ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ο Ιωάννης Παπανικολάου, πρωταθλητής Ελλάδας στην ποδηλασία, μιλάει στο OW για τον επόμενο ποδηλατικό του αγώνα, όπου θα διανύσει περίπου 4.000 χιλιόμετρα.
Ο Έλληνας ποδηλάτης Ιωάννης Παπανικολάου είναι ανάμεσα στους περίπου 300 αθλητές που θα συμμετάσχουν στο Transcontinental Race, έναν από τους μεγαλύτερους ποδηλατικούς αγώνες υπεραποστάσεων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και στον οποίο οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπερνούν τους 1.000 αθλητές.
Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου από την πόλη Geraardsbergen του Βελγίου και θα ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη έπειτα από περίπου 17 ημέρες (!) και αφού οι αθλητές θα έχουν διανύσει μια απόσταση περίπου 4.000 χιλιομέτρων.
Ο κ. Παπανικολάου μοιράστηκε μαζί μας μερικές σκέψεις για την απόφασή του να συμμετάσχει σε αυτή την ποδηλατική πρόκληση, μιλώντας για τις προσδοκίες αλλά και την προετοιμασία του για το Transcontinental Race.
– Αρχικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς πήρατε την απόφαση να λάβετε μέρος σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα;
Η απόφαση να λάβω μέρος σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα σίγουρα δεν ήταν εύκολη ούτε και βιαστική. Για να ανταποκριθεί κανείς σε έναν αγώνα υπεραντοχής χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία, αφοσίωση στον στόχο και αρκετά ψυχικά αποθέματα ώστε να μην παρεκκλίνει από τα πλαίσια πειθαρχίας και συγκέντρωσης που θέτει στον εαυτό του.
Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το ότι διατηρώ τη δική μου επιχείρηση, παραδίδω μαθήματα ποδηλασίας σε παιδιά και ενήλικες και απασχολούμαι και στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, έκαναν ακόμη δυσκολότερη την απόφασή μου να δηλώσω συμμετοχή στο Transcontinental Race Νο9.
Ωστόσο, όταν το αποφάσισα το έκανα συνειδητά γιατί σίγουρα είναι ένας στόχος που θα ήθελα να κατακτήσω και ανυπομονώ για τις αξέχαστες εμπειρίες και στιγμές που θα μου προσφέρει.
– Τι προσδοκίες έχετε από τον αγώνα;
Προσβλέπω πρωτίστως στη χαρά και την ικανοποίηση που θα λάβω από τον συγκεκριμένο αγώνα, μέσω των εμπειριών που θα αποκτήσω και των εικόνων της φύσης που θα αντικρίσω. Επίσης, η κοινωνική συναναστροφή με συναθλητές και λάτρεις της ποδηλασίας πάντα με εμπνέει και με γεμίζει δύναμη και όρεξη να προσφέρω ακόμα περισσότερα στον χώρο της ποδηλασίας.
– Τι δυσκολίες έχει ένας ποδηλατικός αγώνας όπως ο Transcontinental Race;
Οι δυσκολίες είναι πολλές και εύκολα μπορεί κανείς να τις σκεφτεί αν αναλογιστεί ότι πρόκειται για έναν unsupported –δηλαδή χωρίς βοήθεια από τρίτους– αγώνα υπεραντοχής 4000 χλμ, κατά μήκος διαφορετικών χωρών της Ευρώπης με δύσκολες διαδρομές τις οποίες ίδιος ο αθλητής πρέπει να έχει επιλέξει και σχεδιάσει εκ των προτέρων, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Οι καιρικές συνθήκες, η κούραση, η έλλειψη ύπνου και σωστής διατροφής και η συνεχής ποδηλασία για την κάλυψη των απαιτούμενων χιλιομέτρων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είναι μερικές από τις βασικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω.
«ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΞΕΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΟΥ».
– Πώς ξεπερνάει κάποιος την ψυχική και σωματική κούραση κατά τη διάρκεια της διαδρομής;
Αρχικά, θεωρώ ότι οι δυσκολίες ξεπερνιούνται από την αγάπη για την ποδηλασία και όλα τα οφέλη που αυτή προσφέρει αλλά και από την αδρεναλίνη που νιώθει κανείς όταν φτάνει στην πραγματοποίηση του στόχου του. Ωστόσο, για να γίνουν αυτά πράξη χρειάζεται –εκτός από την ψυχική δύναμη– μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αξιολόγηση και έπειτα τη σωστή προετοιμασία.
– Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία σας;
Η προετοιμασία μου αφορά κυρίως τρία στοιχεία. Το πρώτο είναι η φυσική κατάσταση, το δεύτερο ο εξοπλισμός όπως το ποδήλατο, οι ηλεκτρονικές συσκευές, το φαγητό και τα ρούχα, και το τρίτο ο σχεδιασμός της διαδρομής–στρατηγικής. Ειδικά το τελευταίο θεωρείται ένα δύσκολο στάδιο γιατί υπάρχουν αρκετά περάσματα που έχουν απαγορευτεί από τη διοργάνωση, όπως οι εθνικές οδοί και τα τούνελ. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις τη λειτουργία των συνόρων μεταξύ των χωρών αλλά και τη λειτουργία καταστημάτων όπως super market, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ που μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Γι’ αυτό απαιτείται αρκετός χρόνος και σωστή διαχείριση.
Όσον αφορά τη βελτίωση της φυσικής μου κατάστασης, αυτή περιλαμβάνει καθημερινή άσκηση, –προφανώς– ποδηλασία, κολύμβηση, εξειδικευμένες ασκήσεις στο γυμναστήριο, φυσικοθεραπεία, διατροφική υποστήριξή και εργομετρική αξιολόγηση. Επίσης, περιλαμβάνει εξειδικευμένη προετοιμασία με συγκεκριμένους ποδηλατικούς αγώνες. Όλα χτίζονται προοδευτικά με κύριο στόχο τη βελτίωση της απόδοσης σε όσο το δυνατόν συντομότερο διάστημα αλλά και την αποφυγή τραυματισμών.
– Θα μπορούσατε να πείτε ότι το Transcontinental Race είναι η μεγαλύτερη ποδηλατική πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα;
Είναι σίγουρα από τις πιο μεγάλες προκλήσεις, αν όχι η μεγαλύτερη. Όλα τα χρόνια της ποδηλατικής απασχόλησής μου ως αθλητή και προπονητή έθετα στόχους και προκλήσεις στον εαυτό μου προκειμένου να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι.
Μετά τον περσινό αγώνα «Olympus Bike Challenge» που καθιέρωσα ως αγώνα αντοχής στην Ελλάδα με αφετηρία την Αθήνα, κατεύθυνση προς Όλυμπο και επιστροφή πίσω στην Αθήνα, φάνηκε ως λογικό επακόλουθο το να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και σε έναν άλλο –ευρωπαϊκού βεληνεκούς– αγώνα υπεραντοχής, τον Transcontinental Race. Βέβαια, καθοριστικό παράγοντα αποτέλεσε και το γεγονός ότι ο τερματισμός θα είναι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην όμορφη Θεσσαλονίκη, και το ότι μέρος της διαδρομής αποτελούν πανέμορφες περιοχές της ενδοχώρας μας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του Ιωάννη Παπανικολάου κατά τη διάρκεια του αγώνα μέσα από την ιστοσελίδα https://dotwatcher.cc/events και τις προσωπικές του σελίδες σε Facebook & Instagram.