KERI ANDERSON/NETFLIX

7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟ «PAINKILLER» ΣΤΟ NETFLIX

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να δεις τη σειρά «Painkiller» στο Netflix. Παρακάτω γράφουμε μερικά από τα πράγματα που θα συνειδητοποιήσεις αν αποφασίσεις να τη βάλεις στη watch list σου.

Είδα σχεδόν όλα τα επεισόδια του «Painkiller» στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών πτήσεων συνολικής διάρκειας περίπου 8 ωρών. Είναι μια μίνι σειράς του Netflix με θέμα την κρίση των οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες και, όπως μπορείς να καταλάβεις από τη θεματολογία του, δεν είναι για binge-watching – σε αντίθεση με άλλες σειρές, όπως για παράδειγμα το κατασκοπικό «Slow Horses».

Η σειρά εξερευνάει τα αίτια και τις συνέπειες της χρήσης των οπιοειδών στην Αμερική παρουσιάζοντας τους δράστες, τα θύματα αλλά και μια ερευνήτρια που αναζητά την αλήθεια. Όπως ακούμε στην αρχή κάθε επεισοδίου, όλα όσα συμβαίνουν στη σειρά δεν είναι αληθινά. Κάποια βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ενώ άλλα έχουν τροποποιηθεί για δραματουργικούς σκοπούς. Μπροστά στο –ίδιας θεματολογίας– εκπληκτικό «Dopesick» και το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2022 «All the beauty and the bloodshed», το «Painkiller» ίσως υστερεί. Παρ' όλα αυτά, η νέα σειρά του Netflix σίγουρα μπορεί να σου δώσει πολλά.

7 πράγματα που θα καταλάβεις βλέποντας το «Painkiller»

1. Η «κρίση των οπιοειδών» στις ΗΠΑ ήταν ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα

Σύμφωνα με τη σειρά, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων οπιοειδών – κυρίως ενός συνταγογραφούμενου οπιούχου αναλγητικού που προωθήθηκε όσο κανένα άλλο στις ΗΠΑ.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία των οπιοειδών έχει σκοτώσει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει εθίσει εκατομμύρια άλλους. Σήμερα εκτιμάται ότι 40 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στις ΗΠΑ από την ίδια αιτία.

διαμαρτυρία
Μια μητέρα που έχασε τα τρία παιδιά της από υπερβολική δόση οξυκωδόνης και άλλων οπιοειδών κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Purdue Pharma, το 2018. AP Photo Jessica Hill
Μια μητέρα που έχασε τα τρία παιδιά της από υπερβολική δόση οξυκωδόνης και άλλων οπιοειδών κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Purdue Pharma, το 2018.

2. Η περιθωριοποίηση των ανθρώπων που εθίζονται επιδεινώνει την κατάστασή τους

Ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο Glen Kryger τον οποίο υποδύεται ο Taylor Kitsch, εθίζεται στην οξυκωδόνη και σε ένα συγκεκριμένο οπιούχο αναλγητικό, το οποίο του χορηγήθηκε πρώτη φορά προκειμένου να ξεπεράσει τους πόνους μετά από ένα ατύχημα.

Spoiler alert: Ο Glen σταδιακά εθίζεται στα οπιοειδή και εμείς βλέπουμε τη ζωή του να καταστρέφεται. Η όλη κατάσταση επηρεάζει την οικογένειά του, η οποία σε μεγάλο βαθμό τον απομακρύνει από κοντά της. Ο ίδιος φαίνεται να παλεύει μόνος του με τον εθισμό. Ξεκόβει, ξανακυλάει, ξαναξεκόβει. Αλλά όπως λέει και η ερευνήτρια της σειράς που ασχολείται με την υπόθεση «το συγκεκριμένο οπιούχο αναλγητικό δεν κόβεται απλά με το να πετάξεις τα χάπια στη λεκάνη της τουαλέτας».

Με άλλα λόγια, η περιθωριοποίηση επιδεινώνει έναν εθισμό, το ίδιο και το αίσθημα ντροπής που μπορεί να νιώθει το άτομο.

Painkiller
KERI ANDERSON/NETFLIX

3. Ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα για την προώθηση του συγκεκριμένου φαρμάκου

Η φαρμακευτική βιομηχανία που διέθεσε το συγκεκριμένο φάρμακο στην αγορά, κατάφερε μέσω των προσπαθειών προώθησης οι πωλήσεις του να κλιμακωθούν από 44 εκατομμύρια δολάρια το 1996 (χορηγήθηκαν 316.000 συνταγές) σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολαρίων το 2001 και το 2002 (με πάνω από 14 εκατομμύρια συνταγές). Η εταιρεία δαπάνησε περίπου 200 εκατ. δολάρια μόνο το 2001 για την εμπορία και την προώθηση του φαρμάκου.

4. Το οπιούχο αυτό αναλγητικό δεν προκαλεί εθισμό σε λιγότερο από το 1% των ανθρώπων

Αυτός ήταν ο ισχυρισμός της εταιρείας που προώθησε το συγκεκριμένο οπιούχο αναλγητικό ως μη εθιστικό φάρμακο για τον πόνο. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν παρά ένα μεγάλο ψέμα. Σήμερα, η βιβλιογραφία δείχνει ότι η οξυκωδόνη είναι ιδιαίτερα εθιστική και ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερδοσολογίας, ή αλλιώς overdose.

Painkiller
KERI ANDERSON/NETFLIX

5. Η μεταφορά του θέματος στη μεγάλη οθόνη βοήθησε στο να γίνει ευρέως γνωστό εκτός ΗΠΑ

Το Netflix –με τη μεγάλη δημοφιλία του στην Ελλάδα– καταφέρνει να κάνει γνωστό ένα ζήτημα για το οποίο η ελληνική κοινωνία δεν είναι ιδιαίτερα ενήμερη. Επιπλέον, για το θέμα έχουν γραφτεί τόσο βιβλία όσο και ντοκιμαντέρ, όπως το «The Crime of the Century» (2021) του Alex Gibney.

6. Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Τον Μάιο του 2023, η οικογένεια στην οποία ανήκε η εταιρεία του φαρμάκου συμφώνησε να πληρώσει έναν πιθανό διακανονισμό ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πιστεύεται ότι η αξία της περιουσίας της ξεπερνά τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως γράφει η επίσημη ιστοσελίδα του Netflix, από τις 10 Αυγούστου 2023 –ημέρα της κυκλοφορίας του «Painkiller»– το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει την αμφισβήτηση της νομιμότητας του πτωχευτικού συμβιβασμού της φαρμακευτικής, θέτοντας τον διακανονισμό σε παύση. Οι δικαστές θα ακούσουν τα επιχειρήματα της υπόθεσης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Micah Fitzerman-Blue, ένας από τους σεναριογράφους της σειράς, εκτιμά ότι η ιστορία της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας και της κρίσης των οπιοειδών δεν έχει τελειώσει... «Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που θα ξεδιπλωθούν με την πάροδο του χρόνου».

Painkiller
KERI ANDERSON/NETFLIX

7. Το «Painkiller» παρουσιάζει τη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού καπιταλισμού

Με το τέλος και του τελευταίου επεισοδίου νιώθεις λίγο πολύ αυτό που έγραψε ο καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στο Rush University Medical College του Σικάγο, Fernando Espi Forcen, ότι «η σειρά κάνει καλή δουλειά στο να κάνει τον θεατή να απογοητευτεί βλέποντας πώς μια ομάδα ψυχοπαθών επιχειρηματιών γίνεται πάμπλουτη προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην κοινωνία».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.