ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΕΜΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ
Ένα μουσείο στη Βιέννη επιλέγει έναν πρωτότυπο τρόπο για να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες του γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Μπαίνεις στο Μουσείο Leopold στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και αυτό που σκέφτεσαι είναι ότι κάτι έχει ξεφύγει από τους υπευθύνους, γιατί αρκετοί από τους πίνακές του κρέμονται λίγο στραβά. Κι όμως, η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία. Διάσημοι πίνακες με τοπία μεγάλων ζωγράφων, ανάμεσά τους οι Tina Blau, Gustav Klimt και Egon Schiele, τοποθετήθηκαν σκόπιμα με μια μικρή κλίση στους τοίχους του μουσείου.
Σκοπός των υπευθύνων είναι, μέσα από την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει το μουσείο σε συνεργασία με το δίκτυο Climate Change Centre Austria (ένα από τα ιδρύματα της χώρας στον τομέα της κλιματολογίας και της έρευνας για τις επιπτώσεις του κλίματος), να δείξουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω της κλιματικής αλλαγής και τον τρόπο με τον οποίο οι ισορροπίες στη φύση ανατρέπονται.
Ένα μουσείο θίγει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής
«Μαζί με το Μουσείο Leopold και τους επιστημονικούς μας συνεργάτες θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα αυτό χωρίς να φτιάξουμε ούτε μια αφίσα ή κάποια άλλη έντυπης μορφής διαφήμιση», λέει ο Christian Hellinger, επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος στην εταιρεία Wien Nord Serviceplan, που συνέλαβε την υλοποίηση της πρωτότυπης αυτής ιδέας.
Το μότο της καμπάνιας «A Few Degrees More (Will Turn the World into an Uncomfortable Place)» δεν είναι πολύ αισιόδοξο, αλλά αποτυπώνει αυτό που εδώ και χρόνια φωνάζουν οι επιστήμονες, ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά μερικούς μόνο βαθμούς Κελσίου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους τρέχοντες υπολογισμούς, μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να προκαλέσει σύντομα την εξαφάνιση φυσικών τοπίων, όπως αυτά που αποτυπώνονται στους πίνακες των παραπάνω καλλιτεχνών.
Μια συνέργεια για την κοινωνία
«Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα που μεταφέρει ιδέες, η αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων της κοινωνίας μας αποτελεί κεντρικό καθήκον μας. Τα μουσεία τέχνης είναι μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν τον κόσμο μέσα από τον φιλτραρισμένο φακό του οράματος ενός καλλιτέχνη και όπου έρχονται αντιμέτωποι με θέματα, τρόπους σκέψης και κοσμοθεωρίες που μερικές φορές μπορεί να είναι άβολα ή προκλητικά. Τα μουσεία έχουν έναν βιώσιμο ρόλο στην κοινωνία, μέσα από τη διατήρηση και τη διδασκαλία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χώροι έμπνευσης και προβληματισμού για την ύπαρξή μας και έτσι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά τις μελλοντικές μας ενέργειες, κάνοντας τα κοινωνικά φαινόμενα πιο ορατά. Υπό αυτή την έννοια, εμείς στο μουσείο δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους στόχους του κινήματος ενάντια στην κλιματική αλλαγή», τονίζει ο Hans-Peter Wipplinger, διευθυντής του Μουσείου.
Κατά την Helga Kromp-Kolb, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της CCCA και κλιματολόγο, η παρέμβαση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να γίνουν προσιτά στο κοινό δεδομένα που σε γενικές γραμμές είναι δύσκολα κατανοητά. Επιπλέον, μέσω της δράσης αυτής οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια άβολη αλήθεια με έναν αντισυμβατικό τρόπο.
«Η απλή μεταφορά γνώσης δεν προκαλεί ικανοποιητικό βαθμό δράσης. Οι συνεργασίες με καλλιτέχνες ή ιδρύματα τέχνης μπορούν να χτίσουν γέφυρες, καθώς προσφέρουν πιο προκλητικές μορφές και δυνατότητες ενασχόλησης με το κοινό», προσθέτει η επικεφαλής του γραφείου του CCCA, Claudia Michl.
Η δράση «τρέχει» στο Μουσείο Leopold από τις 22 Μαρτίου έως τις 26 Ιουνίου.