5 PODCASTS ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΦΗΒΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ
Αναζητάς κάτι καλύτερο (από την τραπ) για να ακούει το έφηβο παιδί σου στον ελεύθερο χρόνο του; Δεν θα βρεις εύκολα, γι' αυτό ψάξαμε εμείς για εσένα.
Δεν θα φτάσω να τη δαιμονοποιήσω, όπως ακούω άλλους γονείς να κάνουν, ούτε βέβαια να την απαγορεύσω διά ροπάλου, αλλά κάνω τρομερά μεγάλη υπομονή μέχρι να ξεπεράσει η έφηβη κόρη μου τη φάση της τραπ που (έχοντας υπάρξει έφηβη που άκουγε και ραπ και χιπ χοπ) ομολογώ ότι απεχθάνομαι. Και ξέρεις τι είναι αυτό που πραγματικά απεχθάνομαι; Ότι η σχετικά νέα αυτή μουσική τάση δεν αποτελεί καν παράγωγο καλλιτεχνικής ή έστω δημιουργικής έμπνευσης, αλλά στεγνής κερδοσκοπίας. Η αίσθησή μου είναι ότι οι δισκογραφικές «τσίμπησαν» πέντε παιδάκια με φιλοδοξίες και συμπαθητική χροιά φωνής, τα έντυσαν και τα κούρεψαν σύμφωνα με τις επιταγές του TikTok, τους πέταξαν 10 μάγκικους στίχους που θεοποιούν το χρήμα και πέτυχαν διάνα: να ακούγονται από τα υπόλοιπα, χιλιάδες παιδάκια που έπεσαν θύματα όλου αυτού του marketing.
Παρόλο που μια χαρά τα καταλαβαίνουν όλα αυτά τα περισσότερα εφηβάκια μας –το ότι ακούν τραπ δεν τα κάνει απαραίτητα ανεγκέφαλα–, η δυσκολία του να ξεκολλήσουν από αυτήν έγκειται αφενός στην ευρεία διάδοσή της (ακόμα και οι κατεξοχήν λαϊκοί τραγουδιστές βγάζουν πλέον τραγούδια με τράπερς), αφετέρου στην έλλειψη εναλλακτικής. Αυτό μου έγινε απόλυτα σαφές όταν πριν από μερικούς μήνες είπα στην κόρη μου «Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να ακούσεις;» και ορθότατα μου αντέτεινε: «Σαν τι;». «Τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες που ακούγαμε όταν ήσουν 8» σκέφτηκα να της πω. Αλλά ήξερα πως η συζήτηση θα τελείωνε εκεί. Με τη μουσική που ακούει το έφηβο παιδί σου δεν τα βάζεις.
Υπάρχουν podcasts για έφηβους;
Της πρότεινα, λοιπόν, (αντί να ακούει όλη μέρα τραπ) να δώσει λίγο χρόνο και σε podcasts που μπορεί να την ενδιαφέρουν και να έχουν να της μάθουν κάτι. Οπότε αρχίσαμε να ψάχνουμε μαζί. Παρόλο που απέρριψε τις περισσότερες από τις δικές μου προτάσεις, που περιστρέφονταν γύρω από τις επιστήμες και τις τέχνες, άρχισε να κάνει μόνη της επιλογές που δεν αποδείχθηκαν κακές.
Πρόσφατα τη ρώτησα πού είχε καταλήξει και, σε συνδυασμό με αυτά που είχα βρει εγώ, επιχείρησα να κάνω μία λίστα με 5 –περισσότερο ψυχαγωγικά και λιγότερο εκπαιδευτικά– podcasts που αν έχεις κι εσύ έφηβο παιδί αξίζει να του προτείνεις χωρίς να κινδυνεύσεις να σε χλευάσει εντελώς.
Sex Education Podcast από το pod.gr και τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Είναι το θέμα που μάλλον τους απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο, ωστόσο οι περισσότεροι έφηβοι ντρέπονται να συζητήσουν ανοιχτά για το σεξ. Το pod.gr, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, δημιούργησε μια σειρά 12 ηχητικών επεισοδίων, για να μάθουν οι έφηβοι όσα δεν συζητούν στο σχολείο ή με τους γονείς σχετικά με το σεξ: Πώς είναι η πρώτη φορά; Υπάρχει καλό και κακό πορνό; Πόσο εύκολα ή δύσκολα κάνεις coming out σήμερα;
Τα επεισόδια παρουσιάζουν δύο 20χρονοι που αντλούν στοιχεία από έρευνες, με τη συμβολή εκπαιδευτικών και ψυχοθεραπευτών, και μπορεί να τα ακούσει κανείς δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες που φιλοξενούν podcast (εμείς το ακούμε στο Spotify). Το podcast είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 16 ετών.
Podcasts Επιστημονικού περιεχομένου από το Ίδρυμα Ευγενίδου
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς δημιούργησε μία σειρά από podcasts για τη ζωή και το έργο μεγάλων επιστημόνων, με τίτλο «Επιστήμονες που Εύρηκαν για την ανθρωπότητα». Σε αυτά παιδιά κάθε ηλικίας έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον Αρχιμήδη, από τις μεγαλύτερες μεγαλοφυΐες της αρχαιότητας που έμελλε να καθορίσει βασικές αρχές στα μαθηματικά και την μηχανική, για τον Ερατοσθένη, τον Αρίσταρχο, τον Κοπέρνικο, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, την Υπατία κ.ά.
Μπορεί να ακούσει ή/και να κατεβάσει κανείς δωρεάν το podcast από το κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Spotify.
Το συναρπαστικό podcast περί αρχαιολογίας του Archaeostoryteller
Ο Θεόδωρος Παπακώστας θα γίνει ο λόγος να αγαπήσετε τόσο εσύ όσο και το έφηβο παιδί σου τη μυθολογία και την αρχαιολογία. Ο ίδιος περιγράφει: «Η αρχαιότητα μπορεί να μας συγκινήσει, να μας τρομάξει, να μας διασκεδάσει, να μας κάνει περήφανους για τους προγόνους όταν ήταν "καλύτεροι", να μας κάνει περήφανους για εμάς όταν είμαστε εμείς "καλύτεροι". Το παρελθόν είναι κομμάτι μας. Όταν το γνωρίζουμε, κάτι ξυπνάει μέσα μας».
Στα περίπου 20λεπτα ηχητικά, το έφηβο παιδί σου θα μάθει για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων αλλά και παρασκηνιακές πληροφορίες για την Οδύσσεια, για την Αργοναυτική Εκστρατεία και την ιστορία της… μπουγάτσας που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Με λίγα λόγια, θα μάθει τέλεια και με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο την αρχαία ιστορία. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες.
Το ξεκαρδιστικό podcast του Λάμπρου Φισφή
Ποιος δεν ξεκαρδίζεται με τα βίντεο του αγαπημένου κωμικού; Πλέον ο ίδιος έχει τη δική του πλατφόρμα με απολαυστικά podcasts που απευθύνονται σε κάθε ηλικία, πάντως είναι μια χαρά κατάλληλα και για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου, που θέλουν λίγο να χαλαρώσουν στον ελεύθερο χρόνο τους χωρίς να πρέπει να ακούν από μια νέα βρισιά κάθε 5 λεπτά.
Είναι διαθέσιμα δωρεάν μέσω Spotify υπό τον τίτλο «Αυτά Είναι».
Τα podcast του Mad Radio με συνεντεύξεις διάσημων Ελλήνων τραγουδιστών και influencers
Από αυτά που ακούει φανατικά η κόρη μου, καθώς μέσα από τις συνεντεύξεις του Mad Radio έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τους αγαπημένους της τραγουδιστές (Sidarta, Trannos) ή και influencers (Fipster, Modern Cinderella) και να συνειδητοποιήσει αν τελικά της ταιριάζουν ή όχι. Τα ακούει δωρεάν μέσω Spotify.
Και εφηβικά βιβλία στα ελληνικά και τα αγγλικά
Μία ακόμα αγαπημένη κατηγορία podcasts της κόρης μου είναι αυτά στα οποία βρίσκει τις αφηγήσεις των αγαπημένων της βιβλίων, είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά. Ενδεικτικά, αφού «κόλλησε» με τη δημοφιλή αμερικάνικη σειρά «The Summer I Turned Pretty» πλέον μπορεί και να την ακούσει ολόκληρη εδώ.
Ωστόσο, αξίζει να γνωρίσει κανείς και το podcast «Βιβλία για παιδιά και εφήβους» από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο οποίο 20 Έλληνες συγγραφείς δίνουν τη φωνή τους σε αγαπημένα τους βιβλία, όπως το «Με κλειστά μάτια» της Αγγελικής Δαρλάση, «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης» της Ελένης Δικαίου κ.ά.