iStock

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσεις ποικιλία στη διατροφή σου. Ξέρες, όμως, να τα αξιοποιείς σωστά;

Θα είμαι ειλικρινής: τα κατεψυγμένα λαχανικά μού λύνουν τα χέρια, αφού για να τα μαγειρέψεις μπορείς να παραλείψεις ένα σωρό βήματα, όπως το πλύσιμο και το τεμάχισμα, ενώ σε γλιτώνουν από κάμποσο πλύσιμο. Διαρκούν πολύ περισσότερο από τα φρέσκα προϊόντα, κάτι που με βολεύει αφάνταστα, γιατί πολλές φορές δεν προλαβαίνω να πάω στο σούπερ μάρκετ, και φυσικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ευτυχώς, στα καταστήματα τροφίμων βρίσκεις πια μεγάλη ποικιλία (π.χ. μπρόκολο, καρότα, κουνουπίδι, καλαμπόκι, φασολάκια, μπάμιες, αρακά, σπανάκι), ακόμα και μείγματα λαχανικών.

Ενώ μπορούν να κάνουν τη ζωή σου εύκολη, αν τα μαγειρέψεις με λάθος τρόπο ναι μεν θα χορτάσεις, αλλά το αποτέλεσμα θα απέχει πολύ από το ικανοποιητικό. Μπορεί να μαλακώσουν υπερβολικά και να κάνουν το φαγητό σου νερουλό. Ακολούθησε κι εσύ τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Ποια πιάτα δεν «σηκώνουν» κατεψυγμένα λαχανικά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η υφή των λαχανικών αλλάζει όταν καταψύχονται. Στην ουσία, η κατάψυξη σπάει τα κυτταρικά τοιχώματα στα φυτά, αφού το νερό στα κύτταρά τους διαστέλλεται (φέρε στο μυαλό σου τι συμβαίνει όταν ξεχνάς ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερό στην κατάψυξη). Έτσι, όταν τα λαχανικά ξεπαγώνουν, ένα μέρος αυτού του νερού καταλήγει στο φαγητό σου. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να έχεις ένα τραγανό αποτέλεσμα, όταν μαγειρεύεις με κατεψυγμένα λαχανικά. Αν θες κάτι πιο κριτσανιστό, ίσως είναι καλύτερα να τα πανάρεις ή απλά να αγοράσεις φρέσκα λαχανικά.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά, πάντως, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για πιάτα όπως οι σούπες και τα μαγειρευτά. Είναι επίσης εξαιρετικά σε smoothies, αλλά και σε οποιαδήποτε συνταγή δεν επηρεάζεται αρνητικά από τις πιο μαλακές αυτές τροφές.

iStock
Homemade vegetable soup

Οδηγίες μαγειρέματος

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα κατεψυγμένα λαχανικά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρέπει να αποψυχθούν πριν από τη χρήση. Είναι προτιμότερο να τα προσθέτεις απευθείας στην κατσαρόλα, το ταψί ή το τηγάνι, ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εξαίρεση στον γενικό αυτό κανόνα αποτελεί το σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία απελευθερώνουν περισσότερο νερό κατά την απόψυξη. Καλό είναι, επομένως, αυτά να τα ξεπαγώνεις και να τα αφήνεις να στραγγίξουν πριν τα χρησιμοποιήσεις σε πιάτα που δεν θέλουν υγρασία. Αν, πάλι, τα εντάξεις σε σούπες, όπου το επιπλέον νερό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, μπορείς να τα βάλεις κατευθείαν από τη συσκευασία τους.

Να θυμάσαι ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν χρειάζονται τον ίδιο χρόνο με τα φρέσκα για να μαγειρευτούν, καθώς έχει προηγηθεί μπλανσάρισμα, οπότε λάβε υπόψη την παράμετρο αυτή για να μην τα παραψήσεις.

Τέλος, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό, να σοταριστούν και να μπουν στον φούρνο μικροκυμάτων (μην βάλεις νερό στο σκεύος, για να έχεις πιο σφιχτό αποτέλεσμα). Μπορείς, ακόμα, να τα βράσεις, να τα τηγανίσεις ή να τα ψήσεις στον φούρνο.

iStock
An unidentified man is seen adding frozen vegetables to a pan, beginning the process of transforming simple ingredients into a delicious dish

Μια έξτρα συμβουλή

Αν στη συνταγή σου πρωταγωνιστής είναι τα λαχανικά, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις φρέσκα. Αν πρόκειται με αυτά απλώς να συνοδεύεις άλλες γεύσεις, μη διστάσεις να επιλέξεις κατεψυγμένα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.