3 ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ «NORMAL PEOPLE»
Το «Normal People» δεν είναι ένα κοινότοπο love story. Είναι μια σειρά με χαρακτήρες τόσο πολυδιάστατους όσο και οι κανονικοί άνθρωποι, που θίγει μεταξύ άλλων με καίριο τρόπο ζητήματα ψυχικής υγείας.
Με μια γρήγορη ματιά, η πλοκή του «Normal People» ίσως μοιάζει ρηχή και κλισέ: δημοφιλές, εμφανίσιμο αγόρι ερωτεύεται την αντικοινωνική και μοναχική συμμαθήτριά του, ενώ αρνείται να παραδεχτεί τη σχέση τους στη σχολική κοινότητα. Το βάθος των χαρακτήρων, όμως, είναι εκείνο που σώζει την πλοκή από το να βυθιστεί σε έναν ωκεανό στερεοτύπων και κάνει τον θεατή μέρος μιας ειλικρινούς και πολύ «κανονικής» ερωτικής ιστορίας.
Η μίνι σειρά δώδεκα μισάωρων επεισοδίων αποτελεί μεταφορά από το ομότιτλο δημοφιλέστατο βιβλίο της Sally Rooney, που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «Κανονικοί άνθρωποι» (Εκδ. Πατάκη).
Στο «Normal People» παρακολουθούμε τον Κόνελ (Πολ Μέσκαλ) και τη Μαριάν (Ντέιζι Εντγκαρ-Τζόουνς) από την εφηβεία τους μέχρι τα χρόνια του πανεπιστημίου. Φαινομενικά, δεν έχουν τίποτα κοινό: εκείνον τον διεκδικούν όλες οι παρέες και όλα τα κορίτσια του σχολείου, ενώ εκείνη κάθεται πάντα μόνη, χαμένη σε κάποιο βιβλίο, κι όταν μιλάει είναι μόνο για να αντικρούσει τις προσβολές των συμμαθητών της. Εκείνος μένει σε ένα μικρό σπιτάκι με τη μητέρα του, κι εκείνη σε μια τεράστια βίλα με τη μητέρα και τον αδερφό της. Εκείνος μεγαλώνει με αγάπη, γέλια και χάδια, κι εκείνη με τη βιαιότητα του κακοποιητικού αδερφού της και την αδιαφορία της μητέρας τους.
Ωστόσο, οι δύο ήρωες έχουν κάτι κοινό: Νιώθουν διαφορετικοί από τους κανονικούς ανθρώπους. Κάνουν σκέψεις πιο προχωρημένες από τους συνομηλίκους τους και ξέρουν καλά πως και οι δύο παριστάνουν κάτι άλλο από αυτό που στα αλήθεια είναι. Αυτή τους η διαφορετικότητα είναι που παραμερίζει όλες τις διαφορές τους και τους κάνει τελικά να ερωτευτούν.
1. Η βαθιά τομή στους χαρακτήρες του «Normal People»
Όπως θα αντιληφθεί κανείς από τα πρώτα κιόλας επεισόδια, οι χαρακτήρες παρουσιάζονται όσο πολυδιάστατοι είναι πραγματικά οι κανονικοί άνθρωποι: ο Κόνελ δεν είναι μόνο ένας δημοφιλής μαθητής που ασχολείται με το ράγκμπι – είναι επίσης ένας νέος που διαβάζει κρυφά λογοτεχνικά βιβλία και γράφει διηγήματα. Δεν είναι μόνο ένας δειλός έφηβος που αρνείται να υπερασπιστεί τη σχέση του με τη Μαριάν, αλλά και ένα αγόρι που στις προσωπικές τους στιγμές της δείχνει σεβασμό και αγάπη.
Όπως παραδέχεται κι ο ίδιος, πίσω από τη μάσκα του κοινωνικού, πρόσχαρου νέου κρύβεται ένας άνθρωπος που νιώθει πως δεν μπορεί να ταυτιστεί με τους «κανονικούς» ανθρώπους και πως πρέπει συνεχώς να υποδύεται κάποιον ρόλο, προκειμένου να ταιριάξει.
Αντίστοιχα η Μαριάν, δεν είναι η αντικοινωνική, σνομπ κοπέλα, που είτε θα τσακώνεται είτε θα περιφρονεί, αλλά ένα πλάσμα βαθιά τραυματισμένο από την οικογένειά της, που αναζητά διακαώς την αποδοχή και το αίσθημα του ανήκειν.
Εξίσου ενδιαφέρων είναι ο τρόπος που παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές καθώς μεγαλώνουν, επιτρέποντας στον θεατή να παρακολουθήσει τις αλλαγές που έρχονται με τα χρόνια αλλά και με την αλλαγή πόλης, περιβάλλοντος κ.λπ.
2. Οι αναφορές σε θέματα ψυχικής υγείας
Ένα ακόμη δυνατό χαρτί του «Normal People» είναι το πώς παρουσιάζονται οι επιδράσεις που έχουν οι ψυχικές διαταραχές στους χαρακτήρες.
Από τη μια ο Κόνελ εμφανίζεται στα τελευταία επεισόδια να ταλανίζεται από μια βαριά κατάθλιψη, σπάζοντας εντελώς την πρότερη εικόνα του δυνατού, «μάτσο» αγοριού, που σφίγγει τα δόντια και συνεχίζει. Για την ακρίβεια, αυτή ακριβώς η εικόνα –σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα– τον οδηγεί στα καταθλιπτικά του επεισόδια, καθώς παρουσιάζεται συχνά να θέλει αλλά να μην μπορεί να επικοινωνήσει τα προβλήματά του, με αποτέλεσμα να κλείνεται διαρκώς στον εαυτό του.
Υπάρχει μια πολύ δυνατή σκηνή, που τον δείχνει να κλαίει με λυγμούς μπροστά στην ψυχοθεραπεύτριά του και να ζητάει διαρκώς συγγνώμη για αυτή του την εικόνα, σαν να μην του επιτρέπεται να δείχνει τόσο «ευάλωτος».
Από την άλλη, η Μαριάν, που καθ’ όλη την εφηβεία της έχει υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές από τον αδερφό της, δείχνει να ψάχνει ακριβώς αυτό το είδους του συντρόφου, που θα της επιβεβαιώσει τη διαστρεβλωμένη εικόνα της αγάπης που έχει μάθει από το σπίτι της – με μόνη εξαίρεση τη σχέση της με τον Κόνελ.
Η ΜΑΡΙΑΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΚΟΝΕΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ.
3. Ο έρωτας που μεταμορφώνει τους χαρακτήρες
Το μεγαλύτερο επίτευγμα της σειράς, κατά τη γνώμη μου, είναι το πώς καταφέρνει να δείξει την καταλυτική δύναμη που έχει ο έρωτας στους δύο πρωταγωνιστές. Μια σχέση που ξεκινάει με έναν τρόπο αρκετά παράδοξο, ενίοτε και τοξικό, καταλήγει σε έναν μακροχρόνιο έρωτα που οδηγεί τους χαρακτήρες σε ένα μονοπάτι πιο φωτεινό και αισιόδοξο.
Μέσα από την ακλόνητη αγάπη της Μαριάν, ο Κόνελ αποκτά αυτοπεποίθηση και θάρρος για να κυνηγήσει τα όνειρα του. Μέσα από τη σχέση τους, η Μαριάν μαθαίνει πως ο σεβασμός και η αγάπη που της δείχνει ο Κόνελ δεν είναι πολυτέλεια σε μια σχέση, αλλά προαπαιτούμενα.
Μέσα από τα λάθη και τα σωστά τους, οι δύο πρωταγωνιστές του «Normal People» καταφέρνουν να διαμορφώσουν ο ένας τον άλλο. Στο τέλος της ημέρας, ο έρωτας τους κάνει τελικά καλύτερους ανθρώπους. Αν κάτι έχουν να μας πουν, είναι ίσως αυτό: Κάποια ταξίδια είναι πολύ πιο καθοριστικά για εμάς από ό,τι ο προορισμός.
Η σειρά «Normal People» είναι διαθέσιμη στην ελληνική πλατφόρμα του Cinobo.