iStock

4 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ

Τέσσερα νέα βιβλία προσφέρουν οδηγίες προς «ναυτιλομένους» γονείς: από τη βρεφική ηλικία ως την εφηβεία, ειδικοί στις οικογενειακές σχέσεις δίνουν λύσεις στους γρίφους της καθημερινότητας, επιτρέποντάς μας να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να συνεχίσουμε!

Είτε περιμένουμε το πρώτο μας μωρό, είτε έχουμε παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας, είτε ήδη φτάσαμε στο σταυροδρόμι των μεγάλων αλλαγών, στην εφηβεία, ένα είναι βέβαιο: οι προκλήσεις της γονεϊκότητας είναι εδώ και αναμένεται από εμάς να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Ευτυχώς, έχουμε στα χέρια μας καλούς συμμάχους, τέσσερα νέα βιβλία που μπορούν να μας δώσουν ιδέες, να μας καθοδηγήσουν και να μας ξεμπλοκάρουν ακριβώς τη στιγμή που αισθανόμαστε πως έχουμε πελαγώσει.

Παιδαγωγοί και ψυχολόγοι οι συγγραφείς, μας εφοδιάζουν με μια «φαρέτρα» από τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να εδραιώσουμε την καλύτερη δυνατή σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας.

1. «Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη!», της Σοφίας Ανδρεοπούλου

Αναμφίβολα, στο άκουσμα και μόνο της λέξης «εφηβεία» η έκφραση που σχηματίζεται συχνά στα πρόσωπα των γονέων προσομοιάζει σε εκείνη του τρόμου. Για αυτή την περίοδο που το παιδί αρχίζει να βηματίζει προς την ενηλικίωση και για την αναστάτωση που προκαλείται στο ίδιο και στους γονείς του μιλά άκρως κατατοπιστικά η Σοφία Ανδρεοπούλου. Η ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος ξεκινά το βιβλίο της θέτοντας ένα καίριο ερώτημα: Αντί να βάζετε ενέργεια για να αντέξετε μια άσχημη κατάσταση, δεν είναι εξυπνότερο να βάλετε ενέργεια  για να τη βελτιώσετε;

Χάρη στη μεγάλη εμπειρία στη θεραπεία εφήβων και γονέων που έχει η συγγραφέας, μπορεί και μας μεταφέρει τους αληθινούς προβληματισμούς τόσο των εφήβων (Μα τίποτα δεν κάνω σωστά;) όσο και των γονέων (Θα με τρελάνει!) προχωρώντας παράλληλα και σε προτάσεις λύσεων. Εστιάζει επίσης στην τόσο σημαντική και υποτιμημένη ενδυνάμωση του ενήλικα μέσα μας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε το παιδί που μας έχει ανάγκη. Στο βιβλίο αναλύονται και όλα τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν τους εφήβους (ταυτότητα φύλου, διαταραχές διατροφής, κουλτούρα της βίας, εθισμοί και το διαδίκτυο, κ.ά.).

2. «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών οικογενειών», των Stephen R. Covey & Sandra Merill Covey

Θα φανταζόσασταν πως υπάρχουν επτά συνήθειες που αν τις υιοθετούσατε θα μπορούσατε να βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς και τις σχέσεις της οικογένειάς σας; Ο εκπαιδευτικός Stephen R. Covey, συγγραφέας πλήθους εξαιρετικά δημοφιλών βιβλίων για τα παιδιά και την οικογένεια, συμπράττει εδώ με τη σύζυγό του, τη συγγραφέα Sandra Merill Covey, και μας προσφέρουν έναν οδηγό με πρακτικές οδηγίες, διανθισμένο από τη δική τους οικογενειακή καθημερινότητα, ως γονείς 9 παιδιών!

Οι δυο τους αναλύουν σε βάθος τα χαρακτηριστικά που θεωρούν πως κρατούν μια οικογένεια συνδεδεμένη και υγιή συναισθηματικά, δίνοντάς μας συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Σε τι δίνουν, λοιπόν, σημασία; Στο να βρίσκουμε χρόνο για την οικογένεια και να επενδύουμε σε αυτήν αποκομίζοντας αμοιβαία οφέλη, να φέρνουμε σκοπό και όραμα στα μέλη της οικογένειας, να επικοινωνούμε ουσιαστικά, να φροντίζουμε για την ατομική μας σωματική και πνευματική ευεξία, αλλά και να εξασκούμε την συνεργία, ενώνοντας τα δυνατά σημεία όλων.

3. «Η σκάλα – Ιστορίες για γονείς», της Ντίνας Νομικού

Από το σκαλί με τον αριθμό 1, τη μέρα που το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει θετικό, ως το άπειρο, καθώς η σκάλα της γονεϊκότητας δεν τελειώνει ποτέ, η Ντίνα Νομικού συντροφεύει τους γονείς στο θαυμαστό ταξίδι τους. Παιδαγωγός Montessori επί σειρά ετών η ίδια, καταφέρνει σε αυτό το μικρό βιβλίο να τα συνοψίσει όλα.

Με το προσωπικό της βίωμα να χρωματίζει κάθε στάδιο, η συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο σε ενότητες και εύστοχα σημειώνει τις δυσκολίες κάθε φάσης του μεγαλώματος ενός παιδιού, προσφέροντας λύσεις αλλά κυρίως τροφή για σκέψη:

  • Πόσα κομμάτια από τη δική μας παιδική ηλικία βιώνουμε τώρα ξανά;
  • Πόσο αλλάζει η ροή της ενέργειας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, όταν προστίθενται ένα και περισσότερα παιδιά;
  • Πόσο παρατηρούμε τη σχέση μας με τα παιδιά μας και σε ποιες συνειδητοποιήσεις καταλήγουμε;

4. «Εφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος», των Cara Natterson & Vanessa Kroll Bennett

Οι δύο συγγραφείς αυτού του βιβλίου έχουν πολλές περγαμηνές στο αντικείμενο «εφηβεία»: παιδίατρος η μία, συγγραφέας η άλλη, έχουν ιδρύσει την εταιρία για την εφηβεία «Order of magnitude», παρουσιάζουν το «The puberty podcast», και καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία να μας μεταδώσουν το απόσταγμα της γνώσης τους. Σε αυτό το βιβλίο για την εφηβεία τον λόγο παίρνουν τα παιδιά, αλλά όντας πλέον «μετα–έφηβοι». Είναι τα παιδιά που μόλις βγήκαν από αυτή την τρικυμιώδη αυτή περίοδο και μπορούν να δουν τα πράγματα λίγο πιο καθαρά.

Κεφάλαιο το κεφάλαιο, όλα τα ζητήματα που αφορούν τους εφήβους σήμερα τίθενται επί τάπητος: οι εναλλαγές της διάθεσης και η ψυχική υγεία, ο ύπνος, η σωματική ανάπτυξη, η τριχοφυΐα και οι οσμές, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου, το σεξ, η αντισύλληψη, η πορνογραφία, οι φιλίες.

Η Natterson και η Kroll Bennett παρουσιάζουν την επιστημονική πλευρά του κάθε ζητήματος, εξηγούν τι έχει αλλάξει γύρω από αυτό «τα τελευταία 20, 30, 40 χρόνια» και –το σημαντικότερο– δίνουν σαφείς κατευθύνσεις για το πώς να μιλήσουμε για αυτά με τα παιδιά. Μια ψύχραιμη προσέγγιση των πραγμάτων, που μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους γονείς που δυσκολεύονται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.