ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΙΝΗΤΑ; ΕΓΙΝΕ!
Ο κόσμος της Formula E υποδέχτηκε ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο από άχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές, το οποίο μπορεί να μην είναι ακριβώς αγωνιστικό, αλλά αναδεικνύει πόσες δυνατότητες έχουν πράγματα που θεωρούμε απλώς σκουπίδια.
Φαντάζεσαι το παλιό, αχρηστευμένο –και πιθανώς σπασμένο– smartphone σου να τρέχει σε πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου; Κατά μία έννοια θα μπορούσε, αν είχε φτάσει στα κατάλληλα χέρια. Εκείνα που κατασκεύασαν το Recover E, ένα ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο όπως αυτά που τρέχουν στους αγώνες Formula E.
Σωστά διάβασες: Formula E. Είναι το πρωτάθλημα μηχανοκίνητου αθλητισμού με μονοθέσια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρόμοια στην όψη με εκείνα της Formula 1. Ο θεσμός της Formula E γεννήθηκε το 2011, ο πρώτος αγώνας έγινε τρία χρόνια μετά, ενώ πλέον βρισκόμαστε στην 3η γενιά ηλεκτροκίνητων αγωνιστικών αυτοκινήτων, που αποδίδουν σε ρυθμίσεις αγώνα 300 kW ή περισσότερους από 400 ίππους, δηλαδή διπλάσιους σε σχέση με την 1η γενιά.
Η ιδέα για το Recover E ανήκε στη Βρετανική ομάδα Envision Racing –που τον Ιούλιο του 2023 κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Formula E στην ιστορία της– και την υλοποίηση ανέλαβε το δημιουργικό γραφείο Lazerian, με επικεφαλής τον Liam Hopkins.
«Δυστυχώς σήμερα προτιμάμε να πετάμε και να αντικαθιστούμε τις ηλεκτρονικές συσκευές αντί να τις επιδιορθώνουμε και να τις ανακυκλώνουμε, κάτι που έχει προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση ηλεκτρονικών αποβλήτων», δήλωσε ο ίδιος.
«Μέσα από το design και τη δημιουργικότητα θέλουμε να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο να επισπεύσουμε την ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας».
Το πρώτο βήμα για την εκτέλεση του πρωτοποριακού σχεδίου του ήταν η συγκέντρωση άχρηστων ηλεκτρονικών συσκευών, από smartphones και tablets μέχρι κονσόλες και διάφορες άλλες συσκευές. Ένα μεγάλο μέρος προσφέρθηκε από τη Βρετανική ηλεκτρονική πλατφόρμα εμπορίας και ανακύκλωσης συσκευών musicMagpie και από τη φοιτητική ένωση UOMSEI, που έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα συλλογής ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης.
Καθεμιά από τις συσκευές που έφτανε στο εργαστήριο της Lazerian διαλυόταν προσεκτικά στα εξ ων συνετέθη, αποκαλύπτοντας έναν μικρόκοσμο από μικροτσίπ, κυκλώματα, καλώδια και άλλα εξαρτήματα. Τα μεταλλικά μέρη χρησιμοποιήθηκαν για να χυτευτεί το σασί, ώστε το αυτοκίνητο να είναι λειτουργικό.
Από εκεί και πέρα, τα επιμέρους υλικά αξιοποιήθηκαν έτσι, ώστε να αναδεικνύεται η ομορφιά και η περιπλοκότητα ακόμα και τμημάτων που στις αρχικές συσκευές δεν ήταν ορατά.
To μπροστινό σπόιλερ του Recover E είναι φτιαγμένο από smartphones, που μάλιστα φωτίζονται σαν να δουλεύουν κανονικά. Κομμάτια από tablets και laptops σχηματίζουν τη μύτη, ενώ μετά βλέπουμε μητρικές πλάκες και κυκλώματα που στις αρχικές συσκευές δεν ήταν εκτεθειμένα.
Αν προσέξεις, θα διακρίνεις μεταξύ άλλων ρακέτες από PlayStation, χειριστήρια από κονσόλες, ακόμα και ένα ραδιόφωνο από τη δεκαετία του 1950!