ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΛΛΑΡΟΥ: «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»
Καλλιτέχνιδα, επιμελήτρια και διοργανώτρια εκθέσεων, συγγραφέας, μα πάνω απ’ όλα λάτρις της τέχνης, η Αλεξάνδρα Κολλάρου καταφέρνει να την εντάσσει με πολλές διαφορετικές μορφές στην καθημερινότητα, ενώ αντιμετωπίζει και την ίδια τη ζωή σαν μια μορφή τέχνης.
Η Αλεξάνδρα Κολλάρου δραστηριοποιείται στον εικαστικό χώρο τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζοντάς τον από την καλή κι από την ανάποδη, μέσα από τις πολλές διαφορετικές της ιδιότητες. Ανήσυχη και με πάθος, αναζητά διαρκώς νέες δημιουργικές ιδέες, με εργαλεία την αισθητική, τη θετική διάθεση και φυσικά το απίθανο –συχνά καυστικό– της χιούμορ.
Όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται στο νέο της εγχείρημα, τα «Βασιλικά Τεχνουργήματα», που είναι η πρώτη της προσωπική συλλογή χειροποίητων κεραμικών. Χρηστικό αντικείμενο αλλά και έργο τέχνης ταυτόχρονα, κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και ιδιαίτερο, όπως εμείς.
Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα της συλλογής, μέσα από ατάκες-conversation starters πάνω στα κεραμικά: η αναζήτηση της διαφορετικότητάς μας, η αποδοχή και ο εναγκαλισμός των ατελειών μας. Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά μας και κάνουν την καθημερινότητα μας ξεχωριστή.
Την Αλεξάνδρα Κολλάρου τη γνώρισα πριν αρκετά χρόνια, όταν συμμετείχα στην «Έκπληξη», μια φιλανθρωπική έκθεση που διοργάνωνε σε συνεργασία με την Κλίμακα, τα έσοδα της οποίας πήγαιναν σε άστεγους συμπολίτες μας. Με κέρδισε αμέσως με τον δυναμισμό, την ενέργεια και την επιμονή της, με τα οποία κατάφερε να συγκεντρώσει εκατοντάδες καλλιτέχνες πρόθυμους να διαθέσουν έργα τους για την ενίσχυση του προγράμματος υποστήριξη αστέγων.
Από τότε την παρακολουθώ στενά, απολαμβάνοντας την πολυσχιδή δραστηριότητα της, είτε πρόκειται για νέες εικαστικές συνεργασίες και διοργανώσεις εκθέσεων, είτε μέσα από μια ματιά στον κόσμο της, τις περιγραφές από τα ταξίδια στο blog της, τα βιβλία που απολαμβάνει και τους καλλιτέχνες που θαυμάζει.
H Αλεξάνδρα Κολλάρου σε πρώτο πρόσωπο
– Πες μας λίγα λόγια για σένα και τη δουλειά σου.
Είμαι η Αλεξάνδρα και είμαι καλλιτέχνης, γυναίκα, άνθρωπος που τυχαίνει να βρίσκεται εδώ τώρα. Δημιουργώ πράγματα που κάνουν τη ζωή πιο όμορφη. Θέλω αυτά που φτιάχνω να ανεβάζουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τη διάθεσή σου. Μου αρέσει να προσθέτω τέχνη στην καθημερινότητα, βλέπω όμως και τη ζωή σαν μία μορφή τέχνης.
– Έχεις μια έντονη παρουσία στον χώρο της τέχνης από το 1993, μέσα από διαφορετικές ιδιότητες. Ποιον «ρόλο» απολαμβάνεις περισσότερο;
Κάθε ρόλος έχει τη δική του χάρη και στιγμή, ο καθένας προσφέρει το δικό του είδος ικανοποίησης. Τα βλέπω όλα σαν διαφορετικές δημιουργικές εκφράσεις. Ωστόσο, αυτή τη περίοδο με εκφράζει περισσότερο η δημιουργία με τα χέρια. Με χαλαρώνει και με αναζωογονεί, την αντιλαμβάνομαι σαν χειρωνακτικό διαλογισμό.
– Έχεις ένα απολαυστικό και ενίοτε καυστικό χιούμορ που εντάσσεις στις περισσότερες δουλειές σου. Πόσο σημαντικό προσόν το θεωρείς στην καθημερινότητα αλλά και σε επαγγελματικό πλαίσιο;
Η ζωή γενικά και η ελληνική καθημερινότητα ειδικά μού φαίνονται πρωτίστως εξωφρενικές. Αν δεν αντιμετωπίζεις κάποια πράγματα με χιούμορ, κινδυνεύεις να πέσεις σε απελπισία. Στη δουλειά μου όποτε μπορώ προσθέτω μια χιουμοριστική νότα, κάτι σαν κλείσιμο του ματιού. Αν το δεις και σε κάνει να χαμογελάσεις, έστω στιγμιαία, το έργο έχει εκπληρώσει την αποστολή του, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο. Χρειαζόμαστε λιγότερα μούτρα και περισσότερα χαμόγελα. Το γέλιο είναι υγεία, ψυχική πρώτα απ’ όλα, και ομορφαίνει υπερβολικά όποιον το φοράει. Χρειάζεται άλλο επιχείρημα;
Μοναδικά κεραμικά
– Τα «Βασιλικά Τεχνουργήματα» είναι η πρώτη προσωπική σου συλλογή κεραμικών, σε συνεργασία με την Μπλε Ζέβρα. Πες μας λίγα λόγια για αυτό το εγχείρημα.
Οι δημιουργίες μου έχουν μέσα τους ένα κομμάτι από τον εαυτό μου, κάθε έργο περιέχει αγάπη και θετική πρόθεση από μένα για σένα. Η αλχημεία αυτή πραγματοποιείται στο εργαστήριο της Μπλε Ζέβρας. Μία βασική διάσταση του εγχειρήματος είναι ότι δρα ως αντίδοτο στην αυτοματοποίηση, την ομογενοποίηση που βιώνουμε συστηματικά και προοδευτικά όλο και περισσότερο. Σήμερα έχουμε όλοι το ίδιο τηλέφωνο, φοράμε τα ίδια ρούχα, βλέπουμε τις ίδιες ταινίες στην ίδια πλατφόρμα, χρησιμοποιούμε τις ίδιες εφαρμογές... Τα κεραμικά αυτά λένε το αντίθετο: ο καθένας θα έχει το δικό του και θα είναι μοναδικό. Θέλω όποιος έχει στα χέρια του ένα έργο μου να αισθάνεται ξεχωριστός.
– Χαρακτηρίζεις τα κεραμικά σου ως statement pieces και conversation starters. Το σίγουρο είναι ότι φέρνουν ένα χαμόγελο στα χείλη και σε καμια περίπτωση δεν μπορείς να τα αποκαλέσεις απλά και μόνο χρηστικά αντικείμενα. Ποιο είναι το concept;
Είναι κάτι ανάμεσα σε χρηστικά αντικείμενα και έργα τέχνης, τελικά διαλέγεις εσύ πως θέλεις να ζήσεις μαζί τους. Κάθε κομμάτι (ακόμη και αυτά της prêt-à-porter συλλογής) είναι μοναδικό και εξ ορισμού ιδιαίτερο, κάτι σαν προσιτή καθημερινή πολυτέλεια. Μπορείς λοιπόν αν θέλεις να τρως κάθε μέρα μέσα από ένα έργο τέχνης ή, αν προτιμάς, να το κρεμάσεις στον τοίχο να το βλέπεις. Ό,τι και διαλέξεις, όταν δεις το βάζο (εμπνευσμένο από το) Facebook που ρωτάει «Τι σκέφτεσαι;» ή το μπολ που λέει «Δίαιτα από Δευτέρα», και η δήλωση θα γίνει και η κουβέντα θα ανοίξει. Πρώτη τους δουλειά πάντως είναι να σου φτιάχνουν τη μέρα, κάθε μέρα!
– Εκτός από τα διαθέσιμα έργα, δέχεσαι και ειδικές παραγγελίες. Πώς αισθάνεσαι όταν καλείσαι να κάνεις αντικείμενα «κομμένα και ραμμένα» πάνω στην προσωπικότητα του πελάτη σου;
Μου αρέσει ακόμη περισσότερο. Το σημείο αφετηρίας μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός (μία επέτειος) ή μία αφηρημένη ιδέα (θέλω να δείξω σε κάποιον ότι τον θεωρώ μοναδικό αλλά δεν ξέρω πώς). Αναλαμβάνω εγώ λοιπόν να βρω και να ερμηνεύσω το πώς. Μου δίνει μεγάλη χαρά και με τιμά όταν κάποιος με εμπιστεύεται για κάτι τόσο προσωπικό.
– Ποια είναι η πιο ιδιαίτερη παραγγελία που σου έχουν κάνει ως τώρα;
Όλες ιδιαίτερες είναι, δεν ξεχωρίζω κάποια, γιατί όλες έχουν τον ίδιο βαθμό πρόκλησης: να κάνω τον άλλο ευτυχισμένο μέσα από τη δουλειά μου. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίζεται κάθε φορά.
– Η συλλογή περιλαμβάνει και αντικείμενα για τα κατοικίδιά μας. Ποια η σχέση σου με τους τετράποδους φίλους μας;
Κατ’ αρχάς υπάρχει ο απόλυτος έρωτας που ακούει στο όνομα Κάγια, ένα μικρό σκυλάκι μεικτής ράτσας. Είναι μέλος της οικογένειάς μας εδώ και 4,5 χρόνια και είναι φυσικά η μούσα μου. Αγαπάω πολύ τα ζώα, ειδικά οι σκύλοι είναι η καλύτερη παρέα. Γι’ αυτό και στα πιάτα τους η εξατομίκευση, το να γράψουμε δηλαδή επάνω το όνομά τους, είναι δώρο από εμένα. Είναι στα άμεσα σχέδιά μου να κάνω μία εικαστική δράση για τα αδέσποτα.
Η Αλεξάνδρα Κολλάρου και η τέχνη στην Ελλάδα
– Μέσα από την δουλειά σου προωθείς μια συνειδητά θετική προσέγγιση της ζωής. Είτε μέσα από το χιούμορ και την όμορφη διάθεση είτε μέσα από πιο «χειροπιαστές» εκστρατείες. Μπορεί τελικά η τέχνη να σώσει τον κόσμο;
Δεν ξέρω αν μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να σώσει τον εαυτό μας, πρώτα απ’ όλα από την παράνοια. Δεν δέχομαι να συμμετάσχω σε ασκήσεις μιζέριας, η ζωή φέρνει και άσχημα γεγονότα –είναι μάλιστα γεμάτη από αυτά–, πρέπει να το αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε. Επικεντρωνόμαστε στο θετικό και προσθέτουμε ποιότητα με τα μέσα που διαθέτουμε. Για εμένα αυτό έχει διάφορες εκφράσεις: μπορεί π.χ. να οργανώσω μία δράση για να συγκεντρώσουμε χρήματα για έναν καλό σκοπό, να γράψω κάτι που θα σε κάνει να αισθανθείς λιγότερο μόνος ή να φτιάξω ένα φλιτζάνι που θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
– Στο βιβλίο σου «Η Ελληνική Τέχνη από το Α ως το Ω» ορίζεις τον Έλληνα καλλιτέχνη ως μια «εμπνευσμένη, ενίοτε εσωστρεφή και σίγουρα βασανισμένη φιγούρα που προσπαθεί, χρησιμοποιώντας το όποιο ταλέντο του να επιβιώσει στην αδυσώπητη ελληνική πολιτιστική ζούγκλα. Πρέπει να τον θαυμάζουμε για το τολμηρό –στα όρια του απονενοημένου– κάλεσμά του». Ποιον Έλληνα καλλιτέχνη θαυμάζεις και θα ήθελες να βγεις μαζί του για ένα βράδυ; Ποια ερώτηση θα του έκανες;
Θαυμάζω όλους τους Έλληνες καλλιτέχνες γιατί είναι αντιμέτωποι με ένα πολύ δύσκολο έργο: να επιβιώσουν με πενιχρά μέσα και δυνατότητες σε ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον. Και μάλιστα σε συνθήκες υπερπληθυσμού. Θα ήθελα να κάνω ένα μεγάλο πάρτι και να τους καλέσω όλους να διασκεδάσουμε και να κάνουμε μία ομαδική άσκηση θετικής προβολής για να αλλάξει η μοίρα τους. Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, θα έβγαζα έξω τον Κωνσταντίνο Βραζιώτη για να γιορτάσουμε τη νέα μας συνεργασία. Κάτι σας ετοιμάζουμε μέσα στον επόμενο μήνα.
– Ποιες είναι οι συνήθειες που προσπαθείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου ώστε να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό και όσο τον δυνατόν απαλλαγμένο από άγχος τρόπο ζωής;
Η τέχνη λειτουργεί για εμένα σαν μορφή ψυχοθεραπείας. Με ενδιαφέρουν ωστόσο εξαιρετικά οι νέες τάσεις στον τομέα της ευεξίας και της αυτοβελτίωσης, το ευ ζην. Διαβάζω βιβλία και παρακολουθώ τα διεθνή μέσα – και το OW, εννοείται! Θέλω να γνωρίζω –και συνήθως να δοκιμάσω– κάθε νέα πρόταση. Εκτός από τα στοιχειώδη –γυμνάζομαι συστηματικά και προσέχω τη διατροφή μου–, φροντίζω να γελάω κάθε μέρα, να είμαι «παρούσα» και ευγνώμων για όσα έχω. Απομακρύνομαι απο τους τοξικούς ανθρώπους στον βαθμό που μπορώ. Μεγαλώνοντας με απασχολεί περισσότερο η ποιότητα ζωής και πώς μπορώ να την προσφέρω στον εαυτό μου. Όταν μιλάω για ποιότητα, αναφέρομαι πρωτίστως στη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου όπως επιθυμείς και στην απουσία του στρες. Αν και η συγκεκριμένη μάχη είναι αέναη...
– Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
Αυτό το διάστημα ετοιμάζω την ανοιξιάτικη συλλογή κεραμικών αλλά και μία σειρά από μεταξοτυπίες. Θέλω να φτιάξω ένα e-shop με δικές μου δημιουργίες και συνεργασίες με επιλεγμένους εικαστικούς και designers – αυτή είναι η #1 επιθυμία μου και θα γίνει πραγματικότητα μόλις μπορέσω να το οργανώσω. Να εκφράζομαι μέσα από τα έργα μου –είτε αυτά είναι κεραμικά, είτε σαγιονάρες, είτε κείμενα και βιβλία– και να το μοιράζομαι με τους άλλους. Αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω, απλά να το κάνω καλύτερα. Σε 10 χρόνια θέλω επίσης να έχω τέλειο σώμα και να είμαι ένας ήρεμος και συνειδητοποιημένος άνθρωπος που θα δίνει χαρά σε όποιον έρχεται δίπλα του!