασία, επανάχρηση και ανακύκλωση όλων των μερών τους. Η αλήθεια είναι πως είναι πρακτικά αδύνατον να είναι ένα brand 100% zero waste, αλλά αυτό που είναι σίγουρα δυνατόν είναι να εφαρμόζουμε ένα κυκλικό μοντέλο δουλειάς και κατανάλωσης».

Γνωρίστε 6 μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν premium προϊόντα με zero waste πρακτικές

Η επιλογή τους να  τις αρχές του zero waste ήρθε μετά από την εμπειρίες που αποκόμισαν από τα χρόνια που βρέθηκαν στο εξωτερικό. «Έχουμε ζήσει στην Ευρώπη για πολλά χρόνια και έχουμε δει από κοντά τη μετεωρική άνοδο του fast fashion και των απέραντων σκουπιδιών που παράγει. Έχουμε ταξιδέψει σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου γίνεται η παραγωγή αυτών των φθηνών και συνεχώς εναλλασσόμενων προϊόντων και έχουμε δει τις συνθήκες. Το περιβαλλοντικό, ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος είναι τεράστιο και πλέον είναι εμφανές παντού γύρω μας. Πρέπει να ξεφύγουμε από την ιδέα της συνεχούς κατανάλωσης και να κρυβόμαστε πίσω από το αποτυχημένο μοντέλο της ανακύκλωσης.

Γνωρίστε 6 μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν premium προϊόντα με zero waste πρακτικές

»Εμείς αποφασίσαμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δουλεύουμε πάνω σε ένα τοπικό πρόβλημα και μετατρέπουμε ανεπιθύμητα συνθετικά υφάσματα της πόλης σε designer τσάντες που έχουν τον χαρακτήρα της πόλης. Είμαστε βιώσιμοι και δεν δημιουργούμε νέα απορρίμματα. Δεν είναι rocket science, φτιάχνουμε τον κυκλικό κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε!»

Christiana Vardakou

Η Χριστιάνα Βαρδάκου δημιούργησε την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυτικές βαφές για την παραγωγή ρούχων και διακοσμητικών αντικειμένων για το σπίτι. Κυρίως παράγει γυναικεία ρούχα, από ελληνικό μετάξι και λινό. Φτιάχνει επίσης αντικείμενα για το σπίτι όπως κουρτίνες, μαξιλάρια, table runners, κουβέρτες, πετσέτες φαγητού και σουβέρ. Ολόκληρη η παραγωγή γίνεται στο εργαστήριο της, όπου βάφει με φυτά υφάσματα αλλά και νήματα, υφαίνει τα νήματα στον αργαλειό, φτιάχνει τα πατρόν και ράβει τα τελικά προϊόντα.

Γνωρίστε 6 μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν premium προϊόντα με zero waste πρακτικές

«Το zero waste είναι μια φιλοσοφία ζωής και ένας τρόπος διαδικασίας παραγωγής με σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων», λέει η Χριστιάνα, εξηγώντας στη συνέχεια με ποιον τρόπο εφαρμόζει τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές της: «Η επιλογή οργανικών υφασμάτων που βιοδιασπώνται πολύ πιο γρήγορα από τα συνθετικά και χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον ήταν μια συνειδητή μας επιλογή, καθώς οι φυτικές βαφές που χρησιμοποιούμε μπορούν να βάψουν μόνο οργανικά υφάσματα και όχι συνθετικά. Ακολουθούμε την cradle to cradle φιλοσοφία, που έχει ως βασική αρχή την κατανόηση και διαχείριση του πλήρους κύκλου ζωής κάθε προϊόντος, από την πρώτη φάση της παραγωγής μέχρι το τέλος της ζωής του και πέραν αυτού.

Χριστίνα Βαρδάκου

»Για να το επιτύχουμε αυτό προσφέρουμε υπηρεσίες mending και upcycling, που σημαίνει ότι ένας καταναλωτής μπορεί να μας δώσει κάποιο ρούχο του και να του προσφέρουμε μία δεύτερη ζωή είτε βάφοντας το είτε κεντώντας το. Τέλος, πολλά από τα φυτά που χρησιμοποιούμε προέρχονται από συνεργάτες μας, π.χ. από εστιατόρια και ξενοδοχεία που μας δίνουν φλούδες κρεμμυδιών, ροδιών και αβοκάντο, υλικά δηλαδή από τις κουζίνες που θα πετιόντουσαν, τα οποία εμείς χρησιμοποιούμε για να παράγουμε χρώματα. Επίσης, συνεργαζόμαστε με ένα ανθοπωλείο, που μας δίνει τα λουλούδια που είναι σχεδόν στο τέλος της ζωής τους και δεν έχουν πουληθεί, πάλι για να παράξουμε εμείς χρώματα από αυτά.

Γνωρίστε 6 μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν premium προϊόντα με zero waste πρακτικές

»Μετά το βάψιμο των υφασμάτων, τις βαφές μας τις απορρίπτουμε στον κήπο του εργαστηρίου μας, χρησιμοποιώντας τες σαν λίπασμα και βοηθώντας τα φυτά μας να μεγαλώσουν. Τέλος, τα ρετάλια μας τα κρατάμε όλα και δεν τα πετάμε ποτέ βρίσκοντας τρόπους να τα χρησιμοποιήσουμε, είτε για γέμισμα για μαξιλάρια, είτε για να φτιάξουμε μικρά αντικείμενα όπως μαξιλαράκια λεβάντας για τη ντουλάπα, σελιδοδείκτες, scrunchies για τα μαλλιά κ.ά.».

Μπορεί μια μικρή επιχείρηση που ακολουθεί τις αρχές του zero waste να είναι οικονομικά βιώσιμη; «Οι επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα που υπηρετούν τις αρχές τις βιωσιμότητας μπορούν και συχνά είναι οικονομικά βιώσιμες», υποστηρίζει η Χριστιάνα. «Υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση ότι η βιωσιμότητα μπορεί να είναι κεντρικός παράγοντας για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Οι zero waste επιχειρήσεις μπορούν σίγουρα να είναι κερδοφόρες, αλλά το περιθώριο κέρδους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η χρήση βιώσιμων υλικών και διαδικασιών μπορεί να είναι αρχικά ακριβότερη, ωστόσο με την αύξηση της ζήτησης, την εκπαίδευση και την εξέλιξη των τεχνολογιών αυτά τα κόστη μπορούν μακροπρόθεσμα να μειωθούν.

Γνωρίστε 6 μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν premium προϊόντα με zero waste πρακτικές

»Πιστεύω ότι οι zero waste επιχειρήσεις που επενδύουν σε καινοτόμες πρακτικές και τεχνολογίες μπορούν να δημιουργήσουν νέες αγορές και να καταφέρουν να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό. Δεν υπάρχουν στοιχεία για περιθώρια κέρδους για zero waste επιχειρήσεις που να γνωρίζω αυτή τη στιγμή, καθώς δεν διαχωρίζονται σκόπιμα από άλλες επιχειρήσεις. Δυστυχώς στη χώρα μας οι κυβερνήσεις ήταν και είναι αδιάφορες προς τη βιωσιμότητα στον κλάδο της μόδας και δεν υπάρχει κάποια βοήθεια για τις βιώσιμες επιχειρήσεις μόδας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να προωθούν πολιτικές που να υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα και τις zero waste προσεγγίσεις. Η εισαγωγή πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την αειφορία και τη μείωση των απορριμμάτων θα βοηθούσε πολύ, ενώ σίγουρα πρέπει να αρχίσουν να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, όπως επιδοτήσεις ή φορολογικά κίνητρα, π.χ. μείωση του φόρου ή του ΦΠΑ».

Elis Made It

H Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου ίδρυσε την επιχείρηση Elis Made It στο χωριό των Σερρών όπου ζει με την πενταμελή οικογένειά της, σχεδιάζοντας και παράγοντας βιώσιμα και zero waste προϊόντα. Τα κύρια παραγόμενα είδη είναι για προσωπική φροντίδα/υγεία όπως υφασμάτινες σερβιέτες περιόδου/ακράτειας, υφασμάτινα σερβιετάκια, εσώρουχα περιόδου/ακράτειας, μαντήλια γενικής χρήσης και άλλα. Συμπληρωματικά, παράγει υφασμάτινα προϊόντα για την αντικατάσταση των αναλώσιμων μιας χρήσης, όπως ρολό κουζίνας, πανάκια καθαρισμού προσώπου, υφασμάτινα μωρομάντηλα κ.ά.

Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου

Τα προϊόντα είναι εξατομικευμένα σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών/πελατών της επιχείρησης και ανανεώνονται συνεχώς βάσει των αναγκών και της ζήτησης του κοινού. Για την Ελισάβετ «το zero waste είναι μια επιλογή καθημερινής συμπεριφοράς ως καταναλωτής, ως παραγωγός και ως άνθρωπος. Είναι η επανάχρηση στον μεγαλύτερο βαθμό κάθε προϊόντος και η σωστή απόρριψη του μετά το τέλος της χρήσης του. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ στα προϊόντα μου είναι βιοδιασπώμενες, ανακυκλώσιμες, πιστοποιημένες, και προέρχονται από Ελληνικές και Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ηθικό και βιώσιμο τρόπο παραγωγής. Όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας σχεδιάστηκαν και εφαρμόζουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, των μηδενικών απορριμμάτων και του κινήματος Slow Manufacturing. Ακόμη και η επιλογή να δραστηριοποιηθώ από ένα χωριό της Ελληνικής υπαίθρου βοηθάει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος τόσο των προϊόντων όσο και συνολικά της επιχείρησης».

Elis Made It

Η Ελισάβετ ορίζει μια επιχείρηση ως «ηθική» όταν «έχει μια ολοκληρωμένη επιλογή στην προμήθεια πρώτων υλών, στην παραγωγή των ειδών, στη διάθεσή τους και στον κοινωνικό αντίκτυπο. Στην ηθική παραγωγή είναι πολύ βασικά στοιχεία οι πρώτες ύλες να είναι από επιχειρήσεις με διαφάνεια τόσο στον τρόπο παραγωγής όσο και στον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω επιλέξει ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που μπορώ να γνωρίζω τόσο τις διαδικασίες λειτουργίας τους όσο και τον τόπο και τρόπο παραγωγής των πρώτων υλών τους (βαμβάκι και μπαμπού).

Elis Made It

»Για την ηθική παραγωγή, το ότι η επιχείρηση είναι μικρή βοηθάει στο να γίνονται προσωπικές συνεργασίες με ξεκάθαρο τρόπο και σεβασμό. Η διάθεση των ειδών, επίσης, είναι κομμάτι ενός ηθικού brand, καθώς η απευθείας διάθεσή τους στους καταναλωτές μειώνει τα ενδιάμεσα γκρίζα στάδια. Τέλος, κάτι που συχνά δεν συζητιέται είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος. Ένας βασικός στόχος της Elis Made It είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στις αρχές του zero waste και της κυκλικής οικονομίας, μέσω εργαστηρίων, ομιλιών, συζητήσεων, αρθρογραφίας και εθελοντικής δράσης σε κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι κάθε ηθικού brand».

Soap Up

Η Κατερίνα Αγραφιάδου είναι η ιδρύτρια του Soap Up Project, μιας επιχείρησης που έχει ως στόχο να απομακρυνθούν οριστικά τα πλαστικά μιας χρήσης από τον χώρο του μπάνιου. Για τον σκοπό αυτό παράγει σαπούνια σε μορφή μπάρας για κάθε πιθανή χρήση: shampoo, conditioner, σαπούνια και scrubs προσώπου, scrubs σώματος, ακόμα και σαπούνι για κατοικίδια. Όλα τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα με σκοπό την υψηλής ποιότητας περιποίηση του δέρματος και της τρίχας, και τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Κατερίνα Αγραφιάδου

Σύμφωνα με την Κατερίνα, δεν είναι δυνατόν να μηδενίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων της, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να το κρατήσει στο ελάχιστο. «Σε επίπεδο συσκευασίας, δεν υπάρχει πλαστικό και γίνεται χρήση της ελάχιστης δυνατής ποσότητας χαρτιού. Συνειδητά δεν χρησιμοποιώ αυτοκόλλητα και ευχαριστήριες κάρτες, αν και θα βοηθούσαν στην εμπειρία του πελάτη με το brand, καθώς πιστεύω πως το κόστος για το περιβάλλον (με χαρτιά σε μη ανακυκλώσιμο μέγεθος) είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη που θα λάμβανα ως επιχείρηση. Για την παραγωγή, έχω σταθερή συνεργασία με προμηθευτές από την Ελλάδα με σκοπό να μην υπάρχει μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα από τις μεταφορές για τις πρώτες ύλες μου, και πάντα ξαναγεμίζω τις συσκευασίες με τα υλικά, αντί να παίρνω και να πετάω πλαστικές συσκευασίες για τις μηνιαίες μου προμήθειες.

Soap Up

»Επίσης, τα υπολείμματα από την παραγωγή σαπουνιού δεν τα πετάω, αλλά τα επαναχρησιμοποιώ για την δημιουργία σαπουνιών για τα χέρια (τα σαπουνοβραχάκια!). Τέλος, συνεργάζομαι με δύο ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες μου δίνουν τα υποπροϊόντα από τη δική τους παραγωγή και δημιουργώ υψηλής λειτουργικότητας σαπούνια με μοναδικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα οι First Cold Brew μου δίνουν τους κόκκους καφέ που θα πετούσαν και φτιάχνω scrub σώματος, ενώ οι Alea Brewing Co. μου δίνουν λυκίσκο και βύνη από την παραγωγή μπύρας, και φτιάχνω shampoo κατά τις τριχόπτωσης και απαλό scrub σώματος αντίστοιχα. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες προάγεται η φιλοσοφία του zero waste, δημιουργούνται καινοτόμα προϊόντα και υπάρχει έντονα η αίσθηση της κοινότητας μεταξύ των επιχειρηματιών νέας γενιάς που έχουν ως κοινό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος».

Soap Up

Η ιδέα του Soap Up Project «γεννήθηκε» μια ημέρα που η Κατερίνα ήταν στο μπάνιο! «Μια μέρα που καθάριζα το μπάνιο, συνειδητοποίησα πως πετάμε τόσες πλαστικές συσκευασίες μόνο από έναν χώρο του σπιτιού και προβληματίστηκα πολύ. Είχα ξεκινήσει ήδη να φροντίζω για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων της κουζίνας (με ανακύκλωση, αγορά χύμα προϊόντων σε δικούς μου περιέκτες κ.λπ.), αλλά δεν είχα καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος στο μπάνιο.

Soap Up

»Έτσι, αρχικά ξεκίνησα να αγοράζω σαπούνια σε μπάρα για την οικογένεια και στη συνέχεια έφτιαξα τα δικά μου. Έπειτα από έρευνα, είδα πως ο κόσμος δεν γνωρίζει σε βάθος το συγκεκριμένο πρόβλημα και αποφάσισα να ξεκινήσω μια επιχείρηση που να το λύνει και να ενημερώνει για θέματα zero waste και περιβάλλοντος».

The Soaphouse

Η Μαρία Στριγγλόγιαννη σπούδασε Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος και στη συνέχεια αποφάσισε να δημιουργήσει το The Soaphouse, παράγοντας πρωτίστως χειροποίητα φυσικά σαπούνια ψυχρής μεθόδου, με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και παρασκευάσματα βοτάνων, καθώς επίσης φυσικά προϊόντα περιποίησης, όπως έλαια, εκχυλίσματα, βάλσαμο χειλιών, κηραλοιφές, μάσκες περιποίησης αλλά και φυτικά κεριά.

Μαρία Στριγγλόγιαννη

«Θεωρούμε πως το zero waste είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα στο απόλυτο, στην ουσία μιλάμε για μία low waste φιλοσοφία και καθημερινότητα η οποία μπορεί να μετατραπεί σε zero waste όπου αυτό είναι εφικτό», μας λέει η Μαρία.

«Σίγουρα, ο βασικότερος ίσως παράγοντας που οδηγεί στη συσσώρευση απορριμμάτων είναι το πλαστικό, καθώς χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να αποικοδομηθεί. Στο πλαίσιο του zesto waste, συνειδητά ένα άτομο επιλέγει να κάνει λελογισμένη χρήση αγαθών, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που παράγει, και σίγουρα αγαθών χωρίς την παρουσία πλαστικού ή γενικότερα –όπου είναι εφικτό– συσκευασίας η οποία θα καταλήξει στα σκουπίδια.

The Soap House

»Σ’ αυτά τα βήματα κινούμαστε καθημερινά τόσο στην επιχείρησή μας, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αρχικά, ξεκινώντας από την παραγωγική διαδικασία, όλα τα στάδια είναι χειροποίητα, με ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα –αλλά και ρυπαντικό– καθώς όλο το παραγόμενο προϊόν χρησιμοποιείται. Ακόμη και οι άκρες των σαπουνιών που λειαίνονται και “περισσεύουν” επαναχρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα νέο σαπούνι με βάση το βαλσαμέλαιο και τρίμματα από όλα μας τα σαπούνια. Η μέθοδος παραγωγής που ακολουθούμε στα σαπούνια (ψυχρή μέθοδος) δεν απαιτεί τη θέρμανση των πρώτων υλών, οπότε χρησιμοποιεί την ελάχιστη δυνατή ενέργεια σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Επίσης, τα σαπούνια μας είναι Palm Oil Free (χωρίς φοινικέλαιο) καθώς η παραγωγή του φοινικέλαιου συμβαίνει πολλές φορές εις βάρος της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων στις χώρες παραγωγής του. Όσον αφορά τη συσκευασία, όλα τα μας τα προϊόντα συσκευάζονται σε οικολογικές και ανακυκλώσιμες συσκευασίες, χωρίς τη χρήση πλαστικού, και τα σαπούνια μας τυλίγονται σε ανακυκλωμένο χαρτί. Τέλος, προσπαθούμε να δημιουργούμε πολυλειτουργικά και δραστικά προϊόντα, έτσι ώστε να χρειάζεται λίγη ποσότητα αλλά και λιγότερα προϊόντα στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης (π.χ. σαπούνι κατάλληλο για χέρια, σώμα αλλά και μαλλιά ταυτόχρονα)».

The Soap House

Αφορμή για να ακολουθήσει η Μαρία zero waste πρακτικές ήταν «όταν άκουσα μία ομιλία στην οποία αναφέρθηκε ότι οι αλλαγές για έναν οικολογικό και zero waste τρόπο ζωής μπορεί να ξεκινήσουν από τον καθένα μας ξεχωριστά, αρκεί να κάνουμε μικρές αλλαγές οι οποίες θα δημιουργήσουν προσθετικά ένα πολύ μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο. Έτσι, σε κάθε μου επιλογή προσπαθούσα να κάνω και ένα βήμα προς το zero waste, κι ας μην το πετύχαινα πάντα. Όσον αφορά την επιχείρηση, από μόνο του το σαπούνι και τα στέρεα καλλυντικά αποτελούν μία στροφή προς τη zero waste καθημερινότητα, καθώς επιλέγοντάς τα γλιτώνουμε πληθώρα πλαστικών μπουκαλιών και όχι μόνο. Έχοντας αυτή την επιχείρηση πλέον, νιώθω πως κάθε βήμα που κάνω προς τη zero waste κατεύθυνση είναι διπλό, ένα από την πλευρά μου και ένα από την πλευρά του καταναλωτή που θα επιλέξει να δοκιμάσει και να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα μας».

Οι παραπάνω επιχειρήσεις έχουν υποστηριχτεί από το The People’s Trust, έναν ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €15.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ένα από τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που θα υποστηριχτούν είναι ότι η παραγωγική δραστηριότητά τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.