9 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΙΛΙΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ «BLONDE»
«Μια συνεχής μάχη ενάντια στο στρέιτ ανδρικό βλέμμα». Ως τέτοια έχει χαρακτηριστεί η καριέρα της Μέριλιν Μονρόε. Όσα δεν έδειξε η ταινία «Blonde» για τη ζωή της αποδεικνύουν ότι η διάσημη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από τα τραύματά της.
Το «Blonde», η πιο πρόσφατη κινηματογραφική ενσάρκωση της Μέριλιν Μονρόε, έχει χαρακτηριστεί ως η πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς. Έχει δεχθεί πλήθος κριτικών για τη σκηνοθετική ματιά του Άντριου Ντόμινικ, ο οποίος μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια εικόνα που μάλλον αδικεί τη θρυλική σταρ.
Στην ταινία δεν γίνεται κανένας λόγος για το ταλέντο της Μέριλιν. Το σενάριο φαίνεται να λέει: ήταν πολύ όμορφη, οι άντρες την ποθούσαν και αυτός ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο άξιζε να γίνει διάσημη. Ο σκηνοθέτης την παρουσιάζει ως θύμα κακοποίησης και βιασμών, ως ένα έρμαιο της μοίρας. Όσοι γνωρίζουν τη ζωή και τον ρόλο της Μέριλιν στην ιστορία του κινηματογράφου και της εποχής της, μάταια αναζητούν τις αναφορές στο υποκριτικό της ταλέντο, τα βραβεία, τις μάχες κατά της ανδροκρατούμενης κοινωνίας στην οποία έζησε και τη στήριξή της στις μειονότητες της εποχής.
Το «Blonde» –όπως άλλωστε και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε– αποκρύπτει, ή μάλλον επιλέγει να μην προβάλει ορισμένα στοιχεία για τη ζωή της μεγάλης σταρ του 20ού αιώνα, που αποδεικνύουν ότι η Μέριλιν ήταν πολύ περισσότερα από τα τραύματά της. Εμείς τα βρήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε.
1. Η Μέριλιν μίλησε δημόσια για τη σεξουαλική εκμετάλλευση στο Χόλιγουντ
Στο άρθρο της «Wolves I have Known» (Λύκοι που έχω γνωρίσει), η Μέριλιν περιέγραψε τις συμπεριφορές σεξουαλικής εκμετάλλευσης που υπέστη ως νεαρή ηθοποιός. Όντας πολύ μπροστά από την εποχή της, μίλησε ανοιχτά για τη χειραγώγηση και τη διαστροφή που χαρακτήριζε ορισμένους από τους πιο ισχυρούς άντρες του Χόλιγουντ.
«Ο πρώτος πραγματικός “λύκος” που συνάντησα θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό του, γιατί προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί ένα απλό παιδί», έγραψε η ηθοποιός. «Ακόμα κι αν ήμουν τόσο αφελής όσο ήμουν τότε, σύντομα κατάλαβα ότι αυτός δεν ήταν ο τρόπος για να βρεις δουλειά στον κινηματογράφο».
2. Αγωνίστηκε για ίσες αμοιβές
Ενώ η Μέριλιν δούλευε στην κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ «The Girl in Pink Tights», αποδείχθηκε ότι ο συμπρωταγωνιστής της, Φρανκ Σινάτρα, έπαιρνε πάνω από τριπλάσιο μισθό για την ταινία: 5.000 δολάρια την εβδομάδα έναντι 1.500 δολαρίων που έπαιρνε η ίδια. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, η Μονρόε αποχώρησε από τα γυρίσματα.
Η 20th Century Fox την έθεσε σε διαθεσιμότητα για αυτή την κίνηση, κάτι που τελικά οδήγησε στη ματαίωση της ταινίας. Η εταιρεία απέσυρε το έργο και η Μέριλιν δικαιώθηκε: όταν επέστρεψε από την αναστολή είχε κερδίσει υψηλότερο μισθό και επαγγελματική καταξίωση.
3. Ίδρυσε τη δική της εταιρεία παραγωγής
Περίπου το 1955, η Μέριλιν μαζί με τον φίλο και φωτογράφο Μίλτον Γκριν ίδρυσαν την Marilyn Monroe Productions, προκειμένου να εξασφαλίσουν δίκαιη αμοιβή και δημιουργική ελευθερία για την ηθοποιό.
Η Marilyn Monroe Productions γνώρισε μεγάλη επιτυχία, σε βαθμό που επέτρεψε στη Μονρόε να συνάψει συμφωνία με τη Fox Studios, να λάβει υψηλότερους μισθούς και εγγυημένη έγκριση για όλες τις σημαντικές πτυχές των νέων δημιουργικών της σχεδίων.
4. Συνέβαλε στην εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων μέσω της βοήθειας που πρόσφερε στην Έλλα Φιτζέραλντ
Η Μέριλιν ήταν μεγάλη θαυμάστρια της Αμερικανίδας τραγουδίστριας της τζαζ, Έλλα Φιτζέραλντ. Όταν το νυχτερινό κέντρο Mocambo αρνήθηκε να κλείσει τη Φιτζέραλντ, η Μέριλιν τηλεφώνησε προσωπικά στον ιδιοκτήτη του και του είπε ότι η ίδια θα την ήθελε στο Mocambo, και ότι αν το έκανε θα έκλεινε ένα τραπέζι κάθε βράδυ.
Έτσι κι έγινε. Η ηθοποιός εμφανιζόταν κάθε βράδυ στο μαγαζί, έχοντας φέρει μάλιστα μαζί της την Τζούντι Γκάρλαντ και τον Φρανκ Σινάτρα.
5. Η Μέριλιν ήταν σύμμαχος της LGBTQ+ κοινότητας
«Ταμπέλες – οι άνθρωποι λατρεύουν να βάζουν ταμπέλες ο ένας στον άλλον. Τότε αισθάνονται ασφαλείς. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να με κάνουν λεσβία. Γέλασα. Κανένα σεξ δεν είναι λάθος αν υπάρχει αγάπη σε αυτό», είχε αναφέρει η Μέριλιν.
Η καριέρα της έχει χαρακτηριστεί ως μια «συνεχής μάχη ενάντια στο στρέιτ ανδρικό βλέμμα». Το πάθος της για την απελευθέρωση την οδήγησε στην υποστήριξη της LGBTQ+ κοινότητας. Στο βιβλίο «Conversation with Marilyn», που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό της, ο William J. Weatherby, ο οποίος γνώρισε την ηθοποιό στα γυρίσματα της ταινίας «The Misfits» (Οι αταίριαστοι), αφηγήθηκε την υποστήριξη της σταρ προς τον φίλο της και ηθοποιό Μοντγκόμερι Κλιφτ, ο οποίος ήταν ομοφυλόφιλος.
6. Κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' Γυναικείου Ρόλου το 1960
Πέρα από «sex symbol», η Μέριλιν ήταν μια χαρισματική κωμική ηθοποιός, πράγμα που μάλλον «ξέχασε» να αναπτύξει το «Blonde». Έλαβε πολλές διακρίσεις για τη δουλειά της, με την πιο σημαντική να είναι η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' Γυναικείου Ρόλου σε μουσική ή κωμική ταινία το 1960, για τον ρόλο της ως Sugar Kane στην ταινία του Billy Wilder «Some Like it Hot» (Μερικοί το προτιμούν καυτό).
Μεταξύ άλλων βραβείων που έλαβε ήταν το Henrietta Award το 1961, ενώ υπήρξε υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα το 1957, για τον ρόλο της ως Chérie στην ταινία «Bus Stop» (Στάση λεωφορείου).
7. Η Μέριλιν διέκοψε τον μήνα του μέλιτος για να διασκεδάσει τα στρατεύματα στην Κορέα
«Υπήρχαν δεκαεπτά χιλιάδες στρατιώτες μπροστά μου που φώναζαν με όλη τους τη δύναμη. Στεκόμουν εκεί και τους χαμογελούσα. Είχε αρχίσει να χιονίζει, αλλά ένιωθα ζεστή, σαν να στεκόμουν στον λαμπερό ήλιο», αφηγείται η σταρ σε βιβλίο που έγραψε μαζί με τον σεναριογράφο Μπεν Χεχτ.
Η Μέριλιν είχε λάβει πάρα πολλά μηνύματα θαυμαστών από Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στο εξωτερικό. Όταν ο υποστράτηγος Charles W. Christenberry της πρότεινε να δώσει παράσταση στην Κορέα, εκείνη αξιοποίησε την ευκαιρία για να τονώσει το ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών. Κι ας ήταν στον μήνα του μέλιτος με τον παίκτη του μπέιζμπολ, Τζο Ντι Μάτζιο.
8. Κέρδισε τη συμπάθεια της βασίλισσας της Αγγλίας
Όταν το 1956 η Μέριλιν συναντήθηκε στο Λονδίνο με την βασίλισσα Ελισάβετ II, υπήρχαν φόβοι ότι η βασίλισσα δεν θα εγκρίνει την τολμηρή εμφάνιση της Μονρόε. Κάθε άλλο! Η συνάντηση μπορεί να υπήρξε σύντομη, αλλά λέγεται ότι η βασίλισσα απόλαυσε τόσο πολύ τη Μέριλιν, που παρακολούθησε όλες τις ταινίες της.
9. Είχε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο
Η Μέριλιν δεν σταμάτησε να προσφέρει σε παιδιά που είχαν ανάγκη. Ειδικότερα, το 1955, σε συνεργασία με το World Adoption International Fund, βοήθησε στην εύρεση ανάδοχων οικογενειών για παιδιά. Το 1957, έβγαλε σε δημοπρασία τα σκουλαρίκια της για το «The Milk Fund for Babies», μια οργάνωση για παροχή τροφής για τα βρέφη των εργατικών κατοικιών της Νέας Υόρκης.
Mετά τον θάνατό της, το 1962, το 25% της περιουσίας της δόθηκε ως δωρεά στην παιδική κλινική Anna Freud του Λονδίνου.