6 ΝΕΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΠΑΝΕ 32 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Έξι νέα παιδιά από την Πορτογαλία βρίσκουν το σθένος να τα βάλουν με τα «μεγαθήρια» φέρνοντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 32 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τις κατηγορούν ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, παραβιάζοντας, όπως υποστηρίζουν, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Η κοπέλα της κεντρικής φωτογραφίας ονομάζεται Sofia Oliveira και σήμερα είναι 18 ετών. Ήταν πολύ μικρότερη, όμως, όταν κατάλαβε ότι έπρεπε να υψώσει τη φωνή της ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Για την ακρίβεια, ήταν μόλις 12 ετών όταν το 2017 οι καταστροφικές πυρκαγιές στην κεντρική Πορτογαλία σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους. Τότε συνειδητοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αποβεί μοιραία.
Δίπλα της στέκεται ο αδερφός της, André Oliveira, ο οποίος είναι σήμερα 15 χρονών. Οι δυο τους, μαζί με άλλους 4 νέους Πορτογάλους, ενήλικες και παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 24 ετών, την Catarina, την Cláudia, τον Martim και τη Mariana, εμφανίστηκαν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κατηγορούν 32 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, επειδή, όπως υποστηρίζουν, δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς την κλιματική αλλαγή. Οι νεαροί ακτιβιστές είχαν καταθέσει προσφυγή πριν από 3 χρόνια.
Οι νέοι ασκούν πίεση για το κλίμα μέσω της νομικής οδού
Τα δικαστήρια θεωρούνται όλο και περισσότερο από τους ακτιβιστές ως ένας τρόπος για να θέτουν τις κυβερνήσεις προ των ευθυνών τους. Η συγκεκριμένη υπόθεση συνιστά την πρώτη του είδους της που κατατίθεται στο δικαστήριο και θεωρείται ότι θα μπορούσε να υποχρεώσει τα κράτη να δράσουν για τη σημαντική μείωση των εκπομπών και την κατασκευή αποτελεσματικότερων υποδομών.
Η νίκη τους στο Στρασβούργο θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική περίπτωση νέων ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη νομική οδό για να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια ριζική αναπροσαρμογή των μέτρων τους για την προστασία του κλίματος.
Ανάμεσα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που απαρίθμησαν οι νεαροί Πορτογάλοι ήταν η αδυναμία τους να κοιμηθούν, να συγκεντρωθούν, να παίξουν έξω ή να ασκηθούν κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Ένα από τα σχολεία τους έκλεισε προσωρινά όταν ο αέρας έγινε μη αναπνεύσιμος λόγω του καπνού από τις πυρκαγιές. Ορισμένα από τα παιδιά έχουν παθήσεις όπως το άσθμα που τα καθιστά πιο ευάλωτα στη ζέστη και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται
Η επιστήμη υποστηρίζει τα επιχειρήματα των νέων Πορτογάλων. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα βιώνουμε όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και σεισμούς.
Η παραλία Praia do Norte στην περιοχή Costa da Caparica κοντά στο σημείο όπου ζουν η Sofia και ο André, νότια της Λισαβόνας, είχε μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο όταν ο πατέρας του André ήταν στην ηλικία του, λέει ο ίδιος. Τώρα, λόγω παράκτιας διάβρωσης, είναι λιγότερο από 300 μέτρα. Στοιχεία όπως αυτό έστρεψαν την προσοχή του νεαρού Πορτογάλου στις διαδηλώσεις για το κλίμα, ακόμα και πριν γίνει έφηβος.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κλίμα της Σαχάρας μεταπηδά στη Μεσόγειο Θάλασσα και σε χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, όπου η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει και οι βροχοπτώσεις μειώνονται.
Μάλιστα, ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η Γη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει μετρηθεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο, με ένα ρεκόρ ζέστης τον Αύγουστο να επισφραγίζει μια εποχή με βίαιες και θανατηφόρες θερμοκρασίες.