ZHANNA D’ART: Η INFLUENCER ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ
Η είδηση του θανάτου της έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Ρωσίδα μπλόγκερ Zhanna Samsonova, που έγινε γνωστή για την σταυροφορία της υπέρ των αρετών μιας ωμοφαγικής διατροφής πέθανε στη Μαλαισία, σε ηλικία 39 ετών, και ειδικοί σχολιάζουν την είδηση.
Η είδηση του θανάτου της στις 21 Ιουλίου σε νοσοκομείο της Μαλαισίας έκανε σε ελάχιστο χρόνο τον γύρο του κόσμου. Η τραγική ιστορία της Ρωσίδας μπλόγκερ Zhanna Samsonova βρέθηκε στο επίκεντρο, λόγω της… σταυροφορίας που είχε ξεκινήσει για τις αρετές που έχει μια πλήρως ωμοφαγική διατροφή.
Με το όνομα Zhanna D'Art, η Samsonova έγραφε τακτικά για το πώς τρεφόταν αποκλειστικά με φρούτα, λαχανικά, σπόρους, smoothies και χυμούς. Η 39χρονη είχε ισχυριστεί ότι δεν είχε πιει νερό για έξι χρόνια, καθώς ο οργανισμός της δεν το χρειαζόταν, μιας κι έπινε χυμούς. Είχε δηλώσει, επίσης, ότι στα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής συμπεριλαμβάνεται και η «φυσική» προστασία ενάντια στην Covid-19.
Οι τελευταίες αναρτήσεις στον λογαριασμό της στο Instagram, την δείχνουν να μιλά με ενθουσιασμό για τη νέα της λατρεία, το φρούτο durian. Ωστόσο, η εικόνα της στα stories της είχε προκαλέσει την ανησυχία των δικών της.
Σύμφωνα με αναφορές, η Samsonova νοσούσε από κάποια λοίμωξη και η διατροφή της επιβάρυνε την κατάστασή της. Η αρχηγός της αστυνομίας της Πολιτείας Perlis δήλωσε ότι με βάση τη νεκροψία που διενεργήθηκε, το θύμα έπασχε από καρδιακά προβλήματα, ενώ οι γιατροί ανακάλυψαν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Δύο ειδικοί σχολιάζουν την επικαιρότητα, με βάση πάντα τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν.
Η επιρροή των μη ειδικών
«Είναι σύνηθες στις μέρες μας άνθρωποι να δημοσιοποιούν τις συνήθειές τους και τα βιώματά τους και να προσπαθούν να τα περάσουν ως άποψη. Όταν είσαι ειδικός, ξέρεις ότι αυτά που γράφεις πρέπει να έχουμε επιστημονικό υπόβαθρο, γι’ αυτό οι αναρτήσεις σου μπορεί να μην έχουν την “ζωηράδα” ή την διαδραστικότητα που έχουν αυτές διαφόρων influencers. Όταν, λοιπόν, διαβάζουμε ή βλέπουμε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο πρέπει να τη φιλτράρουμε πάρα πολύ καλά, ώστε να είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητά της. Δεν μπορούν μη ειδικοί να εκφέρουν κάτι παραπάνω από τη γνώμη τους για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο η υγεία και η διατροφή μας», σχολιάζει ο Κυριάκος Ρέππας, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΦΙΛΤΡΑΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.
Η ωμοφαγική διατροφή και η υγεία μας
Τελικά, τι ρόλο έπαιξε η διατροφή της όσον αφορά την ανάρρωσή της; «Διαβάζοντας όσα γράφτηκαν για το συγκεκριμένο περιστατικό και αν βέβαια ισχύουν, μπορούμε να πούμε πως όταν ο άνθρωπος νοσεί, η διατροφή του πρέπει να είναι ανάλογη της νόσου. Αν γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αν κάποιος πάσχει από σοβαρή λοίμωξη, τότε η διατροφή του πρέπει να γίνει πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά και θερμίδες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η λοίμωξη υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιδεινώθηκε εξαιτίας της χαμηλής ποιοτικά διατροφής τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε θερμίδες», συμπληρώνει.
Έχει νόημα να «δαιμονοποιούμε» διατροφικά μοντέλα, όπως η ωμοφαγική διατροφή; «Σε γενικές γραμμές και μιλώντας προσωπικά, πάντα βέβαια υπό το πρίσμα του διαιτολόγου, μου αρέσει η ποικιλότητα που υπάρχει στις διατροφικές συνήθειες, αλλά και τα διάφορα μοντέλα που κυκλοφορούν. Δημιουργούν μία εγρήγορση στην επιλογή τροφίμων και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, που νομίζω ότι ωθούν προς έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Ειδικά, όταν τα μοντέλα αυτά πλησιάζουν στην –κατά τη γνώμη μου– ιδανική διατροφή, που δεν είναι άλλη από τη μεσογειακή, τότε δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τα φυτοφαγικά μοντέλα.
Βέβαια, όσο πιο περιοριστικά γίνονται τόσο οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Το θέμα είναι να μην δαιμονοποιούμε καταστάσεις και να μην πέφτουμε σε ακρότητες. Το να αποφεύγει κάποιος τα ζωικά προϊόντα μπορεί να είναι ευνοϊκό για την υγεία του και τη μακροζωία. Το να γίνεται, όμως, αυτό με έναν ακραίο τρόπο, χωρίς τις κατάλληλες εξετάσεις και χωρίς παρακολούθηση ή έστω συμβουλευτική από διαιτολόγο, μπορεί να γίνει επικίνδυνο».
Κοιτώντας πίσω από μια περιοριστική διατροφή
«Μια περιοριστική διατροφή, όπως στην περίπτωση αυτή η πλήρως ωμοφαγική, από ψυχολογικής άποψης, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για την αποστέρηση και αν δεν παρακολουθείται από έναν εξειδικευμένο επιστήμονα. Ένα διατροφικό πλάνο περιοριστικό μπορεί να πυροδοτήσει διατροφικές διαταραχές, πέρα από διατροφικά ελλείμματα. Ιδίως όταν υπάρχει ιστορικό κατάχρησης συγκεκριμένων τροφών υψηλής ενισχυτικής αξίας (τζανκ φουντ, γλυκά, αρτοποιήματα κτλ.), ο εγκέφαλος γίνεται ευαίσθητος και εκλαμβάνει την αποστέρηση ως σήμα κινδύνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ευαισθησία και μεγάλος κίνδυνος υποτροπής, όπως γίνεται με τους εθισμούς», σχολιάζει η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, ψυχολόγος-συγγραφέας.
«Από όσα έχουν κυκλοφορήσει για τη συμπεριφορά της 39χρονης γυναίκας, προφανώς είχε ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό προφίλ. Αν ο τρόπος που διατρεφόμαστε είναι μια αντανάκλαση του ψυχισμού και του τρόπου ζωής μας, η influencer αυτή σίγουρα υποστήριζε κάτι πολύ ακραίο και πρότεινε ως “ευαγγέλιο” την ωμοφαγική διατροφή, κάτι που υποδεικνύει ότι πίσω από τον ζήλο της μάλλον κρύβονταν άλλα προβλήματα και ανάγκες που την έκαναν να πάει κόντρα στην ίδια της τη φύση και το σώμα. Ωστόσο, θα ήταν αντιδεοντολογικό να κάνουμε διαγνώσεις, πέρα από το προφανές κομμάτι της διατροφικής διαταραχής από το οποίο έπασχε.
»Κάθε διατροφική συμπεριφορά υποδηλώνει πράγματα για τον συναισθηματικό μας κόσμο. Ωστόσο, ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι πολύ σύνθετος και δεν μπορούμε να αρκεστούμε στο διατροφικό προφίλ ενός ανθρώπου, για να συμπεράνουμε τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ή τι τραύματα προσπαθεί να επουλώσει μέσα από ακραίες διατροφικές συμπεριφορές».