TO ΤΕΛΕΙΟ AVOCADO TOAST ΓΙΑ BRUNCH ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αβοκάντο, καλό μπέικον και αβγά. Τα συστατικά για τέλειο avocado toast είναι απλά και συνθέτουν το τέλειο πιάτο για brunch ή για ένα γρήγορο γεύμα.
Το avocado toast, όπως το λένε συνήθως, είναι από τις μόδες που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τα social media. Δικαίως, θα πω, γιατί εκτός από πολύ νόστιμο, θρεπτικό λόγω του αβοκάντο και χορταστικό, είναι και φωτογενές!
Τα αβγά τα συνοδεύω με μπέικον το οποίο ψήνω σε στεγνό τηγάνι, μαζί με λίγο νεράκι. Αυτός είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος να ψήνουμε το μπέικον, ενώ αρωματίζουμε το τηγάνι για το αβγό που θα μπει μετά.
Σημαντική σημείωση για το μπέικον, το οποίο λατρεύω: Υπάρχουν μπέικον και μπέικον. Στην Ελλάδα, το μπέικον δεν είναι παραδοσιακά το φόρτε μας. Έμαθα για το μπέικον όσο ζούσα στην Αγγλία, εκεί πραγματικά το κατέχουν. Αν είναι να το φας, πάρε λίγο και καλό. Πού θα το βρεις; Σε ένα ντελικατέσεν ή αλλαντοπωλείο, αλλά και σε οργανωμένα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν και βιολογικά. Το μπέικον που παίρνω εγώ είναι από μικρό Έλληνα παραγωγό, χειροποίητο, δεν έχει πολύ λίπος και είναι back bacon, που κατά τη γνώμη μου είναι το καλύτερο. Αυτό το είδος μπέικον είναι από καθαρό κρέας, από μπριζόλα χοιρινή καπνιστή, με ελάχιστο λίπος και πολύ εύγευστο.
Τα αβγά που προτιμώ είναι είτε βιολογικά είτε χωριάτικα. Πρέπει να δίνεις βάση στην τροφή σου και η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς είναι το παν. Νομίζει πολύς κόσμος ότι θα ξοδέψει παραπάνω χρήματα, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Πάρε λίγα υλικά, όσα σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις άμεσα, οπότε γλυτώνεις αρκετά χρήματα από υλικά που σαπίζουν ή ξεχνάς μέσα στο ψυγείο σου. Είμαστε κατά του food waste, άλλωστε.
Τα αβγά τα τηγανίζω σε ελάχιστο λάδι. Ακούει ο άλλος ότι τρως αυγά με μπέικον και σκέφτεται αμέσως ότι είναι κάτι ανθυγιεινό και λαδερό. Καμία σχέση! Τα πάντα εξαρτώνται από το πώς μαγειρεύεις. Απαραίτητος εξοπλισμός είναι ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι. Αν ανήκετε στους πολύ αυστηρούς με τη διατροφή τους, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι για το αβγό με λίγο νεράκι.
Υλικά για avocado toast με αβγά και μπέικον
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 10-15 λεπτά
Υλικά για 1 μερίδα
- 2 αβγά
- 2 φέτες ψωμί
- ½ αβοκάντο
- 2 φέτες μπέικον
- 1 κ.σ. λάδι για τηγάνισμα
- 1 κ.γ. χυμό λάιμ ή λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- ντοματίνια (προαιρετικά)
- λεμονοθύμαρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε το καθαρισμένο αβοκάντο σε μπολ και το λιώνουμε με πιρούνι.
Προσθέτουμε 1 κ.γ. χυμό λάιμ ή λεμόνι, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Βάζουμε τις φέτες ψωμιού στη φρυγανιέρα και τις ψήνουμε.
Αλείφουμε το ψωμί με το λιωμένο αβοκάντο.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το μπέικον και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό. Το ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το λάδι και τα αβγά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν είτε πιο μελάτα είτε πιο ψημένα, ανάλογα με το πώς μας αρέσουν.
Βάζουμε το μπέικον πάνω στο ψωμί και στη συνέχεια το αβγό.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και φυλλαράκια λεμονοθύμαρου. Σερβίρουμε με ντοματίνια.