Ο Φραγκίσκος Σακελλαρίδης.

3 ΑΝΤΡΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ VEGAN

Γιατί οι vegan άντρες είναι λιγότεροι από τις γυναίκες; Τι τους δυσκόλεψε στην απόφασή τους να περάσουν σε άλλου τύπου διατροφή; Συναντά δυσκολίες όταν βγαίνει έξω για φαγητό ένας vegan; Αλλάζουν οι δείκτες της υγείας όταν γίνεσαι vegan; 3 άντρες απαντούν.

Ο Πάνος Χαλόφτης ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον vegan τρόπο ζωής το 2008, όταν συνειδητοποίησε ότι οι καθημερινές του συνήθειες ερχόντουσαν σε ρήξη με την εσωτερική του διάθεση να συνδιαμορφώσει έναν πιο δίκαιο κόσμο. Έχει εκπροσωπήσει το «Vegan Life Festival» και τη vegan φιλοσοφία ως ομιλητής και ως προσκεκλημένος σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει εθελοντικά δράσεις τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Κώστας Γωνιανάκης είναι συμπαρουσιαστής του «My Vegan Life», της πρώτης vegan εκπομπής στην Ελλάδα, και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και Ιστορία της Επιστήμης στο ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον ίδιο τομέα με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση.

Ο Φραγκίσκος Σακελλαρίδης είναι απόφοιτος λυκείου και dropout Πανεπιστημίου στα 19 του. Μετά από αρκετές δοκιμές στον χώρο εργασίας αγάπησε τη λιανική και τα οπτικά καταστήματα. Διατηρούσε για χρόνια μια αλυσίδα με καταστήματα οπτικών και πλέον ασχολείται με τα Airbnb experiences. Όταν ερωτεύτηκε την ιδεολογία της μη βίας απέναντι στα ζώα, οι ορμόνες της ευτυχίας του δηλώνει ότι εκτοξεύτηκαν. Έτσι, αποφάσισε να επενδύσει χρόνο και ενέργεια σε δράσεις για την επέκταση της ιδέας του βιγκανισμού.

Κάναμε και στους 3 τις ίδιες ερωτήσεις σχετικά με την απόφασή τους να αλλάξουν τρόπο διατροφής.

vegan άντρες

– Πώς αποφασίσατε να γίνετε vegan;

Πάνος Χαλόφτης: Εξαρχής, η μόνη μου επιδίωξη ήταν να βάλω σε πρακτική εφαρμογή αυτό που ήδη πίστευα μεγαλώνοντας, ότι δηλαδή τα ζώα έχουν δικαιώματα που οφείλω να σεβαστώ. Ειδικά σήμερα, που οι επιλογές είναι αμέτρητες. Ενώ στο σύνολό μας ως κοινωνία, έχουμε την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων στο σύστημα των αξιών μας, σπάνια επανεξετάζουμε τις επιλογές μας όταν χρειάζεται να ξεβολευτούμε έστω και λίγο. Αναρωτιέμαι πώς γίνεται όταν αναμετριέται η ηθική μας με τις συνήθειές μας –διατροφικές και όχι μόνο–, να χάνει τόσο συχνά η πρώτη.

Κώστας Γωνιανάκης: Μεγαλώνοντας στην Κρήτη είχα δει σφαγές ζώων αρκετές φορές. Παρατηρώντας τον πόνο των μη ανθρώπινων ζώων απορούσα αν όλη αυτή η βία είναι πραγματικά δικαιολογημένη. Παρόλα αυτά, άκουγα καθημερινά τον μύθο ότι «αν δεν φας κρέας/γιαούρτι/αβγά, δεν θα είσαι υγιής», οπότε –χωρίς να γνωρίζω– πίστευα όσα μου έλεγαν.

Αργότερα, σπουδάζοντας φιλοσοφία διάβασα κείμενα φιλοσόφων που έχουν ασχοληθεί με τον τομέα της Ηθικής που ονομάζεται Animal Ethics. Η συζήτηση, που ξεκινάει από την αρχαιότητα και συνεχίζεται έως σήμερα, αφορά στο πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα μη ανθρώπινα ζώα. Διαβάζοντας κείμενα και βλέποντας ντοκιμαντέρ που δείχνουν την πραγματικότητα πίσω από τις βιομηχανίες εκμετάλλευσης των ζώων, πείστηκα θεωρητικά ότι η κατανάλωση ζώων και ζωικών προϊόντων δεν μπορεί να αιτιολογηθεί ουσιαστικά, από τη στιγμή που όλη αυτή η βία απέναντι στα ζώα μπορεί να αποφευχθεί αν αποφασίσουμε να καταναλώνουμε απλά φυτικές τροφές. Όπως δεν βγάζει νόημα το να σκοτώνουμε σκύλους για το κρέας τους, έτσι δεν στέκει και το να εκτρέφουμε αγελάδες, αρνιά, κοτόπουλα, γαλοπούλες για να τραφούμε.

vegan άντρες
O Κώστας Γωνιανάκης.
O Κώστας Γωνιανάκης.

Έτσι, αποφάσισα να μεταβώ από τη θεωρία στην πράξη, και δοκίμασα τον vegan τρόπο ζωής. Όταν είδα ότι πρακτικά είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι νόμιζα, αλλά και ότι έχει και πολλαπλά οφέλη, π.χ. στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον, έγινε κομμάτι της ζωής μου. Έχουν περάσει 7-8 χρόνια και μπορώ να πω ότι όλο αυτό το ταξίδι είναι εύκολο, απλό αλλά και διασκεδαστικό!

Φραγκίσκος Σακελλαρίδης: Αφού είχα εξοικειωθεί με την ιδέα της χορτοφαγίας από τον φίλο μου τον Πάνο, βλέποντας μια ομιλία στο ΥouΤube του διάσημου vegan ακτιβιστή και ομιλητή για τα δικαιώματα των ζώων, Gary Yourofsky, πήρα την απόφαση εν μια νυκτί. Για τα ζώα λοιπόν!

vegan άντρες
Ο Φραγκίσκος Σακελλαρίδης.
Ο Φραγκίσκος Σακελλαρίδης.

– Γιατί οι vegan άντρες είναι πολύ λιγότεροι από τις γυναίκες;

Π. Χ.: Από μικρή ηλικία ανατρεφόμαστε με πολλές γενικεύσεις για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα. Μέσα σε αυτά, φαίνεται να έχει μετραπεί σε αξία το να μην εκδηλώνουμε οι άντρες τα συναισθήματά μας, με αποτέλεσμα συχνά να απουσιάζουμε από το οτιδήποτε μπορεί να αναδείξει την πιο ευαίσθητή μας πλευρά. Ξεχνώντας, βέβαια, ότι αυτό είναι από τα πιο θαρραλέα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι οι άντρες είμαστε πρωτίστως υπεύθυνοι για οποιαδήποτε κοινωνική ή πολιτική ανισότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έτσι, ίσως έχουμε κατηχηθεί στη διατήρηση του υπάρχοντος status quo, θεωρώντας –κοντόφθαλμα– πως αυτό υπηρετεί το συμφέρον μας.

Αντίθετα, στις θηλυκότητες επιτρέπεται να είναι σε μεγαλύτερη σύνδεση με τον συναισθηματικό τους κόσμο και ταυτόχρονα, καθώς βιώνουν και οι ίδιες κάποιες πτυχές της ανισότητας, είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση απέναντι σε περιπτώσεις αδικίας.

Κ. Γ.: Η κοινωνία μάς μαθαίνει εμάς τους άντρες να είμαστε σκληροί, «μάτσο», χωρίς ευαισθησίες. Για κάποιον περίεργο λόγο, κοινωνικά, η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η φροντίδα, η συμπόνια, θεωρούνται «γυναικείες» αρετές. Με αυτόν τον τρόπο, μας προγραμματίζουν να μην νοιαζόμαστε τόσο για τα συναισθήματά τα δικά μας, αλλά και των γύρω μας. Κατ’ επέκταση, όταν δε νοιαζόμαστε για το πώς αισθανόμαστε εμείς και οι γύρω μας, γιατί να νοιαστούμε για το αν ένα ζώο νιώθει πόνο;

Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι εμείς οι άντρες είμαστε θύματα του μάρκετινγκ. Μέσα από τις διαφημίσεις τα τελευταία 20-30 χρόνια έχει συνδεθεί η αρρενωπότητα με την κατανάλωση κρέατος και με την πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης.

Το να είσαι vegan άντρας προϋποθέτει να σπάσεις αυτούς τους μύθους, αλλά και να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να πας κόντρα σε αυτά τα χαζά κουτάκια που φτιάχνει για εμάς η κοινωνία.

Φ. Σ.: Γιατί η ενσυναίσθηση ειναι λίγο ταμπού με βάση τα πατριαρχικά πρότυπα με τα οποία μεγαλώνουμε.

«ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20-30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΘΕΙ Η ΑΡΡΕΝΩΠΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ».

– Υπάρχει κοινωνικό bullying στους άντρες που είναι vegan; Σου έχει συμβεί εσένα κάτι τέτοιο;

Π. Χ.: Το bullying δεν έχει κριτήριο – βρίσκει απλώς αφορμές. Ενδεχομένως η επιλογή του vegan τρόπου ζωής να μπορεί να αποτελέσει την πρόφαση για παρενόχληση, και το σίγουρο είναι πως όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τραυματισμένα, τόσο η βία θα είναι παρούσα στη ζωή. Προσωπικά έχω την τύχη να έχω ένα προστατευτικό δίκτυο ανθρώπων που με αγαπούν γύρω μου, το οποίο νιώθω ότι με κάνει άτρωτο σε οποιαδήποτε κακόβουλη πρόθεση.

vegan άντρες
Ο Πάνος Χαλόφτης.
Ο Πάνος Χαλόφτης.

Κ. Γ.: Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι όταν τους πεις ότι δεν τρως ζώα και ζωικά προϊόντα, νιώθουν ότι έμμεσα τους κατηγορείς ότι οι ίδιοι, που καταναλώνουν, είναι «ανήθικοι». Αυτή η πεποίθηση μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε επιθετική στάση αλλά και σε περιστατικά bullying.

Το 2014 όταν σταμάτησα την καθημερινή κατανάλωση κρέατος βίωσα πολλές φορές περιστατικά bullying από φίλους και γνωστούς. Δεν με επηρέασαν ιδιαίτερα, γιατί ήμουν ήδη σίγουρος μέσα μου ότι κάνω το σωστό για τα ζώα, για την υγεία μου αλλά και για το μέλλον αυτού του πλανήτη.

Θεωρώ ότι τώρα, 8 χρόνια μετά, δεν συμβαίνει πια τόσο συχνά, καθώς ο κόσμος έχει μάθει ή έστω έχει ακούσει λίγο καλύτερα τα επιχειρήματα του βιγκανισμού.

Φ. Σ.: Εγώ δεν το έχω ζήσει. Πειράγματα ναι, bullying όχι.

«ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΣ ΖΩΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ "ΑΝΗΘΙΚΟΙ". ΑΥΤΗ Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ BULLYING».

– Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της μετάβασής σας στη vegan διατροφή;

Π. Χ.: Η διατροφική μετάβαση είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, κάτι που εύκολα θα διαπιστώσει το οποιοδήποτε άτομο κάνει απλώς το πρώτο βήμα! Αυτό που με δυσκολεύει ακόμη και σήμερα, είναι το να βλέπω υπέροχα άτομα να μην μπορούν να αντιληφθούν μια από τις πιο απλές και βασικές ηθικές αρχές, το ότι δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος να σκοτώσεις ένα ζώο που δεν θέλει να πεθάνει.

vegan άντρες
Ο Πάνος Χαλόφτης.
Ο Πάνος Χαλόφτης.

Κ. Γ.: Το μόνο δύσκολο κομμάτι για εμένα ήταν το φαγητό εκτός σπιτιού με τις παρέες μου. Κυρίως, με τις παρέες που δεν ενστερνίζονταν τις ίδιες αξίες, πράγμα που συχνά οδηγούσε σε κουραστικά debates πάνω στο γιατί δεν τρώω ζώα, αλλά ακόμα και debates για το πού θα πάμε για φαγητό. Όπως είναι γνωστό, ειδικά παλιότερα, δεν πρόσφεραν όλα τα μαγαζιά vegan επιλογές.

Φ. Σ.: Το δύσκολο ήταν να συνεχίσω να τρώω με τον δολοφονικό τρόπο που το έκανα τόσες δεκαετίες. Το να μην βρίσκουμε (τότε, πριν 8 χρόνια) vegan επιλογές στο σούπερ μάρκετ και να πρέπει να πηγαίνουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα δεν το λες και καμιά φοβερή δυσκολία.

– Πώς διαχειρίζεστε το κοινωνικό κομμάτι της διατροφής; Συναντά δυσκολίες ένας vegan όταν βγαίνει έξω για φαγητό με φίλους;

Π. Χ.: Συνήθως επιλέγω vegan εστιατόρια στις εξόδους μου. Στην Ελλάδα πλέον έχουμε αρκετά και σε συγκριτικά υψηλό επίπεδο, κρίνοντας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν τυχαίνει να επισκεφτώ μη vegan εστιατόρια, συχνά το αντιμετωπίζω σαν ευκαιρία να δείξω στους συνδαιτυμόνες μου πως το να ζητήσεις τις vegan επιλογές του καταλόγου είναι πολύ απλό, νόστιμο και χορταστικό.

Κ. Γ.: Αν κάποιος έχει «εκπαιδευτεί» σωστά σχετικά με το ποιες φυτικές επιλογές πρέπει να κάνει για να αντικαταστήσει τα ζωικά «προϊόντα», πάντα θα βρει κάτι να φάει. Για παράδειγμα, θα προτιμήσω να πάω με τους φίλους μου σε μία ταβέρνα που πολύ εύκολα θα βρω να φάω φάβα, γίγαντες, μαυρομάτικα, ντολμαδάκια, κ.ά. αντί να πάω σε ένα ψητοπωλείο. Βέβαια, πλέον αυτό το «άγχος» για εμάς τους vegan είναι πιο σπάνιο, αφού ακόμα και σε ψητοπωλεία ή πιτσαρίες, σχεδόν πάντα θα βρούμε 2-3 vegan επιλογές.

vegan άντρες
Ο Κώστας Γωνιανάκης είναι συμπαρουσιαστής του «My Vegan Life», της πρώτης vegan εκπομπής στην Ελλάδα. Εδώ, φτιάχνει ένα vegan παστίτσιο.
Ο Κώστας Γωνιανάκης είναι συμπαρουσιαστής του «My Vegan Life», της πρώτης vegan εκπομπής στην Ελλάδα. Εδώ, φτιάχνει ένα vegan παστίτσιο.

Φ. Σ.: Τώρα πια σχεδόν παντού θα βρεις επιλογές. Ακόμα και στα μικρά νησιά της Ελλάδας. Παρόλα αυτά εγώ έχω πάντα στις τσέπες μου 2 μπάρες για παν ενδεχέμενο!

– Σας έχει στοιχίσει φιλίες αυτή η μετάβαση;

Π. Χ.: Οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ζητήματος και κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω η αδιαφορία κάποιου ατόμου για τον πόνο που προκαλεί σε άλλα πλάσματα θα ήταν λόγος να μην συνδεθώ μαζί του εξαρχής.

Κ. Γ.: Ευτυχώς δε μου έχει στοιχίσει φιλίες. Αν κάποιος «φίλος» σταματούσε να μου μιλάει επειδή επέλεξα έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, προσπαθώντας να δείξω αγάπη, ενσυναίσθηση και συμπόνια προς όλα τα είδη ζώων και όχι μόνο προς τα γατιά και τα σκυλιά, όπως οι περισσότεροι, τότε, για εμένα αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν ήταν ποτέ πραγματικά φίλος μου.

Φ. Σ.: Οι παιδικοί μου φίλοι, όπως και η οικογένειά μου και πολλοί ακόμα πολύ αγαπημένοι μου άνθρωποι δεν ειναι vegan. Αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τη σχέση μας. Ο καθένας είναι υπεύθυνος της πραγματικότητάς του. Επίσης, η παρέα μαζί τους μού δίνει και την ευκαιρία να τους μιλήσω για τον βιγκανισμό!

vegan άντρες
Ο Πάνος Χαλόφτης μαζί με τον Γιώργο Κοψιδά.
Ο Πάνος Χαλόφτης μαζί με τον Γιώργο Κοψιδά.

– Μαγειρεύετε οι ίδιοι ή αγοράζετε έτοιμα vegan γεύματα;

Π. Χ.: Προτιμώ να προετοιμάζω ο ίδιος την τροφή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επισκέπτομαι συχνά τα αγαπημένα μου εστιατόρια.

Κ. Γ.: Προτιμώ να μαγειρεύω στο σπίτι γιατί έτσι συνήθως τρώω πιο υγιεινά, αλλά υπάρχουν φορές που θα επιλέξω είτε να παραγγείλω vegan φαγητό για να γλιτώσω χρόνο από την μαγειρική ή να βγω έξω με τη σύντροφό μου για να δοκιμάσουμε το μενού κάποιου νέου vegan εστιατορίου που άνοιξε.

Φ. Σ.: Έτοιμα vegan γεύματα.

– Έχετε δει αλλαγές στην υγεία, στη διάθεση, στο βάρος, στην ευεξία σας μετά την αλλαγή της διατροφής σας;

Π. Χ.: Τα οφέλη μιας αμιγώς φυτικής διατροφής είναι πλέον στοιχειοθετημένα. Για παράδειγμα, το position paper της Academy of Nutrition and Dietetics, της μεγαλύτερης κοινότητας διαιτολόγων της Αμερικής, αναφέρει μεταξύ άλλων πως αυτού του τύπου οι δίαιτες μπορούν όχι μόνο να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, αλλά και να συμβάλουν στην πρόληψη και στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών και παθήσεων (καρδιακά νοσήματα, ζαχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση κ.ά.).

Έχοντας κάνει ο ίδιος σε σχετικά νεαρή ηλικία τη μετάβαση, δεν πρόλαβα να βιώσω τις επιπτώσεις της πρότερης κακής διατροφής μου, άρα αντίστοιχα δεν βίωσα εμφανείς αλλαγές.

Έχω όμως δει μεγάλη αλλαγή στην ψυχολογία μου, ίσως γιατί πλέον είναι σε αρμονία οι πράξεις μου με την ηθική και το συναίσθημά μου.

Κ. Γ.: Το ευχάριστο νέο όταν έγινα vegan ήταν ότι βελτιώθηκαν και αρκετοί δείκτες στις αιματολογικές μου εξετάσεις, πράγμα που αργότερα μου φάνηκε λογικό, αφού αυξάνοντας την κατανάλωση οσπρίων, σιτηρών, φρούτων και λαχανικών αυξήθηκε και η πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών που έπαιρνα σε πολύ μικρές ποσότητες όταν έτρωγα κυρίως ζωικά προϊόντα στην καθημερινότητά μου.

Φ. Σ.: Σε διάστημα 8 ετών έχω χάσει 15 κιλά και αισθάνομαι πιο γερός και ελαφρύς. Σίγουρα έχει επηρεαστεί θετικά και η διάθεσή μου.

– Χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα;

Π. Χ.: Προσωπικά συμπληρώνω μόνο Β12, προληπτικά. Κάνω εξετάσεις αίματος κάθε χρόνο και μέχρι στιγμής όλοι οι δείκτες είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Κ. Γ.: Το μόνο συμπλήρωμα που θεωρώ ότι θα έπρεπε να παίρνουμε όλοι οι άνθρωποι, είτε είμαστε vegan είτε όχι, είναι η Β12 και η Βιταμίνη D. Οι έρευνες δείχνουν ότι συχνά τις παραμελούμε.

Προσωπικά, με το να επιλέγω τρόφιμα που είναι ενισχυμένα με αυτές τις βιταμίνες, όπως π.χ. ρόφημα αρακά ή αμυγδάλου, δημητριακά, επιδόρπιο γιαουρτιού από σόγια κ.ά., ως τώρα δεν έχει χρειαστεί να πάρω κάποιο συμπλήρωμα καθημερινά. Παρόλα αυτά, όταν το θυμάμαι, παίρνω πού και πού για να είμαι σίγουρος ότι ακόμα κι αν ξεχαστώ, δε θα έχω κάποια έλλειψη μακροπρόθεσμα.

Φ. Σ.: Όταν το υποδεικνύουν οι εξετάσεις μου παίρνω συμπληρώματα.

vegan άντρες
Ο Φραγκίσκος Σακελλαρίδης.
Ο Φραγκίσκος Σακελλαρίδης.

– Όταν κάνει κανείς μια vegan διατροφή χρειάζεται να παρακολουθείται από ειδικούς (π.χ. διατροφολόγο, παθολόγο);

Π. Χ.: Δεδομένου ότι μια σωστά σχεδιασμένη φυτική διατροφή αναφέρεται ως ασφαλής από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας και διατροφής παγκοσμίως, δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη ειδική παρακολούθηση. Καθώς όμως δεν έχουμε –vegan ή μη–  πάντα τις γνώσεις για τη βελτιστοποίηση του διατροφικού μας πλάνου, κάποια ραντεβού στους ειδικούς μπορούν να αποδειχτούν πολύ ωφέλιμα.

Κ. Γ.: Η προσωπική μου εμπειρία μού έδειξε ότι συνήθως οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας είναι παμφάγοι. Πιστεύω πως θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα απευθυνθούν σε γιατρούς και διατροφολόγους καθώς η κατανάλωση ζωικών «προϊόντων» φέρνει όλες αυτές τις παθήσεις που έχουμε στον δυτικό κόσμο και που δυστυχώς οδηγούν σε θάνατο.

Αναφορικά με τη vegan διατροφή, καλό θα ήταν η μετάβαση από παμφαγική σε φυτοφαγική διατροφή να γίνει υπό την επίβλεψη κάποιου διατροφολόγου, κυρίως για να μοιραστεί τις γνώσεις του σχετικά με το τι πρέπει να έχει το πιάτο μας ώστε να λαμβάνει ο οργανισμός μας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Φ. Σ.: Η ερώτηση αυτή είναι συνηθισμένη και γίνεται επειδή ο κόσμος θεωρεί τη vegan διατροφή ελλειπή.

Πάντα πρέπει να παρακολουθείς την υγεία σου. Ειδικά όμως αν έχεις μια διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε ζωικά λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα, τρανς λιπαρά, ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον,παριζάκι,λουκάνικα κλπ., τότε πρέπει να παρακολουθείς την υγεία σου με ειδικό συχνότερα.

Αν δείτε σε βίντεο πώς κατασκευάζονται τα λουκάνικα, τα παριζάκια και τα ζελεδάκια, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι πιο υγιές να φάμε ένα μήλο, μια μπανάνα και φακές.

– Έχετε ανάγκη για junk food; Αν ναι, πώς την καλύπτετε;

Π. Χ.: Ανάγκη για junk food νιώθω όλο και σπανιότερα, όσο μαθαίνω να αγαπώ τα τρόφιμα που πραγματικά με θρέφουν. Όμως δεν λείπουν και οι φορές που θα φάω κάτι γρήγορο και πλέον υπάρχουν ευρέως πολύ νόστιμες vegan επιλογές σε κάθε είδος junk food!

Κ. Γ.: Ανάγκη, με την στενή έννοια, για junk food δεν έχω! Παρόλα αυτά αν μου έρθει η όρεξη να φάω vegan junk food ξέρω ότι μπορώ να επιλέξω ακριβώς τα ίδια που έτρωγα και πριν 7-8 χρόνια, απλά στη vegan εκδοχή τους. Για παράδειγμα, αντί να φάω σουβλάκι με γύρο χοιρινό, το οποίο είναι γεμάτο τοξίνες, πλέον τρώω σουβλάκι μανιταριών ή σόγιας ή με κεμπάπ φακής. Έτσι, οι επιλογές μου είναι συνήθως πιο υγιεινές και μάλιστα χωρίς να έχουν από πίσω τους όλη αυτή τη βία και την εκμετάλλευση που υφίστανται τα ζώα.

Φ. Σ.: Σε εβδομαδιαία βάση θα φάω junk food. Burger, σουβλάκι, πίτσα κλπ. Είναι πολλές οι επιλογές πλέον για να παραγγεέλεις τα αγαπημένα σου junk σε vegan εκδοχή.

vegan άντρες
Ο Φραγκίσκος Σακελλαρίδης απολαμβάνει burger στη vegan εκδοχή του.
Ο Φραγκίσκος Σακελλαρίδης απολαμβάνει burger στη vegan εκδοχή του.

– Ποια η σχέση σας με την άσκηση; Πώς σας έχει επηρεάσει η vegan διατροφή σε αυτό το κομμάτι; Η απουσία ζωικής πρωτεΐνης επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις σας;

Π. Χ.:Δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσω για έντονη άσκηση. Όμως στο Vegan Life Festival έχουμε κάθε χρονιά καλεσμένους  αθλητές με εξαιρετικές επιδόσεις, που αποδεικνύουν με το παράδειγμά τους ότι μπορείς να έχεις άριστες επιδόσεις με φυτική διατροφή.

Κ. Γ.: Γυμναζόμουν και πριν γίνω vegan και μετά. Μπορώ με σιγουριά να πω ότι έχω χτίσει μυϊκή μάζα όντας vegan, δεν έχω έλλειψη πρωτεΐνης, όπως λέει άλλος ένας μύθος, και μάλιστα νιώθω πιο υγιής από ποτέ.

Αυτό που παρατήρησα όταν ξεκίνησα να είμαι vegan είναι ότι είχα περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και ότι χάρη στις φυτικές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είχα καλύτερη αποκατάσταση μετά από μια έντονη προπόνηση.

Φ. Σ.: Γυμνάζομαι εντατικά μόνο τα τελευταία 3 χρόνια οπότε δεν είμαι ο κατάλληλος να συγκρίνει. Παρόλα αυτά προσέχω όσο κάνω εντατική προπόνηση την πρόσληψη extra πρωτεΐνης και αυτό είναι κάτι το εύκολο πλέον.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.