ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ
Πόσο ταιριάζει η γλυκοπατάτα με το σπανάκι και τα μαυρομάτικα; Η απάντηση είναι μία: Πολύ! Απόδειξη αυτή η λαχταριστή σούπα, με μπαχαρικά που της χαρίζουν άρωμα Ανατολής.
Μια εύκολη και υγιεινή συνταγή για να απολαμβάνουμε τα όσπριά μας αλλιώς. Αυτή η σούπερ σούπα, με άρωμα Ανατολής, είναι ένα ισορροπημένο vegan γεύμα, που μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά.
Η καινούργια μου λατρεία τον τελευταίο καιρό είναι τα χορταρικά στις σούπες. Γενικά, έχω μια αδυναμία στις σούπες. Αφού ξεπέρασα πλέον τη φάση να τρώω μόνο βελουτέ, τώρα έχω κολλήσει με τις μη αλεσμένες σούπες, με ευφάνταστους συνδυασμούς και λίγη φρέσκια πρασινάδα στο τέλος, ίσα ίσα να μαραθεί, χωρίς όμως να χάσει τα οφέλη της.
Όταν λέω πρασινάδα, εννοώ φρέσκα φύλλα παντζαριού, σπανάκι, κέιλ, αντίδια, σέσκουλα, λάπαθα, και όλων των ειδών τα πράσινα που αγαπάμε στην Ελλάδα, αλλά έχουμε συνηθίσει να τρώμε κυρίως σε βραστές σαλάτες.
Αν θέλω να κάνω μια σούπα πιο χορταστική, της προσθέτω όσπρια ή και κάποιο δημητριακό, όπως ρύζι, κινόα, κεχρί κ.ά. Στη συγκεκριμένη σούπα με γλυκοπατάτα, σπανάκι και φασόλια μαυρομάτικα, μπορούμε να προσθέσουμε στο σερβίρισμα μια κουταλιά βρασμένο ρύζι μπασμάτι, της ταιριάζει πολύ.
Συνταγή για σούπα με γλυκοπατάτα, σπανάκι και φασόλια μαυρομάτικα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
- Vegan
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 κ.σ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 15 γρ. τζίντζερ φρέσκο, καθαρισμένο και τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 1 κ.γ. τριμμένοι σπόροι κόλιανδρου
- 1 ½ κ.γ. κάρι σε σκόνη
- 1 κ.γ. κουρκουμάς σε σκόνη
- 1 πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)
- 150 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 200 ml γάλα καρύδας για μαγείρεμα
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- αλάτι
- χυμός λάιμ για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και το σέλερι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα, τα μαυρομάτικα και τα μπαχαρικά (κάρι, κόλιανδρο, κουρκουμά), και ανακατεύουμε να βγουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τον ζωμό, την πιπερίτσα τσίλι (αν χρησιμοποιούμε) και αλάτι κατά βούληση.
Κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να γίνουν τα φασόλια.
Μόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε το σπανάκι και το γάλα καρύδας, και σιγοβράζουμε για ακόμη 5 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε με λίγο στυμμένο λάιμ.