Καρολίνα Δωρίτη

ZOODLES: ΦΤΙΑΞΕ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ «ΣΠΑΓΓΕΤΙ» ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ

Τα zoodles είναι κολοκυθάκια κομμένα σαν «σπαγγέτι». Ο συνδυασμός τους με σπιτικό pesto βασιλικού και ρόκας με αμύγδαλα δημιουργεί ένα γεύμα εύκολο, γρήγορο, υγιεινό και light!

Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα λαχανικά που έχουν μπει δημιουργικά στις κουζίνες για να αντικαταστήσουν βασικά υλικά, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, το κουσκούς, αλλά και «ζύμες». Με την κατάλληλη επεξεργασία, που συνήθως είναι απλώς κόψιμο ή τρίψιμο, παίρνουν απρόσμενη μορφή και θυμίζουν στην όψη κάτι τελείως διαφορετικό.

Μερικά από τα πιο trendy παραδείγματα είναι η ζύμη πίτσας από κουνουπίδι, το ριζότο από ψιλοκομμένο κουνουπίδι (αν έχετε παρακολουθήσει MasterChef, μπορεί να θυμάστε τον όρο «εικονικό ριζότο») και τα λεγόμενα zoodles (προφέρεται ζουντλς), ονομασία που προκύπτει από τις λέξεις zucchini (κολοκυθάκι) και noodles.

Τα κολοκυθάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, β-καροτίνη και μια ποικιλία ασυνήθιστων αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη. Αυτά τα συστατικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την όραση.

Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, όταν καταναλώνουμε τα λαχανικά ωμά ή ελάχιστα ψημένα, είναι ακόμα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα για την υγεία.

Το πιάτο αυτό τρώγεται ευχάριστα είτε ζεστό είτε κρύο.

Συνταγή για zoodles από κολοκύθι, με με σπιτικό pesto βασιλικού και ρόκας με αμύγδαλα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χωρίς γλουτένη
  • Vegetarian

zoodles
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες

Για το πέστο

  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 20 γρ. αμύγδαλα άσπρα
  • 20 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 30 γρ. ρόκα
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. Pecorino Romano, τριμμένο
  • 1 κ.γ. χυμός λεμόνι
  • μαύρο πιπέρι
  • αλάτι

Για τα zoodles

  • 3-4 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε zoodels (με ειδικό εργαλείο, που βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη μαγειρικής)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τον βασιλικό και τη ρόκα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και το σκόρδο, και πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής μάζα. Προσθέτουμε τον βασιλικό και τη ρόκα και πολτοποιούμε.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το ελαιόλαδο σταδιακά, ενώ πολτοποιούμε το μείγμα. Αφού μπει όλο το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το πεκορίνο και πολτοποιούμε ξανά. Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τα κομμένα κολοκύθια ανακατεύοντας απαλά για 2-3 λεπτά, ώστε απλώς να τα ζεστάνουμε και όχι να τα αφήσουμε να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το πέστο, ενώ ανακατεύουμε απαλά.

Αν περισσέψει πέστο, μπορούμε να το συντηρήσουμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο για 10 μέρες ή στην κατάψυξη για 4-5 μήνες.

Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο πιπέρι και επιπλέον πεκορίνο ή παρμεζάνα, αν θέλουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.