3 ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
O αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, η μεγαλοφυΐα του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί και αξεπέραστος κόσμος των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών συναντούν συναρπαστικές νέες τεχνολογίες σε τρεις μοναδικές εκθέσεις: 3D εικονική πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη, διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα και digital art μαγεύουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά κι εμάς τους μεγάλους.
Τι μπορεί να περιλαμβάνει μια έκθεση για να είναι συναρπαστική; Ας κάνουμε μερικές υποθέσεις: Θα θέλατε να περπατήσετε μέσα σε μια στοά όπου θα ξεπετάγονται στο δρόμο σας φιγούρες από διάσημους πίνακες του Σαλβαδόρ Νταλί, έτοιμες να αλληλεπιδράσουν μαζί σας; Τι θα λέγατε να πιάνατε κουβέντα με τον Αριστοτέλη και να μπαίνατε μέσα στον Δούρειο Ίππο; Ή να μάθετε μέσω εικονικού κινηματογράφου πώς ο Θαλής υπολόγισε το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα έχοντας στα χέρια του μόνο ένα σκοινί;
Όλα αυτά και πολλά περισσότερα μπορούμε να τα ζήσουμε σε τρεις εξαιρετικές διαδραστικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στην Αθήνα!
«Αρχαία Ελλάδα»
Χωράει η αρχαία Ελλάδα μέσα σε 1.500 τ.μ.; Αν το εγχείρημα φέρει τις δυνατές υπογραφές του σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια και του ιστορικού και ακαδημαϊκού Θάνου Βερέμη, και χωράει και εντυπωσιάζει: με τη βοήθεια τεχνολογιών AI ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ο τρωικός πόλεμος, οι εφευρέσεις, η μυθολογία και το αρχαίο θέατρο.
Από την Αθήνα ως τη Σπάρτη και τη Μακεδονία, δεν ξέρουμε σε ποιο πολιτισμό, σε ποιο επίτευγμα, σε ποια εκστρατεία και σε ποιο μύθο να στρέψουμε πρώτα την προσοχή μας!
Στεκόμαστε κάτω από τα γιγάντια αγάλματα του Άτλαντα και του Ηρακλή, θαυμάζουμε την τριήρη, το πολεμικό πλοίο των Αθηναίων –κατασκευασμένη με 3D printing– και ακούμε άφωνοι τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη να μας εξηγούν τις θεωρίες τους, χάρη στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (από το Πανεπιστήμιο Columbia) και της τεχνικής του black box, με διάσημους ηθοποιούς να υποδύονται τους φιλοσόφους.
Η αγωγή των αρχαίων Σπαρτιατών εμφανίζεται σε wall mapping projection, οι 12 θεοί του Ολύμπου ξεπροβάλλουν σε κατασκευή black light, ενώ μπορούμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας και σε μια σειρά από χορταστικα πειράματα (π.χ. πυθαγόρειο θεώρημα, κλεψύδρα, γερανός Ακρόπολης κ.ά.) και να αναφωνήσουμε «Εύρηκα!» αναπαράγοντας το πείραμα του Αρχιμήδη για την άνωση.
Σημειώνεται πως την επεξεργασία των κειμένων έχει αναλάβει η επιστημονική ομάδα των εκδόσεων «Κάκτος», οίκος που εκδίδει την αρχαία ελληνική γραμματεία. Η περιήγηση διαρκεί 75 λεπτά.
Έως 31 Ιανουαρίου 2025. Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή. Κλείσε εισιτήρια
Dali Cybernetics – The Immersive Experience
Ό,τι και να πει κανείς για την «εμπειρία εμβύθισης» είναι λίγο: οθόνες 500 τ.μ. σε περιτριγυρίζουν και χάρη στις 3D προβολές και τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας νιώθεις λες και τηλεμεταφέρεσαι μέσα στο ασύγκριτο καλλιτεχνικό σύμπαν του Σαλβαδόρ Νταλί.
Μετά την παρουσίαση στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, το Βερολίνο και τη Βαρσοβία, η εντυπωσιακή αυτή έκθεση μας συστήνει τον εκκεντρικό καλλιτέχνη από την αρχή, μέσω κάθε τεχνολογικού μέσου που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Έπειτα από την εμβύθιση ακολουθεί το «πλοίο των ονείρων», το οποίο με virtual reality 360 διασχίζει και αυτό τις δημιουργίες του καλλιτέχνη, όπως και το «διαδραστικό πάτωμα», όπου όλο πάμε να πιάσουμε αντικείμενα από τους πίνακες και όλο μας ξεγλιστρούν, και η στοά εικονικής πραγματικότητας.
Η έκθεση τονίζει και την –άγνωστη ίσως στο ευρύ κοινό– σχέση του Νταλί με τις επιστήμες. «Επειδή εγώ γίνομαι καμιά φορά ζωγράφος, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι καλλιτέχνης. Το πραγματικό μου ενδιαφέρον είναι οι Κυβερνοεπιστήμες (Cybernetics), η Κβαντική Φυσική και η Βιολογία», είχε δηλώσει ο ίδιος, έχοντας πει επίσης πως η ζωγραφική θα έπρεπε να συνδεθεί με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές!
Δεν λείπει, βέβαια, και μια εικονική περιήγηση στα σπουδαιότερα έργα του δημιουργού, ενώ για να συμπληρώσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με το φαινόμενο Νταλί μπορούμε να παρακολουθήσουμε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Ο Νταλί στην Νέα Υόρκη», στο οποίο ο κινηματογραφιστής Τζακ Μποντ ακολουθεί τον καλλιτέχνη τα Χριστούγεννα του 1965 στo «Μεγάλο Μήλο». Στον χώρο βρίσκουμε ακόμα και μερικά από τα βιβλία επιστημών από την προσωπική βιβλιοθήκη του καλλιτέχνη, από τα οποία αντλούσε έμπνευση για τα έργα του.
Η περιήγηση διαρκεί 70 λεπτά.
Έως 16 Φεβρουαρίου 2025. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος 17778 Αττική. Κλείσε εισιτήρια
Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών
Μπορείτε να μαντέψετε πώς ο Θαλής υπολόγισε το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα μόνο με ένα σκοινί και την παρατηρητικότητά του; Θέλετε να πειραματιστείτε με τη μουσική κλίμακα στο μονόχορδο του Πυθαγόρα; Είτε αγαπάτε τα μαθηματικά είτε δεν τους είχατε δώσει ποτέ την ευκαιρία που τους άξιζε, αυτή η έκθεση του «Ελληνικού Κόσμου» θα σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι ανεπανάληπτο.
Εκθέματα εικονικής πραγματικότητας που αλληλεπιδρούν με φυσικά, κατασκευές, προβολές και μαθηματικοί υπολογισμοί με χαρτί, μολύβι και… αυγά συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να εκτιμήσουμε τη μοναδική αυτή επιστήμη.
Οι «σούπερ σταρ» μαθηματικοί Θαλής, Ευκλείδης και Πυθαγόρας πρωταγωνιστούν με τα θεωρήματα, τις έννοιες και τους νόμους τους, τα οποία μας καλούν να επιβεβαιώσουμε οι ίδιοι, ενώ ταυτόχρονα «βουτάμε» σε άλλα πεδία στα οποία τα μαθηματικά άσκησαν έντονη επιρροή: αστρονομία, τέχνες, γεωγραφία, μουσική. Φεύγοντας από την έκθεση θα έχουμε δοκιμάσει να γράψουμε αριθμούς στη σφηνοειδή γραφή των Βαβυλωνίων και στα ιερογλυφικά των αρχαίων Αιγυπτίων, θα έχουμε γνωρίσει τα τρία άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας και θα έχουμε εξασκηθεί να βρίσκουμε γύρω μας σχήματα, όπως ο Θαλής και οι Ίωνες φιλόσοφοι.
Τα εκθέματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, πράγμα που επιτρέπει και σε μικρούς και μεγάλους να την ευχαριστηθούν στο έπακρο. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης είναι του ειδικού της Ιστορίας των Μαθηματικών, καθηγητή Γιάννη Χριστιανίδη.
Έως 7 Ιανουαρίου 2025. Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος. Κλείσε εισιτήρια