8 ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Οκτώ νέα βιβλία ιδανικά για τις ανοιξιάτικες ημέρες του Πάσχα – από υπαρξιακά διαμάντια μέχρι πολιτικά παραμύθια και δυνατές φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Οι διακοπές του Πάσχα δεν μοιάζουν σε τίποτα με αυτές των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα είναι ημέρες γιορτής που τις ζούμε σε φουλ ρυθμούς, κάνοντας ασταμάτητα ψώνια, τρέχοντας από τραπέζι σε τραπέζι κι έχοντας ουσιαστικά ελάχιστο χρόνο για περισυλλογή και ξεκούραση. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα οι ρυθμοί πέφτουν και ο χρόνος μοιάζει να διαστέλλεται. Βοηθάει βέβαια σε αυτό και η άνοιξη. Όλα αυτά τα λέω για να καταλήξω στο εξής: τώρα είναι η ιδανική εποχή για διάβασμα. Είτε βρίσκεσαι στο χωριό, είτε στο νησί, είτε ξέμεινες στο κλεινόν άστυ, η χαλάρωση που προσφέρουν τα βιβλία βοηθά να ξεφύγεις από έγνοιες και άγχη. Γι’ αυτό επιλέξαμε οκτώ πρόσφατες κυκλοφορίες που ξεχωρίζουν.
8 νέα βιβλία για να ξεκινήσεις στις διακοπές του Πάσχα
«Στόμα γεμάτο χώμα», Μπρανιμίρ Σκεπάνοβιτς
Μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς. Και μια απόδειξη ότι τα Βαλκάνια είναι γεμάτα λογοτεχνικά διαμάντια και κορυφαίους συγγραφείς που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα. Σχεδόν μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του, το «Στόμα γεμάτο Χώμα» μεταφράζεται ξανά στα ελληνικά και κυκλοφορεί σε μια ολοκαίνουργια έκδοση με την εξαιρετική μετάφραση του Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη.
Το βιβλίο είναι μια βαλκανική υπαρξιακή αλληγορία, ένα αλλόκοτο παιχνίδι διωκτών και διωκόμενων, με τον θεατή ενεργό παρατηρητή. Το ταξίδι ενός άντρα στην πατρογονική γη του Μαυροβουνίου μετατρέπεται σε ένα αδικαιολόγητο ανθρωποκυνηγητό που εμπεριέχει πολυεπίπεδους συμβολισμούς.
Με ελκυστικό ποιητικό ύφος και περίτεχνη διπλή αφήγηση –τόσο από την πλευρά του καταδιωκομένου όσο και από αυτήν των διωκτών–, ο σπουδαίος Σέρβος συγγραφέας καταφέρνει μέσα σε λιγότερες από 100 σελίδες να συμπυκνώσει τον πλούτο της υπαρξιακής περιπλάνησης με το προδιαγεγραμμένο τέλος.
«Θάνατος επί πιστώσει», Λουί-Φερντινάντ Σελίν
Για όσους έχουν διαβάσει το αριστούργημα «Ταξίδι στην άκρη της Νύχτας», η κυκλοφορία του «Θανάτου επί πιστώσει» σε νέα μετάφραση από τις Εκδόσεις Εστία αποτέλεσε αναμφίβολα μία από τις κορυφαίες εκδοτικές στιγμές της σεζόν. Ο Γάλλος συγγραφέας, μια λογοτεχνική διάνοια με ακραίες αντιφάσεις και αμφιλεγόμενες απόψεις, παραμένει μοναδικό συγγραφικό φαινόμενο.
Στο δεύτερο του βιβλίο, γραμμένο το 1936 –αμέσως μετά το εκκωφαντικό ντεμπούτο του με το «Ταξίδι στην άκρη της Νύχτας»– ο Σελίν αφήνει προσωρινά τον μισανθρωπικό σαρκασμό του για να βουτήξει στον ζόφο του Μεσοπολέμου. Στον αυτοβιογραφικό «Θάνατο επί πιστώσει», γίνεται ακόμη πιο σκοτεινός, μακάβριος και βαρύς, αποτυπώνοντας την άγρια πραγματικότητα ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Με τη μοναδική αφηγηματική του δεινότητα, ο Σελίν καταφέρνει και πάλι να γοητεύσει, προσφέροντας λογοτεχνικό φως μέσα στο πυκνό σκοτάδι.
«Η φάμπρικα των νέγρων», Γκιλ Σκοτ-Χέρον
O Γκιλ Σκοτ-Χέρον αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις εμβληματικές μορφές της σύγχρονης Αφροαμερικανικής ιστορίας. Ατόφια καλλιτεχνική ψυχή και ενεργός ακτιβιστής, ο Χέρον κατάφερε με το τραγούδι-ύμνο του «The revolution will not be televised» να περάσει στην ποπ κουλτούρα και να γίνει ένας από τους προφήτες του spoken word. Πέρα από το μουσικό του ταλέντο, ο Αφροαμερικανός καλλιτέχνης υπήρξε και δεινός συγγραφέας.
Η «Φάμπρικα των νέγρων», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν, αποτελεί ένα νεανικό του πόνημα με επίκεντρο ένα αμερικανικό Πανεπιστήμιο και φόντο τα κινήματα των 70s.
Ο πρωταγωνιστής νεαρός Ερλ Τόμας θα πάει κόντρα στις καθεστωτικές φιλελεύθερες προσεγγίσεις για να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται ως αφροαμερικανός πολίτης της δημοκρατίας των Η.Π.Α. Ένα τολμηρό αφήγημα πολιτικοκοινωνικής διαμαρτυρίας, που παραμένει εκρηκτικά επίκαιρο μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του, τώρα που το φαινόμενο «Τραμπ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Πες της», Χρήστος Οικονόμου
Μπορεί να μην είναι τόσο πρόσφατο, αφού συμπληρώνει δυο χρόνια από την κυκλοφορία του, αλλά το «Πες της» δεν θα μπορούσε να λείπει από μια λίστα με τα καλύτερα βιβλία.
Η νουβέλα του Χρήστου Οικονόμου έχει ως πρωταγωνίστρια μια κούριερ που έρχεται σε επαφή με τις προσωπικές στιγμές των παραληπτών.
Κάθε λογής Αθηναίοι ανοίγουν την πόρτα για να παραλάβουν το δέμα τους, ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα παράθυρο σε έναν απροσδόκητο εξωτερικό παρατηρητή. Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το παιχνιδιάρικο αφηγηματικό τρικ που σκάρωσε ο ίδιος, ο Χρήστος Οικονόμου παρουσιάζει τις δικές του «Ζωές των Άλλων» μέσα από τα μάτια μιας συναισθηματικής κούριερ που κουβαλά καθημερινά το δικό της βαρύ υπαρξιακό φορτίο.
«Πού ζει ο λύκος;», Ρέα Γαλανάκη
Για χρόνια εξαντλημένο, το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη επανακυκλοφορεί και φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο, γιατί οι «λύκοι με προβιά προβάτου» έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους – και γιατί σήμερα οι χούντες δεν χρειάζονται τανκς για να επιβληθούν.
Η ιδιαίτερη γραφή της Γαλανάκη, με τα έντονα ποιητικά στοιχεία και τα αναρίθμητα αλληγορικά σχήματα, συνθέτει ένα ιδιότυπο πολιτικό παραμύθι που ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον μύθο. Ένα βιβλίο που φωτίζει σκοτεινές πτυχές της ελληνικής ιστορίας.
«Η πικρή αλήθεια», Δημήτρης Σωτάκης
Με τη χαρακτηριστική του γραφή που προσφέρει πάντοτε το απαιτούμενο παράλογο βάθος στις φαινομενικά ρεαλιστικές ιστορίες του, ο Δημήτρης Σωτάκης επιστρέφει με ένα ακόμη υπαρξιακό αφήγημα που διαθέτει τη φόρμα ψυχολογικού θρίλερ. Στην «Πικρή Αλήθεια», ο Πο, η Μαρία και τα δυο τους παιδιά φτάνουν στο ξενοδοχείο όπου περνούν τα τελευταία χρόνια τις διακοπές τους, αλλά κανείς δεν τους αναγνωρίζει.
Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αλλόκοτη συμπεριφορά; Ο Σωτάκης χτίζει επιμελώς μια αποξενωμένη ατμόσφαιρα, στην οποία τίποτα δεν λέγεται και όλα υπονοούνται. Όλα αυτά μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια – μια αλήθεια πικρή, που αφήνει τον αναγνώστη να αμφιβάλλει για τη σταθερότητα της δικής του πραγματικότητας.
«Φαπ», Τζιμ Ντοτζ
Τι κάνουν ένας υπερήλικας ο οποίος φτιάχνει το πιο δυνατό ουίσκι που έχει δοκιμάσει άνθρωπος, ένας νεαρός που χτίζει ασταμάτητα φράχτες, και μια ζόρικη, πανέξυπνη πάπια σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα της αμερικανικής υπαίθρου; Στη νουβέλα του Τζιμ Ντοτζ, τίποτα δεν είναι παράταιρο.
Όλα τα ακανόνιστα κομμάτια των απόκληρων της κοινωνίας συνθέτουν ένα απολαυστικό υπαρξιακό παραμύθι. Οι αντι-ήρωες προσπαθούν να κρυφτούν από τη σκληρότητα του κόσμου, την ώρα που καταπνίγουν τα συναισθήματα τους πίσω από εμμονές και στερεότυπα. Και κάπου εκεί, στις ερημιές της αχανούς αμερικανικής γης, ξεπροβάλλει η ανδρική ευαισθησία, αμόλυντη από δόγματα και κανόνες.
«Η ξένη», Κλαούντια Ντουραστάντι
Μια πολυεπίπεδη ιστορία ενηλικίωσης, που αποτυπώνει διαφορετικές μορφές της ανθρώπινης αποξένωσης. Από τη μετανάστευση μέχρι την αναπηρία, και από το έμφυλο ζήτημα μέχρι τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η κάθε λογής ετερότητα, η «Ξένη» αποτελεί μια υπέροχη μυθοπλαστική αυτοβιογραφία με πολλές και ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.
Η πρωταγωνίστρια είναι κόρη κωφών γονέων, Ιταλών μεταναστών. Γεννιέται στην Αμερική, μεγαλώνει στην Ιταλία και αργότερα βρίσκεται ως ενήλικη στο Λονδίνο. Προσπαθώντας να βρει τη δική της ταυτότητα μέσα σε έναν κόσμο όπου νιώθει ξένη, η ηρωίδα της Ντουραστάντι θα διαγράψει την προσωπική της, δύσκολη διαδρομή σε αυτόν τον σκληρό κόσμο.