Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΡΑΠΑΝΑΚΙ «ΝΤΑΪΚΟΝ» ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΩΦΕΛΙΜΟ ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

Εμπλουτίζουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μαθαίνοντας πόσο καλό μας κάνει το νταϊκόν και πώς μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό μια κλασική ιαπωνική σαλάτα.

Το νταϊκόν (daikon) προέρχεται από την Ανατολική Ασία, συγκαταλέγεται στα ραπανάκια και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία. Το όνομά του στα Ιαπωνικά σημαίνει «μεγάλη ρίζα». Είναι όντως αυτό, μια ρίζα μεγάλη και μακρόστενη σαν ένα τεράστιο λευκό καρότο.

Υπάρχουν πάνω από 300 ποικιλίες νταϊκόν στην Ασία, με διαφορετικό σχήμα ή χρώμα, όπως το μαύρο, το κόκκινο ή το κίτρινο, αλλά σε κάθε περίπτωση η λευκή μακρόστενη ποικιλία είναι η πιο συνηθισμένη.

Σε αντίθεση με τα ραπανάκια που γνωρίζουμε, το νταϊκόν είναι πολύ πιο ήπιο και γλυκίζει ελαφρώς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Β, και σε μέταλλα όπως κάλιο. Περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο και χαλκό, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση.

νταϊκόν και καρότα
iStock

Θεωρείται πολύ καλό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, λειτουργεί κατά της κατακράτησης υγρών στο σώμα, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθαρίζει συκώτι και νεφρά και είναι ευεργετικό για το στομάχι και το έντερο, καθώς συμβάλλει επίσης στην πέψη. Είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και λόγω της ήπιας γεύσης και της τραγανής υφής του μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στην κουζίνα.

Αυτό όμως που το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι ότι –σε αντίθεση με τις περισσότερες ρίζες– το νταϊκόν έχει την ξεχωριστή ικανότητα να μην απορροφά φυτοφάρμακα, νιτρικά ή άλλες χημικές ουσίες από το έδαφος. Επίσης, συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του χώματος, οπότε πολλές φορές αφήνουν τις ρίζες στη θέση τους να κάνουν τη δουλειά τους και να προετοιμάσουν τη γη για καλλιέργειες.

καλλιέργεια
iStock

Το συναντάμε σε διάφορες ασιατικές κουζίνες, όπως στην Κορεάτικη, την Βιετναμέζικη, τη Θιβετιανή και την Κινέζικη, αλλά οι Ιάπωνες το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους σε καθημερινή βάση, αφού το βάζουν σε σούσι, σούπες, σαλάτες, το κάνουν τουρσί κ.ά. Σε παραδοσιακές εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές στην Ασία το προσθέτουν σε ροφήματα ή το βράζουν με φύκια για τη φυσική καταπολέμηση των φλεγμονών και αποτοξίνωση.

Στην Αθήνα μπορούμε να βρούμε νταϊκόν σε «ψαγμένα» μανάβικα, σε καταστήματα που πωλούν ασιατικές τροφές (στο κέντρο, βρίσκουμε άφθονα τέτοια στους Αμπελόκηπους αλλά και στον Κεραμεικό), σε κάποιες λαϊκές αγορές και στο διαδίκτυο σε εταιρείες που στέλνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στο σπίτι.

Καρολίνα Δωρίτη

Πώς χρησιμοποιούμε το νταϊκόν;

Το καθαρίζουμε με πίλερ, όπως θα κάναμε με ένα καρότο. Μπορούμε εύκολα να το χρησιμοποιήσουμε σε σούπες, σε διάφορα stir-fries, να το ψήσουμε στο φούρνο, τα το τηγανίσουμε σε τσιπς, να το κάνουμε τουρσί ή να το βάλουμε ωμό σε σαλάτες.

νταϊκόν
Καρολίνα Δωρίτη

Του έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στις σαλάτες, γιατί είναι τραγανό, δροσερό και ήπιο σε γεύση, πράγμα που το κάνει να ταιριάζει εύκολα με πολλά υλικά.

Συνταγή για σαλάτα με νταϊκόν

Εδώ φτιάχνουμε μια από τις πιο απλές και κλασικές σαλάτες με νταϊκόν, που έχω φάει σε Ιαπωνικά εστιατόρια. Το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες με ένα πίλερ ή μαντολίνο (αν δεν έχουμε, μπορούμε να το τρίψουμε σαν καρότο). Το ντρέσινγκ που φτιάχνουμε είναι απλό, κλασικό και γρήγορο: σησαμέλαιο, ξύδι ρυζιού, σιρόπι αγαύης και σόγια.

σαλάτα νταϊκόν
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτω λίγα τσάιβς (σχινόπρασο) για τη γεύση και λίγο μαύρο σουσάμι (μπορούμε να βάλουμε και απλό σουσάμι, καβουρδισμένο). Μπορούμε επίσης αν έχουμε να το γαρνίρουμε με λεπτοκομμένα φύκια nori.

Υλικά

  • 300 γρ. νταϊκόν
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. ξύδι ρυζιού
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι
  • 1 φύκι nori, κομμένο σε λεπτές λωρίδες (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ σε ένα μπολ, ανακατεύοντας το σησαμέλαιο, το ξύδι, τη σάλτσα σόγιας και το σιρόπι αγαύης.

Αφού καθαρίσουμε τη ρίζα νταϊκόν με πίλερ, την κόβουμε σε τρία ίσα μέρη (κατά μήκος) και στη συνέχεια πάλι με το πίλερ ή με μαντολίνο κόβουμε σε πολύ λεπτές μακρόστενες φέτες.

νταϊκόν
Καρολίνα Δωρίτη

Περιχύνουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε μαύρο σουσάμι και τσάιβς, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.