TΣΑΙ MATCHA: ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΚΡΥΟ, ΣΤΗ VEGAN LATTE ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ
Ξεχάστε τα φύλλα τσαγιού που κάνουμε αφέψημα και γνωρίστε το τσάι matcha. Μία πράσινη σκόνη με υψηλή διατροφική αξία, ιδανική για να δημιουργήσετε ένα απολαυστικό κρύο vegan latte ρόφημα.
To matcha είναι είδος πράσινου τσαγιού, που προέρχεται από ολόκληρα τα νεαρά φύλλα του φυτού Camellia sinensis, τα οποία αναπτύσσονται για ένα διάστημα υπό σκιά, αποξηραίνονται, καθαρίζονται από μίσχους και νεύρα, και αλέθονται με προσοχή σε λεπτή πράσινη σκόνη. Για την ακρίβεια, η λέξη matcha σημαίνει ακριβώς αυτό που είναι: τσάι σε σκόνη. Μια σκόνη εξαιρετικά πράσινη, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη.
Καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο σε σκόνη παίρνουμε 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι περιέχει ένα απλό πράσινο τσάι, και 12 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το τσάι matcha θεωρείται «ήρεμο διεργερτικό». Αρχικά το χρησιμοποιούσαν οι Ζεν Βουδιστές μοναχοί, γιατί τους βοηθούσε στη συγκέντρωση και στους πολύωρους διαλογισμούς. Διεγείρει περισσότερο από τον καφέ, παρόλο που περιέχει μόνο το 1/3 της καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ, και δεν πειράζει καθόλου το νευρικό σύστημα.
Αυτή η ήρεμη και με διάρκεια ενέργεια που δίνει ονομάστηκε «zenergy», ζεν ενέργεια δηλαδή, και οφείλεται στην αναλογία L-θειαμίνης (αμινοξύ που προωθεί τη χαλάρωση) και καφεΐνης που περιέχει. Οι μοναχοί το έφεραν στην Ιαπωνία από την Κίνα, τον 12ο αιώνα, και εκεί εξελίχθηκε σε σημαντική παράδοση των Ζεν μοναστηριών. Στη συνέχεια, η παράδοση αυτού του τσαγιού πέρασε στους σαμουράι, οι οποίοι πίστευαν ότι τους προετοίμαζε για τη μάχη.
Οι παραδοσιακές τελετές τσαγιού στην Ιαπωνία βασίζονται στο τσάι matcha, και για την ακρίβεια στη ceremonial matcha, που είναι η υψηλότερη ποιότητα που μπορούμε να βρούμε. Πιο απλές ποιότητες που συναντούμε στην αγορά είναι γνωστές ως culinary matcha, αλλά δεν συγκρίνονται ούτε σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, ούτε σε γεύση ή χρώμα.
Δεν είναι τυχαίο που το matcha έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη φήμη τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο. Κατ’ αρχάς, κατατάσσεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» και «φαρμακοτροφίμων». Βοηθάει στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού και διεγείρει τον μεταβολισμό. Επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κατεχίνες και επιγαλοκατεχίνες ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και μας βοηθάει στην συγκέντρωση.
3 συμβουλές για σωστή επιλογή τσαγιού matcha
1. Δεν αγοράζουμε ποτέ χύμα σκόνη matcha. Αφενός η ποιότητα είναι χαμηλή και αφετέρου η αυθεντική matcha οξειδώνεται από τον αέρα, οπότε δεν μπορεί να συντηρηθεί σωστά κατ’ αυτόν τον τρόπο.
2. Το χρώμα πρέπει να είναι ένα ανοιχτό, ζωηρό πράσινο. Οι σκόνες matcha που είναι σκούρες, καφετίζουν ή κιτρινίζουν, είτε δεν είναι αυθεντικό τσάι matcha, είτε είναι χαμηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
3. Η γεύση δεν πρέπει να είναι πικρή.
Κρύο τσάι matcha latte
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
- Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
- Vegan
Υλικά:
- 1/3 ποτηριού γάλα φυτικό, όπως αμυγδάλου (μπορεί να γίνει και με συμβατικό γάλα)
- 1/3 ποτηριού βραστό νερό
- 1 κ.γ. ceremonial matcha
- 1–4 κ.γ. γλυκαντικό της επιλογής μας (σιρόπι αγαύης, σφενδάμου, ή μέλι)
- 1/3 ποτηριού πάγος
Εκτέλεση:
Σε μια κούπα, βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από το βραστό νερό και προσθέτουμε τη σκόνη matcha. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί τελείως και να σχηματιστεί μια λεία πάστα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βραστό νερό και το γλυκαντικό, και ανακατεύουμε καλά. Η ποσότητα του γλυκαντικού που θα βάλουμε εξαρτάται από το πόσο γλυκό μας αρέσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Βάζουμε στο ποτήρι πάγο. Σερβίρουμε το γάλα στο ποτήρι με τον πάγο, προσθέτουμε το τσάι matcha και ανακατεύουμε με ένα μακρύ κουτάλι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε επιπλέον πάγο.