Καρολίνα Δωρίτη

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΗΓΑΝΙ

Τσικνοπέμπτη στο σπίτι και απόλυτη απόλαυση, με μπριζόλες και πατάτες που μαγειρεύονται στο ίδιο τηγάνι και απογειώνονται με σκορδάτο βούτυρο.

Είμαι λάτρης του καλού κρέατος, παρόλο που δεν το τρώω καθημερινά. Όταν όμως ο οργανισμός μου το ζητά (που το ζητά!), δεν του το στερώ. Βασικά, αυτή είναι η προσωπική μου φιλοσοφία διατροφής: τρώω τα πάντα, ακόμα και junk food, αλλά με μέτρο. Μέτρον άριστον, που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Να προσθέσω κι εγώ λίγη δική μου φιλοσοφία για την απόλαυση: όταν απολαμβάνουμε κάτι με όλη μας την ψυχή, τότε σίγουρα μας κάνει καλό! Μπορεί να μην κάνει καλό στα παχάκια μας, αλλά κάνει καλό στην ψυχή και στη διάθεσή μας. Οπότε, ας το ρίχνουμε έξω καμιά φορά και το ισορροπούμε μετά.

Αυτές οι μπριζόλες, που τις μαγείρεψα εύκολα και γρήγορα, χωρίς να λερώσω ιδιαίτερα την κουζίνα μου, μου έφτιαξαν πάρα, μα πάρα πολύ τη διάθεση. Θα πω ότι με γέμισε το φαγητό, αλλά όχι μόνο ικανοποιώντας την πείνα μου. Με έκανε να νιώσω πολύ ωραία!

Οι μπριζόλες με πατάτες στο ίδιο τηγάνι είναι ιδανικό πιάτο για να απολαύσει κανείς την Τσικνοπέμπτη, αν δεν σκοπεύει να βγει έξω για φαγητό. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, την Τσικνοπέμπτη είναι δύσκολο να απολαύσεις πραγματικά το καλό κρέας σε ταβέρνα, αφού θα ταλαιπωρηθείς να βρεις τραπέζι, θα κολλήσεις στην κίνηση, θα αργήσεις να εξυπηρετηθείς και, λόγω φόρτου εργασίας, ακόμα και το αγαπημένο σου μαγαζί μάλλον θα δυσκολευτεί να σε εξυπηρετήσει, τουλάχιστον όπως σου αρμόζει!

Οπότε, εγώ το αποφάσισα. Πήγα στον χασάπη μου και βρήκα δυο σούπερ μπριζόλες rib eye από νεαρό μοσχάρι, κοπή που είναι ζουμερή και τρυφερή. Καλό είναι οι μπριζόλες που θα επιλέξουμε να μην είναι πολύ μεγάλες σε μέγεθος, για να χωρούν και οι δύο μαζί σε ένα μεγάλο τηγάνι.

μπριζόλες υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Το τηγάνι είναι προτιμότερο να είναι μαντεμένιο. Κρατάει υψηλότερες θερμοκρασίες και το μαγείρεμα σε αυτό είναι πιο υγιεινό.

Πατατούλες διάλεξα γαλλικές, που είναι μικρές και γίνονται γρήγορα. Τις έκοψα στα δύο (μπορούμε και στα τέσσερα, αν είναι κάπως μεγαλούτσικες) και τις έβρασα για λίγο, ώστε να μαλακώσουν. Τις τελειώνω στο τηγάνι, μέσα στα λαχταριστά ζουμιά της μπριζόλας.

Στο τέλος φτιάχνω ένα σκορδάτο βούτυρο, με το οποίο τα περιχύνω όλα και γίνεται χαμός! Φτιάξτε το για να καταλάβετε...

Συνταγή για μπριζόλες και πατάτες στο ίδιο τηγάνι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά

μπριζόλες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 μπριζόλες rib eye από νεαρό μοσχάρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. πατατούλες γαλλικές, με τη φλούδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1-2 κ.γ. φύλλα φρέσκο λεμονοθύμαρο (ή θυμάρι)
  • αλάτι θαλασσινό (ανθός)
  • πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Αφήνουμε τις μπριζόλες σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τις μαγειρέψουμε. Τις αλατοπιπερώνουμε.

Κόβουμε τις πατάτες στα δύο ή, αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα τέσσερα. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις πατάτες στο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο, το λεμονοθύμαρο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει το βούτυρο και να αρωματιστεί.

Τοποθετούμε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το λάδι και στη συνέχεια τις μπριζόλες, αφήνοντας να ψηθούν από την κάθε πλευρά περίπου 3-4 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, σπρώχνουμε τις μπριζόλες στην άκρη και προσθέτουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο και τις πατάτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρώς, περίπου 5 λεπτά.

Ο χρόνος ψησίματος μιας τέτοιας μπριζόλας εξαρτάται από το πάχος, το μέγεθος, αλλά και από το πώς μας αρέσει να την τρώμε. Για παράδειγμα, μια rib eye πάχους 2 εκατοστών μετά από πέντε περίπου λεπτά ψησίματος θα είναι medium rare. Αν μας αρέσει πολύ καλά ψημένη, μπορούμε να καλύψουμε το τηγάνι με ένα καπάκι για να επιταχύνουμε.

Μόλις είναι έτοιμες, αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με το βούτυρο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

μπριζόλες
Καρολίνα Δωρίτη

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.