5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ
Γράφουμε πέντε μαθήματα ζωής που δίδαξε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο πιο διάσημος επιστήμονας στην ανθρώπινη ιστορία.
Όταν ακούς το όνομα Άλμπερτ Αϊνστάιν, ίσως το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η γενική θεωρία της σχετικότητας (ή γενική σχετικότητα), η διάσημη εξίσωση «Ε=mc2» ή το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Αν πάλι απλά σκέφτεσαι το αλλοπρόσαλλο λουκ του, δεν σε κρίνουμε! Είναι γεγονός ότι ο Γερμανός φυσικός, βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής το 1921, έφερε μια επανάσταση στη φυσική και άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν.
Ο Αϊνστάιν, όμως, ήταν κάτι περισσότερο από μια ιδιοφυΐα. Επρόκειτο για έναν ακτιβιστή υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης με ενεργή αντιρατσιστική δράση, ενώ σήμερα θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στην ανθρώπινη ιστορία.
5 μαθήματα ζωής από τον Αϊνστάιν
Μάθημα #1: Ξοδέψτε ενέργεια σε πράγματα που αξίζουν
Λέγεται ότι ο Αϊνστάιν φορούσε τα ίδια ρούχα κάθε μέρα, τα οποία χρησιμοποιούσε σαν «στολή». Θεωρείται ότι ο διάσημος φυσικός το έκανε αυτό επειδή δεν ήθελε να προσθέσει στην καθημερινότητά του άλλη μια έγνοια: το τι να φορέσει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορούμε με τα ίδια ρούχα κάθε μέρα (δεν είμαστε άλλωστε ο Αϊνστάιν), αλλά μια τέτοια συνήθεια μας δείχνει ότι αξίζει να εξοικονομήσει κανείς ενέργεια και να καταβάλει προσπάθεια σε πράγματα που είναι σημαντικά για τον ίδιο. Ο Αϊνστάιν, για παράδειγμα, ήθελε να εστιάζει στο μυαλό του, γι' αυτό και έδινε ελάχιστη σημασία στην εξωτερική του εμφάνιση.
Μάθημα #2: Κάντε πράγματα που αγαπάτε (ακόμα κι αν δεν είστε καλοί σε αυτά)
Όλοι ξέρουμε ότι το μεγάλο πάθος του Αϊνστάιν ήταν η φυσική. Μια δραστηριότητα όμως που του άρεσε πολύ ήταν η ιστιοπλοΐα, καθώς όπως έχει δηλώσει ο ίδιος «μια κρουαζιέρα στη θάλασσα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για απόλυτη ηρεμία και προβληματισμό πάνω σε ιδέες από μια διαφορετική οπτική γωνία».
Παρόλο που ο ίδιος δεν ήταν καλός στην ιστιοπλοΐα (ούτε ήξερε να κολυμπάει), συνέχισε να ασχολείται μαζί της γιατί αυτή η συνήθεια του δημιουργούσε ψυχική ηρεμία.
Μάθημα #3: Ο Αϊνστάιν έλεγε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες ως παζλ
Από τον τρόπο ζωής του διάσημου φυσικού μαθαίνουμε ότι όλα είναι θέμα οπτικής. Ειδικότερα, διδασκόμαστε να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ως κρίσεις, γιατί τότε το πιθανότερο είναι ότι θα νιώσουμε απόγνωση (δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς μια κρίση). Αν όμως τα δούμε ως παζλ, τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια νέα προσέγγιση για την επίλυσή τους.
Μάθημα #4: Σκεφτείτε σε βάθος και επιμείνετε
«Εάν έχετε συναντήσει μια ερώτηση που σας ενδιαφέρει βαθιά, επιμείνετε σε αυτή για χρόνια και μην προσπαθήσετε ποτέ να αρκεστείτε στη λύση επιφανειακών προβλημάτων που υπόσχονται σχετικά εύκολη επιτυχία». Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αϊνστάιν όταν κάποιος τον ρώτησε μέσω επιστολής τι έπρεπε να κάνει με τη ζωή του.
Ούτε ο ίδιος ο φυσικός κατάφερε να λύσει όλα τα ερωτήματα που τον απασχολούσαν, όμως αναγνώριζε ότι η μεγαλύτερη χαρά και ολοκλήρωση βρίσκεται συχνά στην ίδια την προσπάθεια.
Μάθημα #5: Μην αφήνετε την πολιτική να σας γεμίζει με συναισθήματα οργής ή απόγνωσης
«Σχετικά με την πολιτική, εξακολουθώ να θυμώνω από αίσθηση καθήκοντος, αλλά δεν χτυπάω πια τα φτερά μου, τσαλακώνω μόνο τα φτερά μου». Με την παραπάνω μεταφορά περιγράφει ο Αϊνστάιν τη σχέση του με την πολιτική. Ο φυσικός υπονοεί ότι ενώ κάποτε θύμωνε και ήταν γεμάτος οργή και αγανάκτηση (συναισθήματα που μπορεί να μην μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας), από ένα σημείο της ζωής του κι έπειτα υιοθέτησε μια μετρημένη και ελεγχόμενη έκφραση δυσαρέσκειας.