Freepik

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙΣ ΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΒΡΕΦΟΣ;

Μια μαία που έχει προσφέρει την πρώτη αγκαλιά σε χιλιάδες παιδιά μοιράζεται μαζί μας τα συναισθήματα που της γεννά η επαφή με ένα βρέφος και σκέψεις για το βάρος που καλείται να σηκώσει μια μητέρα.

Πώς ορίζεται η γονεϊκή αγάπη; Πόση σημασία έχει το φύλο ή η βιολογία σε αυτήν τη σχέση; Το Lullaby Project επιστρέφει για 6η συνεχόμενη χρονιά και στη φετινή εκδοχή διευρύνεται το φάσμα της γονεϊκότητας, αναδεικνύονται διαφορετικές πτυχές της, ενώ μέσα από αυθεντικές μουσικές δημιουργίες προβάλλονται επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα με στόχο την επαγρύπνηση και την αποδοχή. Μία από τις ιστορίες, που γίνονται φέτος τραγούδι από την Danai Nielsen, είναι αυτή της Σοφίας Γεωργαντζή, μιας μαίας που έχει προσφέρει την πρώτη αγκαλιά σε χιλιάδες παιδιά.

«Είμαι μαία τα τελευταία 20 χρόνια. Ό,τι καλό είχα μέσα μου το έδωσα στη δουλειά μου, στις γυναίκες και στα μωρά που για πρώτη φορά έπιασαν τα χέρια μου. Η δουλειά αυτή μου πήρε πολλά, αλλά μου επέστρεψε περισσότερα», μου λέει.

Μια μαία στο πλευρό της γυναίκας

Γιατί αποφάσισε να γίνει μαία; «Όταν ήμουν μικρή, ήθελα να γίνω μαία γιατί αγαπούσα τα μωρά. Eνώ η δουλειά αυτή θα είχε πόνο και αίμα, στο τέλος μια καινούργια ζωή θα ερχόταν στον κόσμο κι εγώ θα ήμουν δίπλα στην πρώτη της πνοή. Τώρα που μεγάλωσα, κατάλαβα ότι έγινα μαία γιατί αγαπώ και θέλω να υποστηρίζω τη γυναίκα. Σέβομαι τον αγώνα της να βρει την προσωπική της ισορροπία μέσα σε μία πατριαρχική οικογένεια και κοινωνία, να ξεπεράσει την κριτική αν δεν γίνει μητέρα, να δεχτεί υποστήριξη όταν είναι έτοιμη να προσφέρει την αγάπη που έχει μέσα της. Προσπαθώ να την απενεχοποιήσω που δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι τέλεια».

«Έγινα μαία, γιατί θέλω να υποστηρίζω τη γυναίκα»
Freepik

Τα πιο ελεύθερα πλάσματα

Ποιες σκέψεις και συναισθήματα της γεννά η πρώτη επαφή με τα βρέφη; «Η πρώτη επαφή με τα βρέφη με γεμίζει αισιοδοξία. Το να βρίσκεσαι κάθε μέρα στην έναρξη της ζωής σού δίνει θάρρος να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις. Τα μωρά, τη στιγμή που γεννιούνται, είναι τα πιο αθώα πλάσματα και τα πιο ελεύθερα. Οι αντιδράσεις τους είναι αυθόρμητες. Από εκεί και πέρα υιοθετούν συμπεριφορές που τους υποδεικνύουν οι γονείς και οι άλλοι».

«Έγινα μαία, γιατί θέλω να υποστηρίζω τη γυναίκα»
Freepik

Η εγκατάλειψη

Η Σοφία από τη θέση της μαίας έχει κρατήσει στα χέρια της και βρέφη που για τον έναν ή τον άλλο λόγο οι γονείς τους εγκατέλειψαν. «Νιώθω απέραντη θλίψη για τα μωρά αυτά, τους ανθρώπους που στερήθηκαν το βασικό και πρωταρχικό συστατικό για την επιβίωσή τους: τη μητρική αγκαλιά. Είναι μωρά που αλλάχτηκαν, ταΐστηκαν, αλλά δεν πήραν την αγκαλιά και το χάδι και έτσι έμειναν “νηστικά” σε όλη τους τη ζωή. Στην αρχή κλαίνε γοερά, είναι απαρηγόρητα και όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα έρθει κανείς για αυτά, ότι κανείς δεν θα ανταποκριθεί στο κλάμα τους, καταρρέουν συναισθηματικά, δεν ξανακλαίνε και βυθίζονται στη σιωπή».

«Έγινα μαία, γιατί θέλω να υποστηρίζω τη γυναίκα»
Freepik

Η λέξη «μητέρα»

«"Μητέρα" σημαίνει αγάπη, ανιδιοτέλεια, στήριγμα, ασφάλεια. Αισθήματα που κουβαλάς σε όποια ηλικία κι αν είσαι. Όταν νιώθεις τη μητρική ομπρέλα να σε καλύπτει, η φράση που αβίαστα βγαίνει από το στόμα είναι το “κι εσύ τώρα βρέξε όσο θέλεις Ουρανέ μου”».

Το βάρος της γονεϊκότητας

«Σε κάθε τοκετό γεννιέται ένα νέο μωρό, αλλά και μια νέα μητέρα. Οι γονείς χρειάζονται υποστήριξη στον καινούργιο τους ρόλο, που είναι όμορφος, αλλά συνάμα δύσκολος. Η γέννηση του παιδιού είναι η αφετηρία. Το μεγάλωμα ενός συναισθηματικά υγιούς, συγκροτημένου και καλού ανθρώπου είναι ο στόχος. Η άνευ όρων, αλλά όχι άνευ ορίων, αγάπη και η αποδοχή, καθώς και το παράδειγμα και η προσωπικότητα των γονέων επηρεάζουν ολοκληρωτικά και καθορίζουν καταλυτικά τον ψυχισμό και τη ζωή του παιδιού. Μέσα από την πορεία αυτή έρχονται ξανά σε επαφή με την αθωότητα. Μέσα από την αλληλεπίδραση οι δύο γονείς αλλάζουν και γίνονται συνήθως καλύτεροι άνθρωποι».

«Έγινα μαία, γιατί θέλω να υποστηρίζω τη γυναίκα»
Freepik

Ιστορία ειπωμένη με μουσική

Ποια είναι, όμως, η ιστορία που θα ακούσουμε φέτος από την Danai Nielsen; «Είναι το ταξίδι προς την μητρότητα και τη γονεϊκότητα, το θαύμα του γυναικείου σώματος και τη δύναμη της μητέρας να γεννήσει το παιδί της. Η πρώτη ανάσα, το καλωσόρισμα, η πρώτη αγκαλιά. Είναι ένας πιο ειρηνικός τρόπος, χωρίς βία και παρεμβάσεις, να έρχεται ο νέος άνθρωπος στον κόσμο».

«Η συνεργασία με την Danai ήταν άψογη. Είναι μια τρυφερή και ευαίσθητη ύπαρξη, που αντιλαμβανόταν και τις πιο λεπτές αποχρώσεις από όσα έλεγα και όσα ζω. Το βούρκωμα των ματιών της και η συγκίνησή της μου θύμισαν κι εμένα πόσο όμορφη είναι η δουλειά μου, η δουλειά της μαίας, κάτι που μερικές φορές η ρουτίνα της καθημερινότητας με κάνει να ξεχνάω».

Το φετινό Lullaby Project πραγματοποιείται την Δευτέρα 29/05 (στις 19.30). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.