ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Περισσεύουν φρέσκες ντομάτες και δεν θέλεις να πάει καμιά χαμένη; Τις απολαμβάνεις στην εποχή τους αλλά θέλεις να κρατήσεις προμήθειες και για αργότερα; Δεν έχεις παρά να φτιάξεις σπιτική σάλτσα ντομάτας και πελτέ, που μπορείς να συντηρήσεις σε αποστειρωμένα βάζα.
Οι καλές ελληνικές ντομάτες στην εποχή τους είναι αδιαμφισβήτητα από τις καλύτερες του κόσμου! Εύγεστες και αρωματικές, νοστιμίζουν όχι μόνο τις σαλάτες μας αλλά και αμέτρητα παραδοσιακά φαγητά μας που τις τιμούν ανελλιπώς. Αυτό που κάνω κάθε χρόνο τα καλοκαίρια είναι να φτιάχνω σάλτσες από τις φρέσκες ώριμες ντομάτες που αγοράζω από τη λαϊκή, τις οποίες συντηρώ η ίδια, αντί να αγοράζω πάντα έτοιμες του εμπορίου. Το ίδιο κάνω και με πελτέ.
Εκτός από πολύ νόστιμες και αγνές, αυτές οι σάλτσες είναι και ο ιδανικός τρόπος να χρησιμοποιήσουμε ντομάτες που είναι παραγινωμένες και πρόκειται να χαλάσουν.
Επίσης, να τονίσω –για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη– ότι στις λαϊκές αγορές αλλά και στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα οι γινωμένες ντομάτες πωλούνται φθηνότερα. Οπότε, έτσι κάνουμε και οικονομία και νοστιμεύουμε τα φαγητά μας, αφού το σπιτικό δεν συγκρίνεται!
Η όλη διαδικασία είναι τόσο εύκολη, που θα τη λατρέψετε. Για να φτιάξουμε αυτές τις σάλτσες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τύπο ντομάτας. Πολλές φορές τις αναμειγνύω κιόλας, αν έχω στο σπίτι διάφορες ντομάτες που είναι πολύ ώριμες και μαλακές. Υπάρχουν βέβαια ποικιλίες που θεωρούνται ιδανικές για τέτοιες σάλτσες, όπως τα πομοντόρια, που έχουν λιγότερα ζουμιά και σπόρια.
Σε πρώτη φάση φτιάχνουμε σάλτσα ντομάτας, η οποία μπορεί να είναι τελείως λεία ή με περισσότερη υφή, αυτό είναι δική μας απόφαση. Το επόμενο στάδιο είναι να κάνουμε πελτέ, που θέλουμε σίγουρα να είναι λείος και απαιτεί περισσότερο χρόνο βρασίματος μέχρι να δέσει τελείως.
Για να είναι νόστιμη η σάλτσα μας, σημαντικό είναι να είναι νόστιμες και γλυκές οι ντομάτες, οπότε όταν αγοράζουμε διαλέγουμε σοφά!
Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση στη σωστή συντήρηση της σάλτσας και του πελτέ είναι τα αποστειρωμένα βάζα. Αν δεν ξέρετε τη διαδικασία αποστείρωσης, μπορείτε να τη δείτε στη συνταγή που έχουμε κάνει για σπιτική κομπόστα με βερίκοκα.
Εδώ ετοιμάζουμε μια μικρή σχετικά ποσότητα σάλτσας ή πελτέ. Τη δοσολογία μπορούμε να τη διπλασιάσουμε, τριπλασιάσουμε κ.ο.κ. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε το χρόνο βρασίματος, ο οποίος εξαρτάται και από τον τύπο ντομάτας που θα χρησιμοποιήσουμε (πόσο ζουμερή είναι).
Εδώ τη σάλτσα την αφήνουμε απολύτως ουδέτερη γευστικά, για να μη μας περιορίζει στη μετέπειτα χρήση. Αν όμως θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τη σάλτσα ντομάτας με σκόρδο, μυρωδικά, μπαχαρικά ή ό,τι μας αρέσει, και να τη συντηρήσουμε με τον ίδιο τρόπο.
Υλικά για ένα βαζάκι σάλτσα ντομάτας περίπου 400-450 ml ή ένα βαζάκι πελτέ περίπου 200-250 ml
- 1,2 κιλά ντομάτες, πολύ ώριμες
- λίγο αλάτι
Διαδικασία για σάλτσα ντομάτας
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα.
Τις κόβουμε στη μέση και τις στύβουμε μέσα σε ένα μπολ. Θέλουμε να αφαιρέσουμε τα περισσότερα ζουμιά και τα σπόρια, και αυτός είναι ένα εύκολος και γρήγορος τρόπος να το κάνουμε – αλλά προσοχή να μην τις παραπιέσουμε και διαλυθούν.
Αν δεν μας βολεύει αυτός ο τρόπος, αφαιρούμε τα ζουμιά και τα σπόρια όπως μας εξυπηρετεί καλύτερα.
Σε ένα άλλο μπολ τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες που ξεσποριάσαμε. Πετάμε τη φλούδα.
Βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες σε ένα σουρωτήρι και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τις αφήνουμε να σταθούν στο σουρωτήρι για περίπου 20-30 λεπτά, να στραγγίσουν καλά.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μία μεσαία κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ½ ώρα, ανακατεύοντας περιστασιακά. Θέλουμε να έχει τραβήξει τα πολλά υγρά, αλλά αυτό μπορούμε να το ρυθμίσουμε ανάλογα με το πώς προτιμάμε τη σάλτσα.
Αδειάζουμε ζεστή στο αποστειρωμένο μόλις βάζο και τα σφραγίζουμε. Το γυρνάμε ανάποδα για 15 λεπτά και μόλις κρυώσει το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Διαδικασία για ντομάτα πελτέ
Στην αρχή ακολουθούμε τα ίδια βήματα που κάνουμε για να φτιάξουμε σάλτσα. Αφού τη βράσουμε για 1 ½ ώρα, λιώνουμε τη ντομάτα καλά με μπίμερ (ή μπορούμε να το κάνουμε και από την αρχή, αφού την τρίψουμε αλλά πριν τη βράσουμε, σε ένα μπλέντερ).
Βράζουμε τις ντομάτες για πελτέ συνολικά 3 ½ - 4 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να χάσει τελείως όλα τα υγρά της και να δέσει ο πελτές.
Αδειάζουμε πάλι σε αποστειρωμένο βάζο, το οποίο γυρίζουμε ανάποδα για 15 λεπτά και αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.