Καρολίνα Δωρίτη

ΒΑΛΕ ΤΑ ΚΑΡΟΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ

Αν ψάχνεις εναλλακτική για τις –πάντα απολαυστικές– πατάτες, δοκίμασε μια πρωτότυπη συνταγή με ψητά καρότα, που ενθουσιάζει τους πάντες. Αν βρεις καρότα χρωματιστά, θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, αλλά μπορεί να γίνει και με κλασικά.

Όσον αφορά τα συνοδευτικά ενός πιάτου, προσπαθώ πάντα να ξεφύγω από την πιο διαδεδομένη λύση, που είναι οι πατάτες. Για να μην παρεξηγηθώ, φυσικά και λατρεύω τις πατάτες και πειραματίζομαι με διάφορες απολαυστικές συνταγές, όπως οι τσακιστές πατάτες φούρνου. Επίσης, δοκιμάζω να τις διαχειριστώ με τρόπους πιο υγιεινούς από τους συνηθισμένους, φτιάχνοντας π.χ. πατάτες σαν τηγανητές αλλά χωρίς τηγάνισμα. Γιατί όμως να μην έχουμε ακόμα περισσότερες επιλογές; Υπάρχουν τόσα άλλα λαχανικά που μπορούμε να ετοιμάσουμε εύκολα και γρήγορα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για καρότα ψητά, με βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου. Ένα φαινομενικά απλό συνοδευτικό, που όμως κλέβει την παράσταση!

Μια βόλτα στη λαϊκή αγορά είναι ό,τι χρειάζομαι για να πάρω έμπνευση. Άλλωστε, στην Ελλάδα έχουμε την τύχη οι λαϊκές να είναι πιο οικονομικές από τα καταστήματα και τα μανάβικα – αντίθετα με το εξωτερικό όπου τα farmers’ markets έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μόδα και έχουν πιο τσουχτερές τιμές από τα σούπερ μάρκετ.

Εμένα κάθε Σάββατο θα με βρείτε στη λαϊκή των Αμπελοκήπων, στο κέντρο της Αθήνας. Αγαπώ λαϊκή Αμπελοκήπων! Την αγαπώ όχι μόνο γιατί την έχω μάθει καλά, δέκα χρόνια τώρα που μένω στην περιοχή, όχι μόνο επειδή είναι η μεγαλύτερη λαϊκή αγοράς στην Αθήνα (με σούπερ τιμές!), αλλά κυρίως γιατί έχει φανταστικούς παραγωγούς και μεγάλη ποικιλία προϊόντων που δεν βρίσκεις εύκολα αλλού. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με την πολυπολιτισμικότητα της γειτονιάς, όπου μένουν μόνιμα διάφορες εθνικότητες, κυρίως από την Ασία. Αλήθεια, αν σας αρέσει η γαστρονομία και τα περίεργα ασιατικά μαγαζάκια, πρέπει να επισκεφτείτε τους Αμπελόκηπους!

Σε αυτή τη λαϊκή, λοιπόν, θα βρείτε πάγκους να πουλούν ανάμεσα σε άλλα πράσινη παπάγια, μποκ τσόι, μικρές μελιτζανούλες κατάλληλες για ωραία κάρι, διάφορες καυτερές πιπεριές και άλλα πολλά.

Έκει βρίσκω και τα αγαπημένα μου χρωματιστά καρότα. Τεσσάρων ειδών, παρακαλώ: κόκκινα, πορτοκαλί, άσπρα και μωβ. Καταπληκτικά!

Τα ψητά καρότα με βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου γίνονται ανάρπαστα και εξαφανίζονται σε χρόνο μηδέν. Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε και με ό,τι είδους καρότα έχουμε στη διάθεσή μας, ακόμα και κομμένα, αν προτιμάμε. Είναι υπεραπλή συνταγή, θέλει ελάχιστη προετοιμασία και μηδέν κόπο. Δεν λέω άλλα, απλά δοκιμάστε τη!

Συνταγή για καρότα ψητά, με βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 35-40 λεπτά
  • Vegetarian

καρότα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 15 καρότα
  • 50 ml σιρόπι σφενδάμου
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. σιναπόσπορος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό προσθέτουμε αλάτι και βάζουμε τα καρότα να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά. Προσοχή να μην παραβράσουν, γιατί μετά μπαίνουν και στον φούρνο.

Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα. Απλώνουμε πάνω τα καρότα στη σειρά.

καρότα
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, μαζί με το σιναπόσπορο και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου.

Περιχύνουμε με αυτό τα καρότα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και τα βάζουμε στο φούρνο.

καρότα
Καρολίνα Δωρίτη

Τα ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να καραμελώσει το βούτυρο.

καρότα ψητά
Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και αν θέλουμε αμύγδαλα, και σερβίρουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.