7 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Για τις λίγες ή τις πολλές μέρες που θα ξεκουραστούμε το Πάσχα, αυτά είναι τα νέα, συναρπαστικά βιβλία που διαλέξαμε για να βάλουμε στη βαλίτσα μας.
Είτε πάμε στο χωριό, είτε εξερευνήσουμε ένα νέο μέρος, είτε απλώς μείνουμε στο σπίτι μας, η συντροφιά ενός καλού βιβλίου είναι απαραίτητη για τις μέρες ξεκούρασης στις διακοπές του Πάσχα. Μέσα από τις επιλογές μας θα ταξιδέψουμε από την Ιαπωνία ως την Ισπανία, και από την Αλγερία ως τις ακτές της Ιρλανδίας και μια μετα-αποκαλυπτική Χαβάη των ΗΠΑ.
Γυναίκες και άντρες συγγραφείς, αλλά και ένας μη δυαδικός δημιουργός, μοιράζονται μαζί μας ιστορίες με επίκεντρο θέματα που μας είναι αδύνατον να τους αντισταθούμε – την απώλεια, τις εμπόλεμες συγκρούσεις, την ταυτότητα, τη θέση της γυναίκας. Εσείς με ποια ταυτίζεστε περισσότερο;
1. «Το πρόσωπο του άλλου», Κόμπο Αμπέ
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, αναπόφευκτα θα αναρωτηθούμε: Ποιος είναι το πραγματικό μου εγώ, ποιος είμαι στ’ αλήθεια; Οι «μάσκες» που φοράω, τι αποκαλύπτουν για μένα; Το πάντα καυτό και επίκαιρο ζήτημα της ταυτότητας και του πώς την αντιλαμβανόμαστε εμείς και οι άλλοι πρωταγωνιστεί στην ιστορία του Ιάπωνα συγγραφέα.
Ο Κόμπο Αμπέ (1924–1993), που είναι γνωστός για την «Γυναίκα της άμμου», παρουσιάζει σ’ αυτό το βιβλίο την εφιαλτική αλλά παραδόξως και σουρεαλιστική ιστορία ενός επιστήμονα που υφίσταται μια τρομακτική παραμόρφωση στο πρόσωπό του, έπειτα από εργαστηριακό ατύχημα. Η μάσκα όμως που φτιάχνει για τον εαυτό του θα φέρει μαζί της και εκπλήξεις.
2. «Το πίσω δωμάτιο», Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε
Ένα βροχερό βράδυ, μια μεσήλικη συγγραφέας θα αφεθεί στις αναμνήσεις του παρελθόντος, για να συνεχίσει έπειτα να τις αφηγείται στον δημοσιογράφο με το οποίο είχε κανονίσει συνάντηση – ή μήπως είναι κάποιος άλλος ο μυστηριώδης κύριος με τα μαύρα; Ίσως ένα πρόσωπο που γνώριζε παλιά;
Η Ισπανία του Φράνκο, ο ισπανικός εμφύλιος, η μεταπολίτευση αλλά και η θέση της γυναίκας, που διαχρονικά παραμένει δεινή, συνυφαίνονται μέσα στην εξιστόρηση της ηρωίδας. Μια από τις σημαντικότερες Ισπανίδες συγγραφείς, η Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε (1925–2000), ρίχνει φως στο «πίσω δωμάτιο», καταθέτοντας και τις δικές της μνήμες των σκληρών γεγονότων.
3. «Βιβλίο από αίμα», Κιμ ντε Λ’Οριζόν
Με το πρώτο του βιβλίο –το οποίο χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει– ο Κιμ ντε Λ’Οριζόν έκανε πάταγο: κέρδισε τόσο το Ελβετικό όσο και το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου (2022) και μαγνήτισε το κοινό. Σε αυτό το αυτοβιογραφικό έργο, ο Ελβετός μη δυαδικός (non-binary) συγγραφέας μιλά για τον εαυτό του τόσο όσο και δημιουργεί, τραβώντας τον αναγνώστη μέσα στο γνήσιο συναίσθημά του.
Ο ήρωας του βιβλίου, έχοντας απομακρυνθεί από τον τόπο όπου μεγάλωσε, ανθίζει εξερευνώντας τη μη δυαδική ταυτότητά του, ώσπου λόγω της άνοιας της γιαγιάς του θα καταδυθεί στο παρελθόν, αναζητώντας τις ρίζες του.
4. «Τον καιρό του Θεού», Σεμπάστιαν Μπάρυ
Ο Σεμπάστιαν Μπάρυ μας συστήνει τον κ. Κέτλ, έναν συνταξιούχο χήρο αστυνομικό, που αποσύρεται σε ένα ήσυχο χωριό στις ακτές της Ιρλανδίας. Διόλου ήσυχα δεν θα είναι όμως τα πράγματα στη συνέχεια, καθώς οι υποθέσεις που χτυπούν την πόρτα του διαδέχονται η μία την άλλη.
Ο σπουδαίος 68χρονος Ιρλανδός συγγραφέας σε αυτό το –ενδέκατο κατά σειρά– βιβλίο του, σκιαγραφεί έναν ήρωα ο οποίος βουτά στις αναπολήσεις του, που αποκτούν ως και ονειρικό χαρακτήρα, και παλεύει με τις απώλειές του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ανασυστήσει την προσωπική του ιστορία.
5. «Με άνεμο κακό», Αντίμι Κάουτερ
Μέσα από τις ζωές τριών παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα χωριό της Αλγερίας, θα γνωρίσουμε την Αλγερία της γαλλικής αποικοικρατίας, του αγώνα για την ανεξαρτησία, του εμφυλίου πολέμου – μια ολόκληρη χώρα που αλλάζει, από το 1920 ως το 1990.
Κόντρα στον κακό άνεμο που φυσά στην πατρίδα τους, τα βήματα των τριών φίλων μπλέκονται ξανά και ξανά. Η 38χρονη Αντίμι Κάουτερ στήριξε την ιστορία της σε εκείνη του παππού και της γιαγιάς της, και την πλέκει ακροβατώντας ανάμεσα στα αληθινά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Το αποτέλεσμα άκρως γοητευτικό.
6. «Άτλας νεφών», Ντέιβιντ Μίτσελ
Το περίτεχνο λογοτεχνικό σύμπαν που δημιούργησε ο Ντέιβιντ Μίτσελ το 2004 έρχεται τώρα στα χέρια μας σε νέα μετάφραση. Οι ήρωες που πλάθει ο Βρετανός συγγραφέας, από το 1850 ως τις μέρες μας και από τις ΗΠΑ ως την Ευρώπη, συνδέονται μεταξύ τους παρά τους αιώνες και την απόσταση που τους χωρίζει.
Η αφήγηση ξεδιπλώνεται απολαυστικά σε 640 σελίδες – στριφογυρίζει, πάει πίσω, πάει μπρος, μας ξαφνιάζει με το παράλογο της ιστορίας του καθενός και με το πώς όλα διασταυρώνονται, για να καταλήξει σε μια μετα-αποκαλυπτική Χαβάη στο τέλος της Ιστορίας. Στην έκδοση ξεχωρίζουμε και το επίμετρο, το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας.
7. «Μαύρη άμμος», Κριστίνα Κασάρ Σκάλια
Το 2018, η οφθαλμίατρος Κριστίνα Κασάρ Σκάλια εγκαινίασε μια σειρά αστυνομικών βιβλίων που εξελίχθηκε σε εκδοτικό φαινόμενο, με πρωταγωνίστρια την υποδιευθύντρια Βανίνα Γκουαράζι. Το πρώτο από τα οκτώ μέχρι σήμερα βιβλία της, η «Μαύρη άμμος», κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά και μας μεταφέρει στην Κατάνια της Σικελίας, εκεί που ζει η συγγραφέας.
Την ώρα που η πόλη θάβεται κάτω από μια βροχή στάχτης, το σώμα μιας γυναίκας που έχει μουμιοποιηθεί από τον χρόνο βρίσκεται στην εγκαταλειμμένη πτέρυγα μιας επιβλητικής βίλας στις πλαγιές του ηφαιστείου. Και η Βανίνα καλείται να εξιχνιάσει μια παλιά υπόθεση δολοφονίας που έχει άμεση σχέση με το κύκλωμα μαφίας του σήμερα.