ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΗ ΜΟΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ
Στα τέλη του 2019, η Louise Xin ξεκίνησε να φτιάχνει ρούχα με ανακυκλωμένα υλικά. Σήμερα έχει τη δική της εταιρεία με ρούχα υψηλής ραπτικής διαθέσιμα μόνο προς ενοικίαση, την οποία θεωρεί κομμάτι του ανθρωπιστικού έργου που προσπαθεί να επιτελέσει.
Γνώρισα τη Louise Xin σε μια ομιλία που έδωσε στο Στρασβούργο με τίτλο: «Νοιαστείτε για το τι φοράτε: Μόδα και καταναγκαστική εργασία», στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκδήλωσης για τους νέους που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πριν αποφασίσω να μπω στην αίθουσα όπου θα μιλούσε, είχα διαβάσει ότι πρόκειται για μια Κινέζα σχεδιάστρια μόδας που μεγάλωσε στη Σουηδία και ήταν υπότροφος Ζαχάρωφ το 2022. Σήμερα ζει πλέον στο Παρίσι όπου δημιουργεί ρούχα από ανακυκλωμένα υφάσματα μόνο προς ενοικίαση και όχι προς πώληση, ενώ δίνει διαλέξεις και συμμετέχει σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.
«Αυτή τη στιγμή είμαι αρκετά απασχολημένη με το Oslo Freedom Forum και δεν θα μπορέσω να απαντήσω στα emails μου την υπόλοιπη εβδομάδα», μου λέει ευγενικά έπειτα από επικοινωνία μου μαζί της, στέλνοντας όμως παράλληλα πολύ ενδιαφέρον υλικό για εκείνη και τη δουλειά της.
Η Louise Xin και τα φορέματα από ανακυκλωμένα υλικά
Η Xin ξεκίνησε να ασχολείται με την υψηλή ραπτική στα τέλη του 2019, όταν δοκίμασε να πειραματιστεί με ανακυκλωμένα υλικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πήρε την απόφαση να ξεκινήσει μια εταιρεία με ρούχα υψηλής ραπτικής για ενοικίαση ως μια «ταπεινή», όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, προσπάθεια για αλλαγή στα πρότυπα και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
«Ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τη μόδα, αλλά μου πήρε λίγο χρόνο για να βρω το αντικείμενό μου», διαβάζουμε σε συνέντευξή της στη σκανδιναβική Vogue. «Αλλά μετά έφτιαξα ένα μεγάλο φόρεμα για ένα μουσικό βίντεο και σκέφτηκα έχει πλάκα να φτιάχνω αυτά τα τρελά φορέματα. Αυτό μου άνοιξε αυτόν τον εντελώς νέο κόσμο της υψηλής ραπτικής και ερωτεύτηκα αμέσως».
Τα φορέματα που δημιουργεί η Xin δεν μπορεί κάποιος να τα αγοράσει αλλά μπορεί να τα νοικιάσει για ειδικές περιστάσεις. «Προς το παρόν, όλα είναι χειροποίητα από εμένα στο ατελιέ μου, καθιστώντας κάθε φόρεμα ένα και μοναδικό», είχε αναφέρει σε διαδικτυακή της συνέντευξη το 2022.
Η υποτροφία Ζαχάρωφ και οι δράσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Πόσοι από εσάς ψωνίζετε από εταιρείες fast fashion; Ποιες εταιρείες είναι αυτές; Βγαίνοντας από αυτή την ομιλία πόσοι θα συνεχίσετε να το κάνετε; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκε να δώσει απαντήσεις το –εμφανώς αμήχανο– κοινό, έπειτα από προτροπή της Xin.
Όσο οι παραπάνω ερωτήσεις μονοπωλούσαν τη συζήτηση, βρήκα την ευκαιρία να ανακαλύψω διαδικτυακά μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ανθρωπιστική της δράση.
Το φθινόπωρο του 2021, η ίδια αφιέρωσε την πρώτη της επίδειξη μόδας στα ανθρώπινα δικαιώματα, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση. Επιπλέον, επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υπότροφος Ζαχάρωφ για το 2022 και παρουσίασε την πρώτη επίδειξη μόδας μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την καταναγκαστική εργασία στη βιομηχανία της μόδας.
«ΜΚΟ, ομάδες εμπειρογνωμόνων και άνθρωποι από όλο τον κόσμο ήρθαν αεροπορικώς για να συμμετάσχουν στην επίδειξη και στη συζήτηση στο πάνελ μας. Πιστεύω στη δύναμη του να ενώνεις τους ανθρώπους μαζί, να μαθαίνεις ο ένας από τον άλλο και να βλέπεις διαφορετικές προοπτικές. Δεν έχω καθόλου την απάντηση για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά – εγώ και η μάρκα μου μπορούμε να παίξουμε μόνο έναν μικρό ρόλο», δήλωσε μετά το show.
Η ιδέα στην οποία βασίζει τη δουλειά της είναι ότι η βιωσιμότητα δεν είναι ξεχωριστή από την ανθρώπινη κατάσταση. «Για μένα, το να δουλεύω με τη βιωσιμότητα, τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι στην πραγματικότητα το ίδιο πράγμα. Όλοι έχουμε ευθύνες μέσα στην κοινωνία μας», είχε δηλώσει στη Vogue.
Τον Αύγουστο του 2021 είχε αφιερώσει μια ψηφιακή επίδειξη μόδας στους Ουιγούρους, μια μουσουλμανική μειονότητα που δέχεται εδώ και χρόνια συστηματικές διώξεις από την Κίνα, προκειμένου να ευασθητοποιήσει σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι από τη συγκεκριμένη επίδειξη.
Το «αποτύπωμα» της ομιλίας της
Βγαίνοντας από την αίθουσα της παρουσίασης, στο μυαλό μου τριγύριζαν διάφορες σκέψεις. Για το fast fashion, την προέλευση της μπλούζας που φορούσα όση ώρα άκουγα την Xin και το ερώτημα αν η κατάσταση είναι όντως αναστρέψιμη.
Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο με έφερε μπροστά σε σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, από το οποίο απέσπασα την παρακάτω παράγραφο:
«Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), περίπου 260 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε όλο τον κόσμο. Από αυτά, η ΔΟΕ εκτιμά ότι 170 εκατομμύρια απασχολούνται στην παιδική εργασία, η οποία ορίζεται από τον ΟΗΕ ως "εργασία για την οποία το παιδί είναι είτε πολύ μικρό –εργασία που γίνεται κάτω από την απαιτούμενη ελάχιστη ηλικία –είτε εργασία η οποία, λόγω της επιβλαβούς φύσης ή των συνθηκών της, θεωρείται συνολικά απαράδεκτη για τα παιδιά και απαγορεύεται"».