«FLOWING FREE»: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΤΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΓΛΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Με μια ανάρτηση στο Instagram, ο Tim Fu παρουσίασε το «Flowing Free», ένα γλυπτό εμπνευσμένο από τον τραγικό θάνατο της Μαχσά Αμινί, στο Ιράν. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτό το σύμβολο, που εξυμνεί τη θηλυκότητα και την ελευθερία.
Γυναικεία μαλλιά που κυματίζουν ελεύθερα, σε μνημειώδεις διαστάσεις, στη μέση μιας κεντρικής πλατείας της Τεχεράνης: Aυτό είναι το «Flowing Free», το γλυπτό που έχει κατακλύσει τις οθόνες μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το έργο-σύμβολο του αγώνα των γυναικών του Ιράν δημιούργησε ο Tim Fu, από το λονδρέζικο γραφείο Zaha Hadid Architects, ο οποίος μιλάει αποκλειστικά στο OW.
Συγκινημένος όσο και οργισμένος, ο αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης εξηγεί πώς τον επηρέασε ο θάνατος της 23χρονης Μαχσά Αμινί, έπειτα από τη σύλληψή της από την ιρανική αστυνομία ηθών, με την αιτιολογία πως τα μαλλιά της παρανόμως φαίνονταν μέσα από το χιτζάμπ.
Το άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το Ιράν, όπου οι γυναίκες διαδηλώνουν και κόβουν συμβολικά τα μαλλιά τους, καθώς και η βίαιη καταστολή που έχει οδηγήσει στο θάνατο δεκάδων ακόμα ανθρώπων, ήταν τα γεγονότα που τον ώθησαν να ταχθεί αδιαπραγμάτευτα με την πλευρά των γυναικών, να μην μείνει αμέτοχος.
– Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το γλυπτό «Flowing Free»;
Όταν άκουσα την είδηση για την Μαχσά Αμινί, αισθάνθηκα αηδία και θυμό. Δεν μπορούσα να τη βγάλω με τίποτα από το μυαλό μου, αναλογιζόμενος και αντίστοιχα γεγονότα, όπως τα εγκλήματα τιμής. Καθώς άρχισε να δημιουργείται το κίνημα, συνειδητοποίησα πως πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο, πως αυτό το γεγονός γίνεται και ο καταλύτης για τον ιρανικό λαό –ιδίως για τις γυναίκες– για να αντισταθούν στην καταπίεση. Γι’ αυτό αποφάσισα να βοηθήσω κι εγώ την αντίσταση, ευαισθητοποιώντας το κοινό και δείχνοντας αλληλεγγύη. Όλες τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα τις έχουν κερδίσει οι ήρωες και οι ηρωίδες του παρελθόντος, οφείλουμε να στηρίζουμε τους αγώνες, ο καθένας με τα μέσα του.
– Το έργο αποπνέει μια δυναμική που δύσκολα προσπερνά κανείς. Μας περιγράφετε τι θέλατε να αποτυπώσετε;
Θέλησα να εξυμνήσω το ίδιο ακριβώς το αντικείμενο της καταπίεσης: τα γυναικεία μαλλιά. Τα μακριά μαλλιά που κυματίζουν στον άνεμο είναι φυσικά και όμορφα, ένα σύμβολο θηλυκότητας αλλά και ελευθερίας. Θέλω να δείξω στον κόσμο – και ειδικότερα στα άτομα που βιώνουν διακρίσεις λόγω φύλου– ότι η θηλυκότητα δεν πρέπει να υφίσταται καταπίεση και να κρύβεται ντροπιασμένη, αλλά να εξυμνείται. Το ίδιο και η γενναιότητα όλων των γυναικών που αντιστέκονται σήμερα και έχουν αντισταθεί και στο παρελθόν. Επιθυμώ έναν κόσμο όπου οι γυναίκες μπορούν να είναι αυτές που θέλουν χωρίς φόβο.
– Σας ξάφνιασε η τόσο θερμή ανταπόκριση του κόσμου στο έργο σας;
Ναι! Η αλήθεια είναι πως έγινε πολύ πιο viral από ό,τι φανταζόμουν. Αλλά, ως καλλιτέχνης, νιώθω απίστευτα συγκινημένος που οι αξίες που διέπουν το έργο μου έχουν απήχηση σε πολλούς ανθρώπους.
– Στα αρχιτεκτονικά σας σχέδια, εξερευνάτε το νέο και πολλά υποσχόμενο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Πώς εφαρμόσατε την τεχνολογία AI στο «Flowing Free»;
Έχω αρχίσει πρόσφατα να εφαρμόζω τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στα αρχιτεκτονικά μου σχέδια, αξιοποιώντας προγράμματα όπως το Midjourney και το Dalle2. Έμπνευσή μου αποτελεί η ομορφιά της φύσης και για το έργο αυτό, παρομοίως, ήταν η ανθρώπινη ομορφιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έδωσα εντολή για τη δημιουργία εικόνων ενός γλυπτού με έναυσμα τα μακριά μαλλιά, εντός μιας πλατείας. Μετά από εκατοντάδες διορθώσεις-επαναλήψεις, ενοποίησα και ολοκλήρωσα το έργο.
– Πώς έχετε οραματιστεί την τοποθέτηση του γλυπτού σας;
Σχεδίασα το «Flowing Free» με σκοπό να τοποθετηθεί μελλοντικά σε μια σημαντική πλατεία στην καρδιά της Τεχεράνης. Οραματίζομαι να βρει εκεί τη θέση του σε μια νέα εποχή του Ιράν, όπου θα εγκωμιάζονται η θηλυκότητα και η ελευθερία, και το λαϊκό κίνημα θα έχει αφήσει το σημάδι του στην Ιστορία.