7 ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ
Οι πιο σκληρές αλήθειες της ζωής είναι σαν πέτρες, που είτε θα πέσουν πάνω σου και θα σε καταβάλλουν είτε θα γίνουν σκαλιά που θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία», ο Ρόμπερτ Φίσερ αφηγείται το ταξίδι ενός ταλαίπωρου ιππότη, που με προορισμό την αυτογνωσία θα συναντήσει τις πιο απρόσμενες προκλήσεις. Στην προσπάθειά του να αποβάλλει από πάνω του τη σκουριασμένη πανοπλία που νόμιζε πως θα τον προφυλάξει από όλο τον πόνο των μαχών, ο ιππότης καλείται να δώσει εσωτερικές μάχες με τους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά του, και να οδηγηθεί τελικά στο νόημα της ζωής – στις αλήθειες της δικής του ζωής, έστω.
Δυστυχώς, έτσι συμβαίνει και στην πραγματικότητα: Τις πιο σκληρές αλήθειες της ζωής τις μαθαίνουμε εμπειρικά. Ακόμα περισσότερο με την επανάληψη. Και, αφού περάσουμε μέσα από αυτές, θωρακιζόμαστε, άλλοτε με σκουριασμένες πανοπλίες και άλλοτε με γνώσεις που μας βοηθούν να δυναμώσουμε, για να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δυσκολίες που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν.
7 σκληρές αλήθειες της ζωής που μπορούν να σε δυναμώσουν
Τις απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα του ιππότη για τη ζωή τις δίνει στο εν λόγω βιβλίο ο σοφός μάγος Μέρλιν. Για την ακρίβεια, μέσα από τις προκλήσεις που συναντά ο ιππότης, ο Μέρλιν τον βοηθά να αναγνωρίσει τις μεγάλες αλήθειες της ζωής μόνος του. Φυσικά είναι αμέτρητες, όμως αν έπρεπε να συνοψίσουμε τις μεγαλύτερες και τις πιο σκληρές από αυτές θα συμφωνούσαμε, νομίζω, στις παρακάτω.
1. Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν
Στους περισσότερους από εμάς συμβαίνει να συνεχίζουμε να νιώθουμε άσχημα για πράγματα που έγιναν στο παρελθόν, ακόμα κι αν έχει περάσει πολύς καιρός. Λάθη συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα. Το να επιμένουμε στο παρελθόν –που είναι πλέον αδύνατον να αλλάξει– απλά μας κάνει να υποφέρουμε και να αυτοπεριοριζόμαστε χωρίς νόημα. Για να απελευθερωθούμε, πρέπει να αλλάξουμε την προοπτική μας: να κοιτάξουμε μπροστά αντί για πίσω, να αντιμετωπίσουμε το τώρα, και να αποδεχτούμε το άγνωστο με ελπίδα και όχι με φόβο.
2. Δεν υπάρχει «σωστή στιγμή»
Η αναμονή για τη σωστή στιγμή είναι ένα φαύλος κύκλος που σε αναστατώνει και υπονομεύει την αυτοπεποίθησή σου. Ανάλαβε δράση τώρα, ακόμα κι αν δεν νιώθεις 100% έτοιμος/-η. Η «σωστή στιγμή» είναι μύθος. Αποδέξου τις προκλήσεις, προσαρμόσου σε όσα έρθουν, κέρδισε πολύτιμες εμπειρίες. Μην αφήνεις τους δισταγμούς να κλέβουν τον χρόνο και τις ευκαιρίες σου.
3. Απαλλάξου από τις μεγάλες προσδοκίες
Πολλοί από εμάς καλλιεργούμε μια αυθαίρετη πεποίθηση του τι σημαίνει ευτυχία και αυτό συχνά μας οδηγεί στην απογοήτευση και την πικρία. Ο μόνος τρόπος να νιώσουμε πραγματική ευτυχία είναι να απαλλαγούμε από τις προσδοκίες μας.
Να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να αποδεχτούμε τα αδιανόητα απρόοπτα της ζωής, να γίνουμε πιο ελαστικοί. Το να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις της ζωής όχι με προσδοκίες μα με αυτοπεποίθηση μειώνει την ανάγκη για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πίστεψε στον εαυτό σου, αγάπησε τον εαυτό σου, κάνε το καλύτερο που μπορείς και ετοιμάσου να διαχειριστείς ό,τι κι αν σου φέρει η ζωή.
4. Από τις μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής: Όλοι θα έχουμε το ίδιο τέλος
Η μεγαλύτερη από όλες τις αλήθειες της ζωής, αφού ο χρόνος κυλά για όλους με τον ίδιο ρυθμό. Ναι, το χρήμα κάνει τη ζωή πιο εύκολη, όμως ο χρόνος έχει μεγαλύτερη αξία, γιατί τελειώνει όσο κι αν πασχίζεις να το διαφυλάξεις. Το να συνειδητοποιούμε το αβέβαιο της διάρκειας ζωής μας μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τον τρόπο που ζούμε.
Μπορεί να μας δώσει να καταλάβουμε πως είναι σημαντικό μεν να μαθαίνουμε από το παρελθόν και να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον, αλλά όλη η δράση λαμβάνει χώρα στο παρόν. Όλοι θα πεθάνουμε. Ο στόχος δεν είναι να ζήσουμε για πάντα. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε κάτι που να αντέξει στον χρόνο.
5. Η επιτυχία δεν έρχεται χωρίς κόστος
Πολλές φορές δίνουμε έμφαση στην επιτυχία που φαίνεται προς τα έξω και ξεχνάμε τις θυσίες, τον κόπο, τον πόνο, τον χρόνο που χρειάστηκε για να φτάσει κανείς σε αυτή.
Η επιτυχία απαιτεί να λες «όχι» σε όσα δεν συμβαδίζουν με τον στόχο σου. Απαιτεί να εγκαταλείπεις τις δικαιολογίες, την τελειομανία, το multitasking, τις τοξικές επιρροές. Να κλείνεις την τηλεόραση και τα social media. Και όλα αυτά να τα κάνεις ώστε τίποτα να μην παρεμποδίζει το βλέμμα σου από τον στόχο. Πόσα είσαι πρόθυμος/-η να εγκαταλείψεις για χάρη της επιτυχίας;
6. Τα προβλήματά σου είναι δική σου ευθύνη
Το να αναλαμβάνεις τις ευθύνες της δικής σου ζωής, ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν να στρέφονται εναντίον σου, είναι ο μόνος τρόπος για να βγάλεις τον εαυτό σου από τη θέση του θύματος. Η ζωή θα έχει πάντα δυσκολίες και προβλήματα. Όσο σπρώχνουμε τις ευθύνες στους άλλους, τόσο πιο αδύναμοι θα γινόμαστε για να τα λύσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας.
Αντί, λοιπόν, να δίνεις έμφαση στο ποιος προκάλεσε ένα πρόβλημα, αφιέρωσε την ενέργειά σου στο να το λύσεις. Το να αναλαμβάνεις εσύ την ευθύνη δείχνει συναισθηματική ωριμότητα, αυτογνωσία και πίστη στην ικανότητά σου να αλλάξεις και να μάθεις. Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη, όμως αυτοί που αναλαμβάνουν δράση είναι που δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη.
7. Όσο βολεύεσαι βυθίζεσαι
Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «η ζωή σου αρχίζει εκεί που τελειώνει η ζώνη άνεσής σου». Αυτό δεν σημαίνει να ξεκινήσεις το παραπέντε τις πτώσεις με αλεξίπτωτο, αλλά να μη βυθιστείς σε ό,τι σε κάνει να βολεύεσαι. Για να επιτύχεις τους πραγματικά μεγάλους στόχους σου, θα χρειαστεί να ξεβολευτείς, να αντιμετωπίσεις εμπόδια, αποτυχίες, το άγνωστο.
Ο εγκέφαλός μας από τη φύση του αναζητά την ασφάλεια και μας ωθεί προς την απόλαυση παρά προς τον πόνο. Όμως, ορισμένες φορές για να καταφέρεις κάτι που θέλεις πολύ θα πρέπει να πεισμώσεις, να κοπιάσεις, να επιμείνεις, να δυσκολευτείς και να ανταποκριθείς ακόμα και στις πιο μεγάλες προκλήσεις.
Η αλλαγή στη ζωή είναι αναπόφευκτη και έξω από τη ζώνη άνεσής σου σε περιμένουν νέες προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε νέα μαθήματα ζωής και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή σου.