8 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
Το νέο βιβλίο του Robin Sharma είναι για εσένα που πιστεύεις πως πλούσιος είναι αυτός που έχει υψηλές καταθέσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Κάθεται σε μια καρέκλα σκηνοθέτη. Φοράει ένα σορτς που πρέπει να το έχει από πριν γεννηθώ και ένα ξεθωριασμένο t-shirt με γιακά. Με κοιτάζει νομίζοντας πως δεν τον βλέπω πίσω από τα γυαλιά ηλίου μου και χαμογελάει με ειλικρινή ικανοποίηση. Όλο τον πλούτο του κόσμου να του χάριζαν για τη στιγμή εκείνη, ξέρω πως δεν θα την αντάλλασσε. Γιατί έτσι είναι ο μπαμπάς μου. Πλήρης με μια καρέκλα πλάι στο κύμα κι εμένα δίπλα του.
Διάβαζα κάπου μια φράση που έχει αποδοθεί στον Μπομπ Μάρλεϊ, σύμφωνα με την οποία «κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο φτωχοί, ώστε το μόνο που έχουν είναι χρήματα». Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή με τα χρήματα, είμαι σίγουρη πως πολλοί πλούσιοι θα ζήλευαν την πλήρωση που ένιωθε ο μπαμπάς μου, ένας απλός συνταξιούχος πρώην ιδιωτικός υπάλληλος, με αυτά τα λίγα μα πολύ βασικά για εκείνον αγαθά, για τα οποία δεν χρειάστηκε ούτε να χρεωθεί, ούτε να εξαπατήσει.
Ποια είναι όμως αυτά που τον κάνουν να νιώθει πλούσιος; Το παιδί του, η καλή -για τα 78 του χρόνια- υγεία και ένα σπίτι πάνω στη θάλασσα που με πολύ κόπο κατάφερε να χτίσει. Ειλικρινά, δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
Πλούτος, βέβαια, σημαίνει για τον καθένα κάτι διαφορετικό: Ράβδοι χρυσού, πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια, γνήσιοι πίνακες, διαμάντια, επικερδείς επιχειρήσεις, ταξίδια στο εξωτερικό, γιγαντιαίες βιβλιοθήκες. Για κάποιους όλα αυτά είναι από τα γεννοφάσκια μέρος της ζωής τους, για άλλους -τους περισσότερους- φριχτό απωθημένο και χίμαιρα. Γιατί δυστυχώς με αυτή τη στοχοπροσήλωση γαλουχούμαστε στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες. Πόσο θλιβερό, πόσο αξιολύπητο όμως είναι να κυνηγά κάνεις αχόρταγα τον άπιαστο υλικό πλούτο, αντί να αναλαμβάνει να δημιουργήσει τον δικό του;
Στο τελευταίο βιβλίο του «Ο Πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα», ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος ανθρωπιστής και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Robin Sharma υπόσχεται να μας βγάλει από αυτόν τον λαβύρινθο και να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα μέσω του οποίου θα ζήσουμε την πλουσιότερη δυνατή ζωή μας, όχι όπως τη φανταζόμαστε αλλά όπως μας αξίζει. Το καλύτερο; Δεν κοστίζει όσο μπορεί να φοβόμαστε.
Πώς θα δημιουργήσεις τον προσωπικό σου πλούτο μέσα από 8 καθημερινές συνήθειες
Ο Sharma μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε πως ο πλούτος δεν έχει μόνο μία μορφή: την υλική (τα χρήματα, τα διαμάντια και τα ακίνητα που λέγαμε παραπάνω), αλλά συνολικά 8, τις οποίες περιγράφει αναλυτικά στο βιβλίο του. Πρόκειται για εκφάνσεις της ζωής μας, στις οποίες όσο προοδεύουμε τόσο μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης μπορούν να μας αποδώσουν –περισσότερη και από όλα τα χρήματα του κόσμου. Ποιες είναι οι 8 μορφές πλούτου που προτείνει ο Sharma;
1. Η προσωπική εξέλιξη
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η σοφότερη επένδυση που μπορείς να κάνεις είναι στον εαυτό σου, στο να γίνεις εσύ το καλύτερο που μπορείς. Ο Sharma μας καλεί να σκεφτούμε τι διαμόρφωσε το ποιοι είμαστε: οι γονείς μας, το περιβάλλον, η χώρα στην οποία μεγαλώσαμε, οι κοινωνικές επαφές μας, τα ΜΜΕ. Στη συνέχεια, μας καλεί: «Διερεύνησε τους κρυφούς φόβους σου, αποδεσμεύσου από περιοριστικά εμπόδια, επιχείρησε σε άγνωστα πεδία των έμφυτων δυνατοτήτων σου και ανακάλυψε πόσο σοφός, προικισμένος, ανθεκτικός και στοργικός είσαι.»
Χρειάζεται, λέει, να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας για όσα έχει περάσει και για όσα έχει καταφέρει να γίνει. «Αγάπα τις πληγές σου, διάβασε όσο περισσότερο μπορείς και μείνε μακριά από τοξικούς ανθρώπους» συμβουλεύει και συμπληρώνει: «Είσαι πολύ πιο σημαντικός από όσο νομίζεις».
«Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος», σημειώνει. «Χρειάζεται να προσπαθείς καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος. Να θυμάσαι πως η κάθε σου ημέρα είναι μια μικρογραφία ολόκληρης της ζωής σου».
2. Ευεξία: Η συνήθεια της καλής υγείας
«Αν δεν είναι η υγεία ένα είδος πλούτου τότε τι είναι;» ξεκινά στο κεφάλαιο αυτό ο Sharma, εξηγώντας στη συνέχεια πως είναι και αυτή προϊόν μιας καθημερινής διεργασίας:
Κάνε μια βόλτα στο δάσος και ενώ την κάνεις μάθε ότι τα γονίδια σου δεν ορίζουν το πεπρωμένο σου. Ακόμα κι αν έχεις κληρονομήσει κακά γονίδια, με τον τρόπο ζωής σου και το περιβάλλον που έχεις επιλέξει να ζεις μπορείς να τα απενεργοποιήσεις. Η καθημερινή έντονη κίνηση και το «καθαρό» φαγητό θα συμβάλλον σε αυτό.
Την ίδια ώρα όμως, προφύλαξε και την υγεία του μυαλού σου, απολαμβάνοντας τις στιγμές, γράφοντας και προσφέροντας στους άλλους. Κάνε διαλογισμό, βγες για μερικά λεπτά κάθε μέρα στον ήλιο, κόψε τη ζάχαρη, απελευθερώσου από τη ντοπαμίνη που σου διεγείρουν το ίντερνετ, τα social media, τα ψώνια, το αλκοόλ. Κοιμήσου. Ανάπνευσε σωστά, τραγούδα, κάνε κρύα ντους και… νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα έχεις.
3. Η ευτυχισμένη οικογένεια ισούται με ευτυχισμένη ζωή
Αυτό μπορεί να το έχεις καταλάβει ήδη, όμως χρειάζεται και να θυμάσαι πως και αυτή η μορφή πλούτου απαιτεί μια επένδυση. Η επιλογή του συντρόφου σου, για παράδειγμα, ισοδυναμεί με το 90% της χαράς σου, λέει ο Sharma. Πώς θα καταλάβεις ότι επέλεξες σωστά; Κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση των 10.000 γευμάτων: Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να μοιράζεται 10.000 γεύματα με τον άνθρωπο αυτόν.
Επίσης, αναφερόμενος στην οικογένεια γενικότερα, προτείνει: «Φτιάξε έναν λογαριασμό αγάπης και κάνε εκεί μια καθημερινή κατάθεση». Αυτή μπορεί να είναι μερικά φρέσκα λουλούδια στη μητέρα σου ή η αγαπημένη σοκολάτα της κόρης σου, τις ημέρες που διαβάζει για τις εξετάσεις της. Σε αυτές τις «καταθέσεις» θα ανατρέξουν οι αγαπημένοι σου κατά τις πιο δύσκολες ημέρες που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα έρθουν.
4. Η τέχνη είναι μια μορφή πλούτου
Μη μπερδεύεσαι: Ο Sharma δεν αναφέρεται στα πανάκριβα έργα τέχνης διάσημων εικαστικών, αλλά στην τέχνη που εσύ ο ίδιος έχεις την ικανότητα να δημιουργήσεις μέσα από την εργασία σου και τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Αν βάζεις τέχνη, δηλαδή αν δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, σε ό,τι δημιουργείς όχι μόνο θα αναδεικνύεις πάντα τα ταλέντα σου, αλλά και η ζωή αργά ή γρήγορα θα στο ανταποδώσει.
Ο συγγραφέας ανατρέχει στα σπουδαία δημιουργήματα αυτού του κόσμου (τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, τη Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, την Ακρόπολη) και προτείνει: «Ανακάλυψε το μεγαλείο που κρύβεις μέσα σου και αφοσιώσου με υπομονή σε ένα σπουδαίο εγχείρημα που μπορεί να σου πάρει ακόμα και μια ολόκληρη ζωή για να ολοκληρώσεις, όμως θα αξίζει όσο τίποτε άλλο».
5. Ας μιλήσουμε για το χρήμα
Πράγματι, για να ζούμε πλούσια χρειαζόμαστε χρήματα. Πόσα όμως; «Ένα επαρκές εισόδημα ώστε να έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε να ζήσουμε με τους δικούς μας όρους», λέει ο Sharma. Να έχουμε, εξηγεί, την ελευθερία να υιοθετήσουμε τον τρόπο ζωής που επιθυμούμε για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Και εδώ ερχόμαστε στα δύσκολα: Τι γίνεται όταν αδυνατείς να εξασφαλίσεις ακόμα και αυτό το επαρκές εισόδημα; Οι προτάσεις του Sharma ποικίλουν. Καταρχάς σε καλεί να αποφασίσεις τι πραγματικά χρειάζεσαι, τι δίνει αξία στη ζωή σου; Ένα ταξίδι; Ένα χαλαρωτικό μασάζ; Μην ξοδεύεσαι, λοιπόν, σε τσάντες, παπούτσια και πολυτελή αυτοκίνητα. Ζήσε λιτά, ζήσε με λιγότερα από όσα πραγματικά χρειάζεσαι, και επένδυσε στα πραγματικά σημαντικά. Πρώτα από όλα, όμως, επένδυσε στον εαυτό σου, στη ζωτικότητά σου, γιατί μόνο έτσι θα είσαι πιο παραγωγικός και πιο κερδοφόρος. Μην γκρινιάζεις, λοιπόν, επειδή κάνεις κάτι που δεν αγαπάς και δεν σου φέρνει επαρκές κέρδος – σταμάτα να το κάνεις. Και μην καταστροφολογείς, παρά νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα μπορείς να κάνεις και προχώρα στην επώαση των ιδεών σου.
6. Η αξία της κοινότητας
Ο Sharma επισημαίνει ότι η κοινότητα στην οποία ζούμε, κινούμαστε και συνδιαλεγόμαστε «καθορίζει την καθαρή μας αξία». Επιλέγοντας καταπληκτικούς ανθρώπους να σε περιβάλλουν έχεις πάντα υποστηρικτές, συμμάχους, βοηθούς. Επιλέγοντας σπουδαίους ανθρώπους στο πλευρό σου, θα μπορέσεις να ανέβεις σε επίπεδα που διαφορετικά δεν θα έφτανες.
Για να το καταφέρεις αυτό διάλεξε να ζεις σε ένα μέρος με αξιόλογη κοινότητα, σύναψε συμμαχίες με έξυπνους ανθρώπους, δείξε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη σου σε όλους αυτούς που απαρτίζουν το δίκτυό σου, γίνε γενναιόδωρος με τους ανθρώπους και όλα αυτό θα σου επιστραφεί.
7. Περιπέτεια: Η χαρά που πηγάζει από την εξερεύνηση και όχι την απόκτηση υλικών αγαθών
«Η περιπέτεια είναι αρχέγονο γνώρισμα του ανθρώπου και μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες να ζήσουμε την πλουσιότερη ζωή μας», λέει o Sharma που σε καλεί ουσιαστικά να αυξήσεις το «θαύμα» στη ζωή σου μέσα από νέες συναρπαστικές εμπειρίες.
Αυτές μπορεί να είναι τα ταξίδια σε νέα μέρη, το να διαβάζεις περισσότερα συναρπαστικά βιβλία ή να παρακολουθείς ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ. Μπορείς ακόμα να ξεκινήσεις να πηγαίνεις στη δουλειά σου από μία νέα διαδρομή ή να υιοθετήσεις ένα νέο πρόγραμμα. Οτιδήποτε μπορεί να γεμίσει τη ζωή σου με το στοιχείο της έκπληξης, του θαυμασμού, του δέους, αυξάνει ταυτόχρονα τη χαρά της και ως εκ τούτου την αξία της. Οι ενθουσιώδεις εξερευνήσεις αποτελούν μια μορφή πλούτου.
8. Η προσφορά στους άλλους σε κάνει πλούσιο
Ο Sharma θυμίζει ότι λίγες αρετές θα σου προσφέρουν τόση προσωπική ολοκλήρωση και γαλήνη όσο το να αποτελείς θετικό πρότυπο για τους άλλους και να τους προσφέρεις όπως μπορείς, με σκοπό να κάνεις τη ζωή τους καλύτερη. Με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιήσεις τη μεγαλύτερη από όλες τις δίψες που έχει κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη: τη διαβεβαίωση ότι ζει για κάτι πιο σημαντικό από τον ίδιο τον εαυτό του. Για μια αποστολή που υπερβαίνει τις εγωπαθείς ανάγκες του.
Συνειδητοποίησε πως η καρδιά σου είναι πιο σοφή από το μυαλό σου και επίτρεψέ της να αγαπά τους ανθρώπους με όλα τα ελαττώματά τους, όλες τις δύσκολες ημέρες τους. Δείξε καλοσύνη και «ζήσε μία γεμάτη ζωή για να μπορέσεις να πεθάνεις άδειος», καταλήγει ο κορυφαίος ανθρωπιστής και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης σε ένα βιβλίο που μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει τη ζωή.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ, για να πάρετε μια γεύση και μόνοι σας.